Sjakk

Tidenes beste: - Carlsen hjelper meg å holde inspirasjonen oppe

Garry Kasparov full av lovord etter nytt samarbeid med Magnus Carlsen.

svp://21068?view=ap
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

Magnus Carlsen forsvarte søndag VM-tittelen sin i sjakk, etter å ha slått Vishy Anand for andre år på rad. Dermed er han garantert tittelen som verdens beste frem til neste VM-kamp i 2016. Det er imidlertid langt opp til russiske Garry Kasparov, som var verdensmester fra 1985 til 2000. Kasparov er av de fleste regnet som tidenes beste sjakkspiller.

Mandag kveld avslørte Carlsen på sin blogg at han fikk god hjelp av Kasparov både før og underveis i kampen i Sotsji, og han takket for nyttig hjelp.

Det ser ut til at gleden over å samarbeide har vært gjensidig.

– Det var en glede å bidra med å hjelpe Magnus forberede seg til denne utfordringen. Jeg vet ikke om han har så mye å lære fra noen for tiden, men det er ikke mange i verden med dyp erfaring fra VM-kamper, sier den russiske sjakklegenden til NRK.

– Det å være involvert med en som har så unikt talent og energi, hjelper meg å holde inspirasjonen oppe for sjakken og dens fremtid, sier han viderei intervjuet.

Carlsen: — Veldig viktig hjelp

Magnus Carlsen selv sier til VG at han får mye igjen av å diskutere sjakk med Kasparov. Han mener russeren er en av få i verden som fortsatt kan lære han en del om spillet.

Garry Kasparov og Magnus Carlsen har kjent hverandre i ti år. Her er de fotografert sammen under Norway Chess tidligere i år. FOTO: NTB Scanpix

— Kasparov var veldig viktig hjelp før matchen. Under matchen så var han masse i kontakt med Peter Heine. Det er alltid vanskelig å vite konkret hvor mye det hjelper i partiene. Men for meg er det å diskutere sjakk med ham, alltid veldig nyttig. Han er en av de få som kan lære meg noe nytt. Carlsen og Kasparov møttes første gang da nordmannen bare var 13 år gammel, i 2004. Ikke mange ukene etter ble Carlsen verdens yngste stormester.

Russeren var en stund Carlsens trener, men samarbeidet surnet. Nå ser det altså ut til at de to geniene har funnet tonen igjen.

Avslørte flere hjelpere

I den nevnte bloggposten avslørte også Carlsen at han har hatt god hjelp av to andre meget kompetente sjakkspillere på hotellet i Sotsji.

De tidligere europamestrene Ian Nepomniachtchi og Vladimir Potkin har bodd under samme tak som verdensmesteren i forbindelse med førstnevntes forberedelser til den russiske superfinalen i sjakk.

Peter Heine Nielsen har vært ved Carlsens side i Sotsji, og i tillegg til å være hovedtrener har han også hatt rollen som kamerat og motstander/lagkamerat i diverse ballspill.

Dansken har også fungert som en mellommann mellom Kasparov og Carlsen underveis i kampen.

Det har under turneringen vært kjent at Jon Ludvig Hammer har vært blant sekundantene hans. De to spilte på det norske laget i sjakk-OL i Tromsø, og er gode kamerater. I helgen ble det kjent at Hammer har hatt base på et resorthotell i Kragerø, og at han der har jobbet nærmest døgnet rundt sammen med Laurent Fressinet and Michael Adams for å kunne hjelpe Carlsen best mulig.

Les også

  1. Putin genierklærte Carlsen

  2. - Det er mulig å spille god sjakk selv om man er syk

  3. Arrangøren tror ikke sjakk-VM vil bli arrangert i Norge

svp://21068?view=ap

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen