Sjakk

Trekkene hans forbløffer verden - i dag spiller sjakkens showmann mot Carlsen

Baadur Jobava (31) har stort sett tapt i den siste uken. Likevel hylles han.

Magnus Carlsen spiller søndag mot sjakkentertaineren Baadur Jobava. Foto: DAN P. NEEGAARD / TWITTER (@NewInChess)

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen er med i tetstriden i prestisjeturneringen Tata Steel Chess. Søndag vet imidlertid Carlsen at han går inn i en slags sjakkjungel.

For med søndagens motstander Baadur Jobava (31) er det kun én ting som er forutsigbart: Uforutsigbarheten.

Stormesteren fra Georgia er en av sjakkens store entertainere.

I Tata Steel Chess har Jobava stort sett vært involvert i de mest spennende og uvanlige partiene.

Resultatmessig fikk imidlertid Jobava en tilnærmet katastrofal start på turneringen. Han hadde en remis og fem tap før han lørdag tok en etterlengtet seier over Radoslaw Wojtaszek.

— Den beste forberedelsen er å sove

Wesley So beseiret Jobava i den sjette runden av turneringen. Etter partiet ble So spurt om hvordan man forbereder seg på å spille mot Jobava.

— Det er et godt spørsmål. Du kan ikke spørre noen om det. Det er et godt spørsmål, for Baadur spiller mange forskjellige åpninger. Han har til og med spilt 1. b3 i en turnering, så du vet ikke hva du skal forvente, sa So til turneringens offisielle Youtube-kanal.

— Jeg vil si den beste måten å forberede seg mot ham er å sove mye, sånn at du har et klart hode og 100 prosent fokus.

1. b3-trekket Wesley So snakket om er et svært uvanlig åpningstrekk blant sjakkeliten. Det går ut på at hvit flytter bonden foran hesten til venstre ett felt frem.

Jobava brukte dette trekket mot den aserbajdsjanske toppspilleren Shakriyar Mameduarov i 2012, og forbløffet med det sjakkverdenen. Ikke nok med det, Jobava vant til og med partiet.

Det oppsiktsvekkende partiet kan du se på chessgames.com.

«Vår dose Jobava»

Jobava er altså kjent for å være blant sjakkverdens mest innovative spillere. Han har imidlertid en akilleshæl når det kommer til skjebnesvangre tabber.

— En veldig talentfull spiller, men han sprekker alltid dersom du henger med lenge nok, skrev den amerikanske sjakkstjernen Hikaru Nakamura på Twitter etter at Jobava tapte for Anish Giri torsdag.

Sjakkpressen har imidlertid hyllet Jobava under turneringen.

— Jeg bryr meg virkelig ikke hvem de inviterer til Tata Steel Chess neste år, så lenge Jobava spiller, skrev Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel på Twitter.

Den anerkjente spanske sjakkjournalisten Leontxo Garcia har skrevet en analyseartikkel med tittelen «vår dose Jobava».

— Det finnes spillere som trolig aldri vil kjempe om verdensmestertittelen, men som alltid vil være blant de fansen foretrekker. Baadur Jobava er en av dem, skriver Garcia i artikkelen for storavisen El Pais.

Jobava vil altså trolig aldri være jevn nok til å kvalifisere seg til en VM-kamp, men han får hvert fall muligheten til å beseire verdensmester Magnus Carlsen søndag.

— Det er alltid en stor glede å spille mot en så stor spiller, sa Jobava om Carlsen i et intervju med TV 2 etter lørdagens parti.

— Jeg hater remiser. Jeg vil gå «all in» for å vinne mot Magnus i morgen.

Les også

  1. Carlsen dro på fotballkamp etter sjakkbragden

  2. Sjakkekspert: - Carlsen spilte som da han var 13 år

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen