Sjakk

Gambit, bukk og binding - her er forklaringen på sjakkuttrykkene du ikke forstår

Nok en gang herjer sjakkdilla. Sjakkekspert Atle Grønn gir deg litt hjelp til å forstå.

  • Kurt B. M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten): I dag setter Magnus Carlsen og Viswanathan Anand seg til bordet igjen. NRK og VGTV skal sende nye timer med sjakk.

  • Vi følger det femte partiet i sjakk-VM direkte fra kl. 13.00

Kommentatorene i de to TV-kanalene er flinke til å forklare, men fortsatt er det nok flere nordmenn som vet hva bakrom og 4-4-2 er, enn gambit, gaffel og avbytte. Vi tenkte at vi skulle hjelpe litt til med forståelsen og hanket inn litt hjelp.

Nok en gang herjer sjakkdilla i Norge. Magnus Carlsen spiller VM-kamp i Sotsji.

Atle Grønn er sjakkspiller på høyt nivå og har tittelen IM (internasjonal stormester). Han er også professor i russisk, mye brukt som sjakkommentator og har skrevet mer enn 200 sjakkspalter i ukeavisen Dag og Tid.

Endelig er hele landet med

— Etter å ha holdt på med sjakk i 30–35 år er det morsomt å se hvordan sjakkinteressen brer seg over hele landet, sier han som har fulgt de fire første kampene til Carlsen mot Anand ringside i Sotsji.

Han er en stor sjakkentusiast og vi fant ingen bedre i sjakk-Sotsji til å ta et aldri så lite kurs i sjakkterminologi for litt viderekomne.

Vi samlet et lite knippe gjengangere fra TV-sendingene og tok de med til Grønn. Han forklarte villig vekk. Her er hans forsøk, så får de som allerede har begrepene inne, bære over med oss:

BINDING: Det betyr at en brikke er under press og ikke kan flyttes. Hvis den blir flyttet, ender det opp med en sjakk. Binding kan enten være en diagonal, da er det løper eller dronningen som binder opp brikken. Den kan også være på en rad. Da er det tårn eller dronning som sørger for bindingen.

BUKK eller BUKKE: Det betyr ganske enkelt en kjempetabbe. Hvis du bukker så mister du gjerne en dronning, et tårn, en løper eller en springer. Å miste en bonde er også en bukk. Du mister en brikke uten å få noe igjen for det. Det er mulig å bukke matt. Det er den verste form for bukk, forteller Atle Grønn.

GAFFEL: Dette brukes når en brikke truer to av motstandernes brikker samtidig. Den gafler. Springeren, bønder, dronning og tårn kan skape en gaffel.

GAMBIT: Det er når man ofrer brikker med vilje, og brukes gjerne når man ofrer en bonde. Spillerne bruker det helst i åpningen. Teorien er slik at man kan ofre en bonde, men da får man også en type kompensasjon. Når du gjør et gambit-spill har du alltid i tankene en fremtidig fordel av at du mister en brikke.

AVBYTTE: Dette er et ganske nøytralt begrep. Betyr som regel at man slår ut brikker med lik verdi hos hverandre. Løper mot løper og løper mot springer. Disse er omtrent like mye verdt. Spillere inviterer ofte til avbytte. Man kan gjøre dette for å oppnå et friere spill med færre brikker på brettet.

POSISJONSSPILL: Det er når man prøver å finne brikkenes optimale plassering. I motsetning til taktisk spill, når man regner konkret på ulike varianter, dreier det seg om å plassere brikkene i viktige posisjoner. Veldig viktig i posisjonsspill er bøndenes plassering. Såkalt bondestruktur (se neste punkt).

BONDESTRUKTUR: En bondestruktur kan være fastlåst som når bøndene står rett overfor hverandre og ikke kan flyttes. Det kan være friere, og da er det mer å vurdere for spillerne. Bondestruktur er kanskje noe av det viktigste på toppnivå i sjakk. Det er sjelden at noen i VM-kamper leder med en løper eller et tårn. Bondestrukturen er avgjørende hvordan løpere, springere og tårn kan bevege seg.

ISOLANI: Er en bonde som står alene og ikke kan forsvares av en annen bonde og offiserene kan ta dem.

OFFER: Når man med vilje gir bort materiell. Offer er det motsatte av en bukk. Mens en gambit som regel brukes om å gi bort en bonde tidlig i spillet, bruker man offer-begrepet om å gi bort brikker til motstanderen i hele spillet for å oppnå en fordel på et senere tidspunkt.

Den viktige åpningen

I tillegg til disse begrepene som Atle Grønn nå har forklart oss, så har vi etter hvert skjønt at hvordan du som spiller åpner en sjakkparti er helt avgjørende for hvordan du skal klare deg.

— Jo bedre du er som sjakkspiller, desto viktigere er åpningstrekkene. Kommer du skjevt ut mot en god sjakkspiller, er du sjanseløs i det videre spillet.

Les også

  1. Carlsen: - Jeg var rett og slett ikke god nok

Les mer om

  1. Sjakk