Sjakk

Ekspert fremhever Magnus Carlsens luksusgrep: – Det er ingen andre som har det

Simen Agdesten ser tegn på at verdensmesteren tar den pågående turneringen «kjempeseriøst». Sjakkstjernen har med egen kokk i reisefølget.

Magnus Carlsen er blant de store favorittene i World Cup. Det er også Sergej Karjakin, som vant turneringen i 2015.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Søndag startet høstens store sjakkeventyr. Bortimot hele verdenseliten stiller i World Cup, en prestisjetung utslagsturnering i Tblisi, Georgia.

– Dette er en stor utfordring, som Magnus er veldig motivert for. Det er en turnering som er veldig, veldig vanskelig å vinne. Det er 128 spillere med, og det skal ikke det store feilskjæret til før man ryker ut, sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein til Aftenposten.

Han forteller videre at Carlsen har med seg trener Peter Heine Nielsen og faren Henrik Carlsen til Georgia.

I tillegg blir kokken Magnus Forssell med den første uken. Forssell har tidligere vært en del av Carlsen-teamet under VM-kampene, sist mot Sergej Karjakin i fjor.

At Carlsen i det hele tatt spiller World Cup, er en stor overraskelse. Les hvorfor her:

Les også

Magnus Carlsen tok uvanlig valg: – Ganske oppsiktsvekkende at verdensmesteren gjør det

– Overkjører hjelperne

Forssell er den eneste forskjellen fra teamet Carlsen vanligvis har med seg til storturneringene. Likevel er det et lite tegn på at Carlsen mener alvor.

– Magnus har med kokk og hele pakken, og tar det kjempeseriøst. Ingen andre har det (kokk. journ.anm.), sier Simen Agdestein.

Espen Agdesteins bror er stormester i sjakk og var Carlsens trener tidligere i karrièren. Han er også kjent som ekspert i sjakksendinger på TV.

Brødrene Simen og Espen Agdestein (fra venstre) har begge vært viktige i Magnus Carlsen karrière. Førstnevnte var Carlsens trener og lærer på Norges Toppidrettsgymnas, mens sistnevnte er verdensmesterens manager.

Simen Agdestein mener at Carlsen også skiller seg ut med tanke på såkalte sekundanter, hjelpere som bidrar med å forberede åpninger til sjakkstjernene. Simen Agdestein tror Carlsen ofte bruker denne ressursen på en annen måte enn sine konkurrenter.

– Jeg har inntrykk av at han noen ganger overkjører sekundantene. De jobber nok som svin, men Magnus følger nok ikke alltid rådene deres, sier stormesteren.

– Hva gir deg det inntrykket?

– Det er slik jeg kjenner ham. I tillegg spiller han av og til veldig rare åpninger, sier Agdestein, som presiserer at han ikke mener observasjonen som kritikk.

Tidligere i sommer ble Simen Agdestein rystet av et 11-årig supertalent. Les mer her:

Les også

Simen Agdestein (50) måtte kjempe i flere timer mot 11-åring

– Noen ganger tenker han annerledes

På spørsmål om det stemmer at Carlsen iblant «overkjører» sekundantene sine, svarer sjakkstjernens manager Espen Agdestein slik:

– Magnus pleier å gi noen signaler kvelden i forveien om hva slags åpninger han kan tenke seg å spille. Så jobber sekundantene om kvelden og natten, før Magnus ser på det neste dag. Det er ikke alltid han er helt komfortabel med det sekundantene har tenkt. Noen ganger tenker Magnus annerledes.

– Magnus har et stort repertoar. Han må ikke spille akkurat det sekundantene foreslår. Han stiller uansett ikke uforberedt. Han har vært gjennom disse tingene gang på gang, sier Espen Agdestein.

Magnus Carlsens åpningsspill har skapt debatt tidligere i år. Les mer her:

Les også

Erkerivalen var klokkeklar på hva som feiler Magnus Carlsen, men NRK-ekspert kontrer: – Det har folk sagt i ti år

– Det er kult

Simen Agdestein roser sin tidligere elev for at han har en stil som skiller seg ut.

– Han er ikke så opptatt av teoretiske diskusjoner som mange andre. Han er opptatt av å vinne der og da. Det liker jeg – det er kult.

De siste årene har betydningen av sjakkcomputere blitt stadig viktigere. Alle de beste spillerne bruker dataprogrammer – som har et langt høyere nivå enn mennesker – i forberedelsene. Enkelte spillere legger stor vekt på å pugge et titalls computertrekk, for så å kunne bruke det i partier.

– Carlsen er mye bedre som sportsmann enn for eksempel Karjakin, som kan lire av seg hele partier med computeranalyser. Det er bare triste greier – og ikke veldig sjarmerende, sier Simen Agdestein.

– Tror du denne forskjellen kan bli ekstra viktig i en utslagsturnering som World Cup?

– Det er ikke så lett å spå, men jeg tror det. Magnus er den beste sportsmannen og har den beste psyken. Han er den største luringen. Han spiller veldig raskt, og får ofte bedre tid på klokken. Alt dette er han god på, og jeg tror det skal telles ekstra i denne turneringen.

Simen Agdestein mener Sergej Karjakin (til høyre) har en helt annen tilnærming til sjakkcomputere enn Magus Carlsen (til venstre).

Også Carlsens manager ser en forskjell mellom verdensmesteren og konkurrentene på dette området.

– Magnus har ikke noe mål om å spille et helt parti med computertrekk. Det er ikke sånn han prøver å vinne, sier Espen Agdestein, som legger til at Carlsen riktignok bruker sjakkcomputere flittig.

Har sjakkcomputere alltid rett? Under sjakk-VM så vi nærmere på saken. Les mer her:

Les også

Med disse tallene ble sjakk en TV-hit, men de er ikke til å stole på

Møter nigerianer

Carlsen er alltid blant favorittene før turneringsstart, og World Cup er intet unntak. Han har imidlertid aldri vunnet turneringen før, og da er mye som kan gå galt på veien.

Nordmannen må nemlig komme helskinnet gjennom seks dueller før en eventuell finale.

Hver runde spilles over to langsjakkpartier. Dersom det er likt etter langsjakkpartiene, avgjøres duellen gjennom partier med kortere betenkningstid. Les mer om tie-break-reglene i her.

I første runde møter Carlsen turneringens lavest rangerte spiller: Nigerianeren Oluwafemi Balogun. Det blir en uvant utfordring for Carlsen. Balogun har nemlig en rating på 2255, hvilket innebærer at han innehar et mye lavere nivå enn spillerne Carlsen vanligvis møter.

For hver duell Carlsen vinner, vil imidlertid motstanden som regel bli sterkere og sterkere. I fjerde runde kan han for eksempel møte den russiske stormesteren Peter Svidler, som ble nummer to i World Cup i 2015.

– Magnus kan fint gå på en blemme, og da er det plutselig over. Det er derfor denne turneringen er så spennende. Hvis Magnus plutselig taper det første partiet i en av rundene, må han plutselig vinne parti nummer to. Det er en ubehagelig situasjon, sier Simen Agdestein.

Norsk talent møter brite

I tillegg til Carlsen, stiller også Aryan Tari (18) i World Cup. Han er den andre nordmannen – etter Carlsen – til å kvalifisere seg til den prestisjetunge turneringen, som har eksistert i det nåværende formatet siden 2005. Under World Cup i 2013 fikk riktignok flere nordmenn spille, siden turneringen da ble arrangert i Tromsø.

Tari er i utgangspunktet underdog i møtet med britiske David Howell i første runde.

– Jeg håper at han skal slå Howell. Der kan alt skje. Dette er en verdifull erfaring for Aryan, sier Simen Agdestein, som er Taris lærer på Norges Toppidrettsgymnas.

Første runde i World Cup spilles søndag, klokken 13 norsk tid.

Se hele turneringstreet her.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen