Denne tabben sjokkerer: - Jeg har det ikke godt

Ett trekk ødela seks timer med kjemping for Jon Ludvig Hammer i Norway Chess.

Jon Ludvig Hammer gjorde en stor brøler (innfelt) søndagens parti.

JON LUDVIG HAMMER-VESELIN TOPALOV 0-1

Den norske kontigenten har slitt stort i Norway Chess, men søndag virket det som det virkelig skulle snu. Magnus Carlsen sikret en etterlengtet seier over Alexander Grisjtsjuk, og Jon Ludvig Hammer kjempet lenge mesterlig mot eks-verdensmesteren Veselin Topalov.

Etter seks drøye timer ved brettet gjorde imidlertid Hammer en brøler av de sjeldne. Med trekket konge til c6 ødela nemlig Hammer partiet for seg selv.

Dette trekket, konge til c6, ødela alt for Jon Ludvig Hammer. Det innebar nemlig at Veselin Topalov kunne gå til angrep på bøndene på f4 og g5, og dermed vinne partiet. Hadde Hammer heller gått til e5, ville Topalov trolig ha godtatt remis innen få trekk.

— Hæ? Nei! Han bukket, ropte Hans Olav Lahlum i TV 2-studio.Dette trekket ga nemlig Topalov kontrollen over to av Hammers bønder, noe som innebar at bulgareren plutselig var garantert seier.

Hammer var åpenbart oppgitt ved brettet, og etter Topalovs trekk valgte nordmannen å gi seg.

LES INTERVJU MED HAMMER: - Pengene er viktig.

- Jeg har det ikke godt

Da han snakket med TV 2 etter partiet var han fortsatt langt nede.

— Jeg har det ikke godt, sa en sønderknust Hammer.

Han forklarte feilen, som er av det sjokkernede slaget på toppnivå, slik:

— Jeg fulgte ikke med rett og slett. Jeg var fullstendig klar over at jeg hadde remis. Jeg hadde sett alle mulighetene, og funnet ut at dette er remis, så følger jeg ikke med, sier Hammer.

Veselin Topalov var også svært overrasket over tabben.

— Jeg er tom for ord. Jeg var klar til å signere partiene (godta uavgjort, journ. anm.) i løpet av to trekk. En utrolig tabbe, sa Topalov til TV 2 etter partiet.

Les også

Geniet våknet: - Dette var Magnus på sitt beste

— På høyde med de beste

Hammer er rangert som nummer 61 i verden, og er dermed langt dårligere plassert på verdensrankingen enn de andre spillerne som stiller i turneringen.

Topalov er rangert som nummer 2, men en klasseforskjell var langt fra tydelig i store deler av søndagens parti. Hammer lå veldig godt an tidlig, og valgte på ett tidspunkt å takke nei til et remistilbud fra Topalov.

Hammer fikk mye skryt i sosiale medier for sin offensive innstilling mot verdenstoeren.

Etter brøleren som avgjorde partiet prøvde hans tidligere lærmester Simen Agdestein å oppmuntre ham.

— Du er på høyde med de beste i verden, sa Agdestein.

— Nei, jeg er ikke det, for jeg gjør de feilene gang på gang, sa Hammer.

Veselin Topalov har dermed vært svært heldig mot norsk motstand i Norway Chess. Han vant nemlig over Magnus Carlsen i første runde fordi verdensmesteren hadde misforstått tidskontrollen.

Seirene over de to nordmennene har bidratt sterkt til at Topalov leder turnering med 4,5 poeng. Han har også et helt poeng ned til Hikaru Nakamura på andre plass.

Mandag spiller Jon Ludvig Hammer med de svarte brikkene mot Fabiano Caruana. Magnus Carlsen skal spille mot Hikaru Nakamura.

Les også

- Utlandet ser på Norge med misunnelse og beundring