Sjakk

Lekket e-post kan ha avslørt Putins slu plan. Nå hagler kritikken.

Russiske myndigheter prøver å påvirke valget av ny sjakkpresident. I oktober mottok Norges Sjakkforbund et spesielt brev.

11. juli møttes Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Russlands president Vladimir Putin i Kreml. FIDE-valgkampen skal ha blitt et tema den dagen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I månedsskiftet september-oktober skal den nye presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) velges.

Én av kandidatene er Arkadij Dvorkovitsj, tidligere visestatsminister i Russland.

I helgen publiserte chessbase.com en artikkel som kaster nytt lys over hvordan Russland prøver å påvirke FIDE-valget. Nettstedet har dokumentasjon som tyder på at president Vladimir Putin har blandet seg inn.

Atle Grønn er både internasjonal mester (IM) i sjakk og professor i russisk. Han peker på én mulig grunn til at sjakkmakten er så viktig for russiske myndigheter.

– Putin spiller mye på Sovjet-nostalgi. Sjakk representerer noe av det beste fra Sovjet-tiden.

Arkadij Dvorkovitsj var formann for organisasjonskomiteen til Fotball-VM. Nå jobber han for å bli FIDEs nye president.

Lekket e-post

11. juli dro Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å møte Vladimir Putin i Kreml.

Der skal FIDE-valget ha blitt et tema. En e-post sendt fra det israelske utenriksdepartementet til det israelske sjakkforbundet tyder hvert fall på det.

I e-posten, som chessbase.com har oversatt fra hebraisk, står det følgende:

«I møtet mellom statsminister Netanyahu og Russlands president Putin forrige uke, ba Putin statsministeren (Netanyahu, journ.anm.) om Israels støtte til tidligere visestatsminister Arkady Dvorkovitsj’ valgkamp. Putin sa at Russland i retur ville støtte Israels kandidatur om det neste mesterskapet. Jeg vil gjerne høre hva dere mener om dette temaet».

Representanten for det israelske utenriksdepartementet som skal ha sendt e-posten, har nektet å kommentere saken.

Kritikken har imidlertid haglet fra Dvorkovitsj’ motkandidater.

– Dette er bevis på at Kreml ser på FIDE som et instrument for myk makt. Kreml prøver å dominere FIDE, sier Malcolm Pein, som er med i temaet til presidentkandidat Georgios Makropoulos, til chessbase.com.

Han beskriver Russlands innblanding som «uetisk».

  • LEST DENNE? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Så nådde et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

Norges Sjakkforbund fikk brev i fjor

Alle FIDEs medlemsland – inkludert Israel – har én stemme i presidentvalget.

I sjakkmiljøet har det lenge vært kjent at russiske ambassader har talt Dvorkovitsj’ sak. Over hele verden har sjakkforbund fått brev med oppfordringer om å støtte russeren.

Chessbase.com har blant annet fått tilgang på en oppfordring sendt til det uruguayanske sjakkforbundet.

Norges Sjakkforbund har ikke fått et brev om Dvorkovitsj, opplyser president Morten L. Madsen. I fjor høst – da Kirsan Iljumzjinov var Russlands foretrukne kandidat – mottok imidlertid Madsen et brev fra den russiske ambassaden.

«Ambassaden anmoder den norske side om å støtte K. Iljumzjinov under presidentvalget», het det i brevet, som var undertegnet ambassadør Teimuraz Otarovich Ramishvili.

På spørsmål om den russiske ambassaden lovet noe i retur mot en stemme på Iljumzjinov, svarer Madsen:

– Nei.

Her er brevet Russlands ambassade sendte til Norges Sjakkforbund i oktober i fjor.

– Sjakkens posisjon i storpolitikken er interessant

I bunnen av brevet sto det «vi ville være takknemlige for tilbakemelding om deres beslutning».

Madsen svarte imidlertid at styret i Norges Sjakkforbund ikke hadde bestemt seg ennå. Det har de fortsatt ikke.

Beslutningen blir tatt 26. september, på det siste styremøtet før FIDE-kongressen, forteller Madsen til Aftenposten.

Siden Madsen mottok brevet i oktober 2017, har Iljumzjinov trukket seg fra valgkampen. De to alternativene til Dvorkovitsj er dermed mangeårig generalsekretær i FIDE Georgios Makropoulos og den tidligere verdensklassespilleren Nigel Short.

Under storturneringen Xtracon Chess Open i Helsingør tidligere i sommer møtte Madsen Makropolous og Short. I tillegg møtte han Dvorkovitsj’ kandidat til FIDE-visepresident Bachar Kouatly.

– Hva synes du om at Dvorkovitsj får hjelp fra russiske myndigheter?

– Det viser at sjakk har en viktig posisjon i storpolitikken i verden. Det antyder kanskje at Putin har interesser av å ha en president i FIDE. Det er både interessant, men også litt overraskende at sjakken anses i så stor grad som et virkemiddel. Det er nok mer ryddig om sjakkorganisasjonene verden over ikke blir forsøkt påvirket fra politisk hold, svarer Madsen.

  • Fikk du med deg valgkampens absurde vending i mai? «Ingen» kjente igjen den mystiske mannen. Så ble CV-en avslørt som falsk. Les mer her.

Slår tilbake mot anklagene

Dvorkovitsj blir nå beskyldt for skittent spill. Bachar Kouatly i Dvorkovitsj sitt team har imidlertid avvist at de bryter reglene.

– Det jeg vet, er at vår FIDE-kampanje er blitt nevnt i offisielle sammenhenger, inkludert gjennom ambassader, men bare for å informere om det (kampanjen, journ.anm.) og aldri for å love noe i retur, skriver Kouatly i en e-post til chessbase.com.

I et intervju med chess.com i august sa Dvorkovitsj at han ikke visste noe om hvordan russiske ambassader jobbet for å fremme valgkampen hans.

Atle Grønn mener det er stor forskjell på ambassadens innblanding og Putins angivelige forslag til Neyanyahu.

– At de russiske ambassadene tok kontakt med de ulike sjakkforbundene, synes jeg ikke er kritikkverdig. Det er en ambassades oppgave å forsvare sitt lands interesser. Det er ikke noe kriminelt. Men hvis de lover bort mesterskap, er det litt verre.