Sjakk

Hvis Carlsen vinner i dag, har han så godt som sikret seg VM-tittelen

Men dersom det blir tap, kan det fort bli spilt maksimalt antall kamper, pluss tie-break.

Carlsen9.jpg
  • Kurt B.M. Haugli

SOTSJI (Aftenposten.no): Da tittelforsvarer Carlsen og Anand avsluttet det syvende partiet i VM-kampen etter seks timer og 20 minutter mandag kveld her i Sotsji, visste de begge at de fortsatt har mange timer igjen foran sjakkbrettet.

Den åttende kampen spilles i dag. Carlsen har ledelsen med fire poeng. Anand har tre poeng. Med seier til Anand i dag er ledelsen til Magnus Carlsen nok en gang hentet inn. Da står det uavgjort og sannsynligheten for at alle de fire siste partiene må spilles for at Carlsen eventuelt kan beholde VM-tittelen er stor.

Dersom Carlsen skulle vinne dagens kamp, er de fleste sjakkeksperter enig om at Magnus Carlsen kommer til å vinne hele VM-matchen.

Les også

- Carlsen viste ikke sin motstander respekt

Bedre rustet

Under fjorårets VM-kamp i Chennai var det klart på et tidlig tidspunkt at Viswanathan Anand ikke ville være i stand til å vinne. Denne gangen vant han mot Carlsen allerede i det tredje partiet. I fjor vant han ingen partier. Han har spilt veldig bra i forsvar og prestasjonen mot Magnus Carlsen i maratonpartiet mandag, blir satt pris på av sjakkentusiaster verden over.

— Det er en helt annen Anand vi ser her i Sotsji. Han virker langt bedre forberedt. Humøret er bedre og han har i perioder spilt bedre enn på lenge, sier den indiske sjakkjournalisten Aniek Paul fra Hindustan Times.

Best av tolv

I «grunnspillet» er det tolv kamper eller det spilles en av de to sjakkgigantene har 6,5 poeng. Dersom det skulle stå uavgjort etter tolv kamper blir det lagt opp til en ekstra spilledag med hurtigsjakk og lynsjakk.

Dato for den tolvte kampen er 25. november, tirsdag i neste uke. Dersom det da står uavgjort spilles det altså en ekstra dag med tie-break-kamper. Disse kampene spilles to dager etter tolvte kamp.

Les også

Her er Sotsji ni måneder etter OL

Anand med hvit

I dagens 8. parti er det Anand som har hvitfordel. Magnus Carlsen spiller alltid for seier, men vil være fornøyd med remis. Da vil han ha beholdt sin ledelse på ett poeng foran den niende kampen som spilles, etter en hviledag, torsdag.

Vi følger hvert trekk i dagens parti direkte fra klokken 13.00.

Les også

  1. Carlsen: - Anand forsvarte seg veldig godt

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen