Magnus Carlsen vant på historisk dag i Stavanger

Verdensener Magnus Carlsen (28) hadde overtaket, men klarte ikke å slå Vishy Anand (49) i første runde i Norway Chess. Dermed gikk partiet mot en nervepirrende avslutning.

De tidligere VM-motstanderne møttes i første runde i Norway Chess-turneringen i dag.

Det ble en svært spennende avslutning på første runde under årets Norway Chess-turnering. Partiet mellom Carlsen og Anand endte til slutt med armageddon, den nye regelen som skal sørge for at alle parti som ender i remis får en vinner. Regelen har vært den store snakkisen både før og så langt i turneringen.

Armageddon kan sammenliknes med ekstaomganger og straffekonkurranse i fotball. Ethvert parti som ender i remis (uavgjort), skal avgjøres med såkalt armageddon; Et parti lynsjakk der det er garantert en vinner, ettersom svart seirer ved remis.

Carlsen spilte med hvit og startet det avgjørende partiet med ti minutter på klokken, mens Anand startet med svart og sju minutter.

Carlsen spilte glimrende og sikret til slutt sin første armageddon-seier med sjakk matt etter drøyt 40 trekk.

– Jeg var nervøs og er bare glad jeg vant, sa Magnus Carlsen til TV 2 etter den historiske seieren.

– Rolig parti

Både Magnus Carlsen og veteranen Viswanathan Anand startet første parti i hoveddelen i årets Norway Chess-turnering i høyt tempo, men i løpet av de første 20 minuttene roet tempoet seg betraktelig.

Etter 17 trekk fortalte Carlsen i skrifteboden at han ikke var helt fornøyd med eget spill.

– Den varianten jeg spilte i åpningen er ikke kjent for å være spesielt farlig, men det er fortsatt noen ting Anand må være oppmerksom på. Det virker som han kan sakene sine, men vi får se, sa Carlsen med et lurt smil.

Optimistisk verdensmester

Carlsen og Anand kjenner hverandre godt. For snart seks år siden beseiret Carlsen regjerende verdensmester Anand under sjakk-VM i Anands hjemby, Chennai i India. Og deretter i Sotsji i 2014. Dette er 69. gang de to møtes i et klassisk parti.

På brettet skaffet Carlsen seg et solid overtak, og etter sitt 25. trekk var han ved godt mot.

– Trenden er bra for meg nå. Jeg synes det ser svært lovende ut og er veldig optimistisk, sa Carlsen.

Etter det 27. trekket var det fortsatt Carlsen som sto sterkest, men det kom signaler som tydet på at det kunne ende med remis og dermed armageddon.

Les også

Carlsens knalltøffe rekordjakt: – Møter et superfelt, men er ikke helt umulig

– Veldig frustrerende

Etter 58 trekk ble de to enige om remis, og Carlsen fikk dermed ingen drømmeåpning på hoveddelen av årets Norway Chess i Stavanger. 28-åringen var ikke fornøyd med egen innsats i langpartiet.

– Det var ikke et veldig bra parti. Jeg hadde en god følelse i det klassiske partiet, men gjorde noen dårlige valg på et tidspunkt. Jeg overtenkte litt og hadde oversett ett av Anands trekk, og plutselig hadde jeg ingenting. Det var egentlig veldig frustrerende, sa Carlsen da han oppsummerte det klassiske partiet i den første runden.

– Nervepirrende

Dermed var det duket for kveldens femte armageddon for å kåre en vinner. Armageddon er nytt for året og skal sørge for å kåre en vinner etter parti som ender i remis.

Armageddon er en form for lynsjakk der hvit får ti minutter, mens svart får sju minutter på klokken. Dersom det ender med ny remis blir svart kåret som vinner. Med andre ord måtte Magnus Carlsen som spilte med hvit vinne armageddon for ikke å tape det første partiet.

Carlsen viste ingen nåde under armageddon og knuste Anand. Etter seieren fortalte han at opplevde armageddon som en nervepirrende avslutning.

– Jeg var ikke så veldig motivert for å spille armageddon i starten. Det var nervepirrende og jeg overså noen ting underveis, men jeg vant og det er det viktigste jeg tar med meg, sa en lettet Carlsen etter seieren.

Det endte med remis for magnus Carlsen i partiet mot Vishy Anand.
Les også

Carlsen jekket ned fra lynsjakk-tronen: – Det er ikke så veldig ergerlig

Alle partiene i første runde gikk til armageddon etter først ha endt med remis.

Dermed ser stillingen slik ut etter 1. runde:

1. Magnus Carlsen, Norge 1 1/2.

1. Yu Yangyi, Kina 1 1/2.

1. Ding Liren, Kina 1 1/2.

1. Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan 1 1/2.

1. Levon Aronian, Armenia 1 1/2.

6. Viswanathan Anand, India 1/2.

6. Fabiano Caruana, USA 1/2.

6. Aleksandr Grischuk, Russland 1/2.

6. Wesley So, USA 1/2.

6. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike 1/2.

Partiet mellom Ding Liren og Wesley So var det første partiet som gikk til armageddon under dagens runde, og sierherren Liren ble da historisk som tidenes første vinner av et armageddon-parti i en storturnering.

Fire av fem armageddon ble vunnet av hvit, men Carlsen uttalte til TV 2 at han mente det var for tidlig å konkludere med at det viste at det var fordel med hvit.

– Vi får se hvordan det blir videre. Jeg tipper det er litt tilfeldig og står selv på at det er lettere med svart, sa han.

I andre runde, som spilles i morgen, onsdag, møter Magnus Carlsen Levon Aronian.

Carlson jakter sin andre Norway Chess-seier. Han har vunnet en gang før, i 2016.