Sjakk

Sjakklegenden Garry Kasparov gjør comeback: – Det er dristig av ham

Ekspert Torstein Bae utelukker ikke at Kasparov kan sette verdenseliten på plass.

Garry Kasparov gjør sjakkcomeback. Her fra Norway Chess i 2015.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

I 2005 bestemte Garry Kasparov – av mange regnet som tidenes beste sjakkspiller – seg for å legge opp. Nå gjør han comeback – 12 år etter.

Russiske Kasparov skal spille en lyn- og hurtigsjakkturnering i Saint Louis, USA i august. Turneringen er i regi av Grand Chess Tour.

– Det er spennende å offisielt returnere til sjakken. Det er definitivt ikke noe jeg ville ha forventet over et tiår etter at jeg la opp, sier Kasparov i en pressemelding fra Grand Chess Tour.

Kasparov spilte riktignok i en lynsjakkturnering sammen med verdensstjernene Hikaru Nakamura, Wesley So og Fabiano Caruana i fjor. Denne gangen skal han imidlertid spille i en mer seriøs turnering. Grand Chess Tour er noe av det mest prestisjetunge som finnes i sjakkverden.

Les også

Da Carlsen kom inn i rommet, skjønte eksperten at noe var galt: – Respektløst

Da Garry Kasparov fortsatt var aktiv, var han fullstendig overlegen. Her er han i aksjon i Linares-turneringen i 2003.

– Dristig

Magnus Carlsen er ikke påmeldt turneringen i Saint Louis. Kasparov skal måle krefter med følgende spillere: Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Levon Aronian, Sergej Karjakin, Viswanathan Anand, Ian Nepomnjasjtsjij, David Navara, Le Quang Liem og Lenier Dominguez.

– Det er meget høy kvalitet på turneringen, sier Torstein Bae – som er kjent fra NRKs sjakksendinger – til Aftenposten.

– Det er veldig spennende. Det er også dristig av Kasparov – som har et så kolossalt ettermæle. De fleste regner ham som historiens beste spiller. Dersom han gjør dårlige prestasjoner, blir det en litt trist sorti hvis dette blir hans avslutning, sier Bae.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– Kan vinne

I fjor klarte Kasparov å vinne lynsjakkpartier mot So, Caruana og Nakamura. I turneringen i august skal han også ut i hurtigsjakk. Likevel utelukker ikke Torstein Bae at Kasparov kan vinne turneringen.

– Jeg tror han kan vinne, men det er ikke sannsynlig. At han havner midt på treet, på en fjerde eller femteplass, er mer sannsynlig, sier Bae.

Torstein Bae tror Garry Kasparov kan vinne Saint Louis-turneringen.

– Fravær fra konkurransesjakk skal ha mye å si. Men han har en enorm vinnervilje og fantastiske kunnskaper om spillet. Han har sikkert trent på nettet og med ulike treningsmetoder. Jeg utelukker ikke at han kan vinne, men det ville vært en forbløffende prestasjon, fortsetter sjakkeksperten.

– Hadde vært gøy med Kasparov-Carlsen

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein mener det ville vært en sensasjon om Kasparov vant turneringen. Agdestein synes uansett det er «veldig gøy» med comebacket.

– Har det noen gang vært aktuelt å organisere en kamp mellom Kasparov og Carlsen?

– Nei, det har det vel ikke. Han la opp for såpass lenge siden, så vi har ikke tenkt i de baner. Hvis Kasparov gjør det veldig bra, er det kanskje mange som vil ønske å se en duell mellom dem. Det hadde vært gøy, men det krever at Kasparov viser at han hevder seg. Det gjenstår å se, sier Agdestein.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser: