Dette er Carlsens vinneroppskrift

ANALYSE: Det norske folk har neppe opplevd noe lignende i en sjakksending som det vi blir vitne til onsdag kveld.

NÅ SKAL DET AVGJØRES: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin, her fra det første partiet i New York.
  • Aftenpostens Sjakkspaltist
  • Atle Grønn

Magnus Carlsen tok en kalkulert risiko med sin raske remis i det 12. VM-partiet i New York. På stillingen 6–6 er den subtile og langsomme sjakken over – nå blir det fart og spenning i omspillet.

Atle Grønn er Aftenpostens sjakkspaltist.

Underholdningsverdien blir garantert stor; noe lignende har det norske folk aldri opplevd på en sjakksending. Spillerne skal ut i fire partier hurtigsjakk for å avgjøre om utfordreren Sergej Karjakin skal få sitt navn i sjakkens mest prestisjefulle historiebok, boken som rommer 16 klassiske verdensmestere på 130 år.Sjakkverdenen trenger strengt tatt ingen verdensmester nummer 17. Til det trives sjakken altfor godt med superstjernen Magnus Carlsen som et ungt og friskt pust på sjakktronen siden 2013.

Les også

Det er ikke første gang Carlsens skjebne avgjøres med omspill: - Han var mektig irritert

Regjerende hurtigsjakkmester

Carlsen er regjerende verdensmester i hurtigsjakk fra både 2014 og 2015. Hans beste kort onsdag er hans unike intuisjon som kommer til sin rett i hurtigsjakk der spillerne har 25 minutter på partiet pluss 10 sekunder pr. trekk. Betenkningstiden er så pass raus at spillerne vil rekke å kontrollregne de kritiske variantene. Nivået på partiene kan bli høyt, og Carlsens intuisjon trenger ikke mange sekunder på å finne planen.

Jo bedre de spiller, jo større er sjansene for norsk suksess siden høy kvalitet gir mindre rom for tilfeldigheter. Og ingen, heller ikke russerne, bestrider at Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller. Men vi kan ikke underslå at Karjakin, verdens beste forsvarsspiller, også er en av de aller beste i hurtigsjakk. På ratinglisten i hurtigsjakk ligger russeren på 3. plass med 2818 ratingpoeng, mens Carlsen topper med hele 2894.

Les også

Carlsen-planen minner om en genistrek fra fotball-VM

Rom for kontringer

Carlsen håper at spillestyrken vil gi et utslag i hurtigsjakken som den ikke har gitt på 12 partier med klassisk betenkningstid. Det er grunn til å være forsiktig optimist på nordmannens vegne, siden hurtigsjakk gjør oppgaven vanskeligere for den forsvarende part. Karjakin vil bli presset til unøyaktigheter når tiden er knapp. Samtidig gir hurtigsjakk større rom for kontringer, så Carlsen må være på vakt i hvert eneste trekk.

Det dukker også opp en ekstra bekymring før omspillet: Karjakin og hans sekundanter har finkjemmet Carlsens åpninger i et halvt år. Sannsynligvis sitter de inne med nye ideer i hundretall. I de ordinære partiene styrte Carlsen elegant unna Karjakins forberedelser, men i hurtigsjakk må han selv spille hurtig i åpningsfasen med den risiko det innebærer. Kanskje valgte Carlsen å spille en rask remis i det 12. partiet for å få tid til å finjustere åpningene før omspillet?

Les også

Delte meninger blant ekspertene etter Carlsens omstridte valg

Lynsjakk og ragnarok

Dersom det skulle stå 2–2 etter hurtigsjakkpartiene, vil Carlsen fremdeles være favoritt i lynsjakken. Men med bare fem minutter på partiet (pluss tre sekunder pr. trekk) vil mye avgjøres av tilfeldigheter.

Hvis spillerne etter ti lynsjakkpartier ikke har klart å avgjøre hvem som er best, vil de påkalle sjakkgudenes vrede i et siste ragnarok. Et såkalt armageddonparti vil sette skapet på plass, der svart blir verdensmester ved remis.

Men det er ikke slik VM-historien i klassisk sjakk skal skrives.