Kjempetabbe avgjorde: – 99 prosent sjanse for at Carlsen vinner VM

DUBAI (Aftenposten): Jan Nepomnjasjtsjij gjorde en brøler. Etterpå forsvant han fra brettet en stund.

Jan Nepomnjasjtsjij gjorde en stor tabbe i søndagens parti mot Magnus Carlsen.

MAGNUS CARLSEN-JAN NEPOMNJASJTSJIJ 1–0: Magnus Carlsen fosser nå frem mot VM-seier. Søndag tok han sin andre seier i VM-kampen her i Dubai, etter en stor tabbe fra motstander Jan Nepomnjasjtsjij.

– Jeg er veldig glad. Dette er enormt, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Jo da, seks partier gjenstår. Men Carlsen leder 5–3, og man trenger bare 7,5 poeng for å vinne. Dermed blir ledelsen svært vanskelig å hente inn – spesielt siden remis er et normalresultat på toppnivå.

– Jeg tror ikke det er mulig å komme tilbake etter to dårlige partier på så kort tid, sier den russiske stormesteren Jevgenji Romanov til Aftenposten.

– I tillegg kommer den fryktelige hviledagen (mandag). Tenk deg hvordan man føler seg på hviledagen etter et så dårlig resultat, fortsetter Romanov, som tidligere var norsk landslagstrener.

Jan Nepomnjasjtsjij så fortvilet ut over sin fortapte stilling. En stor tabbe ledet ham dit.

– Veldig gode sjanser

Tidligere juniorverdensmester Aryan Tari mener det er 99 prosent sjanse for at Carlsen nå vinner VM-kampen.

– «Nepo» må vinne 4–2 på de seks siste partiene. Så langt har han ikke fått til noe som helst med de hvite brikkene. Jeg kan ikke se for meg at han klarer det, sa Tari i VGTVs sjakksending.

På spørsmål om sjansene for å vinne VM nå, svarer Carlsen:

– De er veldig gode.

Hvorfor var det en tabbe?

Partiet fulgte russisk åpning, som ofte fører til tamme partier. Men begge spillerne overrasket med trekkene underveis.

Etter to og en halv time spill så likevel remis usannsynlig ut. Men så skjedde det: En stor tabbe fra Nepomnjasjtsjij!

Her har «Nepo» flyttet bonde til b5 og truet Carlsens hvite løper. Problemet er: Carlsen kan flytte dronningen til a3. Da truer han både kongen og a-bonden til «Nepo». Når kongen da flytter seg ut av sjakken, kan Carlsen ta a-bonden. Når «Nepo» da tar Carlsens hvite løper, tar Carlsen løperen på d7. Oppsummert: Begge mister en løper, men «Nepo» mister i tillegg en bonde.

Russeren hadde 50 minutter igjen på klokken da han gjorde trekket.

– Jeg ble veldig overrasket. Min første tanke var at jeg hadde oversett noe. Men etter hvert så jeg ikke helt hva det skulle være. Det var en positiv overraskelse, sa Carlsen til NRK etter partiet.

– Jeg vil beklage prestasjonen min, sier Nepomnjasjtsjij på pressekonferansen. Han legger til at spillet hans var «under stormester-nivå».

Carlsen fikk spørsmål om han syntes synd på motstanderen. «VM er ekstremt tøft. Det er brutalt emosjonelt med opp- og nedturene», svarte Carlsen.

I VGTVs studio brukte Jon Ludvig Hammer ordene «gigantisk tabbe» og «skandale» om trekket til Nepomnjasjtsjij.

– Game over. En bonde under og en dårlig stilling. Dette er bare et tapt parti. Det er sinnssykt – en så stor tabbe. Veldig merkelig, sa sjakkstjernen Anish Giri i sendingen til chess24.com.

Var borte

Etter tabben var Nepomnjasjtsjij åtte minutter på pauserommet – mens klokken tikket videre.

– Jeg var ikke så glad, kommenterer Nepomnjasjtsjij tørt.

Kanskje satt han og fortvilte for seg selv.

Da han kom tilbake, så han ut som en slagen mann.

– Hvordan føles det egentlig for en sjakkspiller å gjøre så store tabber?

– Det er en så ubehagelig følelse. For meg er det sinne. På innsiden pleier jeg å skrike på meg selv, sier Dommaraju Gukesh (15) – et av verdens største sjakktalenter – til Aftenposten.

– Hvor overrasket er du over Nepomnjasjtsjijs trekk?

– I et VM kan alt skje. Presset er umulig å forestille seg. Det er sjakkens største scene. Så jeg forstår tabbene som skjer, ikke bare i dette partiet, sier Gukesh.

Tabben – og påfølgende dårlige «Nepo»-trekk – førte partiet inn i et dronningsluttspill der Carlsen hadde to flere bønder. Det var enkelt for nordmannen å vinne – og til slutt ga Nepomnjasjtsjij seg.

Det niende VM-partiet spilles tirsdag. Førstemann til 7,5 poeng vinner VM.