Sjakk

Sjakktopp i harnisk etter shortsskandalen: – Magnus Carlsen får dukke opp sent. Dersom du er Kovaljov, er du ute

Etter at stormester ble dømt til tap, raser debatten i sjakkverdenen.

Denne shortsen til Anton Kovaljov kunne ikke arrangøren leve med. Magnus Carlsen er som regel ulastelig antrukket når han spiller sjakk, som her under VM-kampen mot Sergej Karjakin i fjor.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Lørdag tapte Magnus Carlsen under World Cup i Tbilisi. Det hele sjakkverdenen snakker om, er imidlertid shorts.

Det var nemlig på grunn av det plagget at den ukrainskfødte canadieren Anton Kovaljov, som har tittelen stormester og er rangert som nummer 109 i verden, ble dømt til tap i et World Cup-parti mot israelske Maxim Rodhstein lørdag.

Hendelsen har skapt massiv debatt i sjakkverdenen. Mange er opptatt av hvordan sjakken skal fremstå utad, mens andre mener behandlingen av Kovaljov er en skandale.

Les mer om den absurde hendelsen her:

Les også

Stor snakkis i sjakkverden: Dømt til tap på grunn av denne shortsen

Emil Sutovsky er presidenten for sjakkspillernes forening, the Association of Chess Professionals. Han er i harnisk over behandlingen av Kovaljov og peker på forskjellsbehandling.

– Hvis du er Carlsen eller Kasparov, kan du dukke opp sent til partiet, og de vil ikke starte klokken. Dersom du er Ivantsjuk (kjent ukrainsk stormester, journ.anm.), kan du ha på deg hva enn du vil. Dersom du er Kovaljov – er du ute, skriver Sutovsky på sin Facebook-konto.

Som Sutovsky antyder, er Magnus Carlsen og Garry Kasparov de to største stjernene i sjakken de siste årene. Tidligere i World Cup skrev sjakkjournalist Ian Rogers på sin Twitter-konto at arrangøren ventet til Carlsen dukket opp før de startet klokkene.

– Brukte rasistisk bemerkning

I et Facebook-innlegg også Kovaljov selv tilbake. Han begrunner innlegget med at han er «lei av å se løgner overalt».

– Problemet her er ikke shortsen, men hvordan jeg ble behandlet, skriver Kovaljov i innlegget.

Kovaljov forteller at da han kom til partiet, fikk han beskjed fra dommeren om å skifte. Kovaljov svarte da at han ikke hadde med seg bukser til Tbilisi.

Det partene er uenige i, derimot, er hva som skjedde da Zurab Azmaiparashvili i turneringsledelsen dukket opp.

– Så kom Zurab, innleder Kovaljov i sin versjon.

– Han var veldig aggressiv. Han skrek til meg og brukte den rasistiske bemerkningen «sigøyner» («gypsy» på engelsk, journ.anm.) for å fornærme meg, i tillegg til å nevne flere ganger at jeg ville bli straffet av FIDE (det internasjonale sjakkforbundet, journ. anm.). Jeg sa til ham at jeg spurte før forrige World Cup om det jeg hadde på meg var OK, og at en person i arrangørkomiteen svarte «ja». Zurab sa, på en nedlatende måte, at han ikke brydde seg, fordi han er turneringsleder nå. På dette tidspunktet var jeg veldig sint, men jeg prøvde å ikke gjøre noe dumt. Jeg spurte ham hvorfor han var så frekk mot meg, og han sa det var fordi jeg er sigøyner.

Les også

Ekspert fremhever Magnus Carlsens luksusgrep: – Det er ingen andre som har det

Derfor tok han ikke med shorts

Senere i innlegget forklarer Kovaljov at han bestemte seg for å dra, i stedet «for å gjøre noe dumt». Han valgte dermed å trekke seg fra turneringen. Kovaljov skriver at han er «forferdet over denne typen mennesker».

Turneringsleder Zurab Azmaiparashvili, som altså får det glatte lag av Kovaljov, har imidlertid en helt annen versjon av det som skjedde. I en uttalelse til nettstedet Chess24.com, skriver nemlig Azmaiparashvili:

– Dette handler ikke om «mitt syn». Det finnes løgner og sannhet. Sannheten er at Herr Kovaljov kom til Tbilisi (12.000 kilometer fra Canada) og tok bare med seg shorts, innleder Azmaiparashvili.

Forklarer «sigøyner»-bruken

Kovaljov forklarer for øvrig selv at han ikke tok med bukser fordi han har lagt på seg, og at buksene derfor ikke passet.

Azmaiparashvili forteller at han først ba Kovaljov om å skifte, og at han gjorde dette på «en høflig måte til å begynne med».

– Han sa til meg at han har spilt en tidligere World Cup slik og spurte meg om hva som var galt. Svaret mitt var: «Jeg bryr meg ikke om hvordan du spilte forrige World Cup, men jeg bryr meg om hvordan du kler deg her», forteller Azmaiparashvili, som også bekrefter at han truet Kovaljov med straff fra FIDE.

– Kovaljov spurte meg hva som er galt med klærne hans, og jeg sa til ham at han er kledd som en «sigøyner». Jeg mente selvfølgelig hjemløse mennesker og ikke romfolk. Etter dette forlot han spillelokalet og kom aldri tilbake, avslutter turneringslederen.

Chess24.com spekulerer rundt hvorvidt konflikten var passert på en språklig misforståelse, blant annet knyttet til ordet «sigøyner».

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

– Litt absurd

Det hører med til historien at FIDE, og World Cup-turneringen, ikke har klare kleskode-regler. Dermed brukte arrangøren skjønn da Kovaljovs shorts ble slått ned på.

Før Azmaiparashvili og Kovaljov hadde kommet med sine forklaringer kalte sjakkekspert Atle Grønn hendelsen «litt absurd». Han forklarte imidlertid at bakgrunnen er et ønske om at sjakken skal fremstå profesjonell.

– Når folk kommer og spiller med olabukser og T-skjorter, føler folk kanskje ikke at det er verdens viktigste idrett, sa Grønn til Aftenposten.

Magnus Carlsen spiller for øvrig også turneringen i Tbilisi. Carlsen har hatt på seg dressjakke, dressbukse og skjorte. Nordmannen må imidlertid vinne over kinesiske Bu Xiangzhi søndag for å unngå å ryke ut.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball:

Les mer om

  1. Magnus Carlsen