Ekspertene reagerer med vantro på dette Carlsen-trekket: – Utrolig

Verdensmesteren med horribelt parti i storturnering.

Dette trekket fra Magnus Carlsen vekker oppsikt. Det medførte at han sto én offiser under mot Jan Nepomnjasjtsjij. Her er Carlsen avbildet tidligere i turneringen.
  • Nicholas Bergh

Magnus Carlsen-Jan Nepomnjasjtsjij 0–1

Da Magnus Carlsen (27) satte seg ned ved brettet søndag, hadde han fortsatt mulighet til å vinne prestisjeturneringen London Chess Classic.

Og i partiet mot Jan Nepomnjasjtsjij gikk det lenge etter planen. Men så spilte Carlsen et par forferdelige trekk. Like etter ga han opp.

– Jeg gikk glipp av alt. Det er ikke så mye mer å si. Jeg klarte ikke å forutse ett eneste av trekkene hans. Dere så hva som skjedde, sier en tydelig oppgitt Carlsen til den offisielle studiosendingen.

Når spurt om tankene for morgendagens parti mot Levon Aronian, svarte Carlsen bare:

– Jeg bryr meg ikke i det hele tatt. Jeg har null tanker om det neste partiet.

Har du lest dette intervjuet med TV-ekspert Torstein Bae?

Les også

Da Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk

Sjokkert Kasparov

Kanskje var det trekk nummer 36 - dronning til c6 - som var aller mest oppsiktsvekkende. Da gikk Carlsen glipp av muligheten til å ta Nepomnjasjtsjij sin springer.

Partiet vekker stor oppsikt i sjakkretser. NRK-ekspert og internasjonal mester i sjakk Torstein Bae kaller Carlsens spill «hårreisende». Mannen bak sjakknettstedet Matt & Patt, Tarjei Svensen, kaller utviklingen «utenkelig».

Sjakkikonet Garry Kasparov er sjokkert, og kaller utviklingen «utrolig» og «forferdelig» for Carlsen.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn fulgte partiet med skrekk og gru.

– Han er sjakklig helt i ubalanse. Det var helt forferdelig å se på, sier Grønn, som selv innehar tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

– De siste feilene der er veldig dårlige. Trekket med dronning til c6 er én av de verste bukkene han har gjort noen gang, fortsetter Grønn.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– En frisk Carlsen spiller ikke sånn

Nepomnjasjtsjij er en god venn av Carlsen. Seieren innebærer at russeren stadig ikke har tapt mot verdensmesteren i langsjakk. Nepomnjasjtsjij lot uansett være å hovere i seiersintervjuet.

– Magnus er åpenbart litt syk, og dette påvirker nok spillet litt, analyserte Nepomnjasjtsjij.

Som Nepomnjasjtsjij viste til, har Carlsen slitt med sykdom under turneringen. Nordmannen har spilt med høyhalset genser de siste partiene.

Jan Nepomnjasjtsjij leder nå London Chess Classic etter tre strake seire. Søndag fintet han ut Magnus Carlsen.

Tidligere søndag sa imidlertid Carlsens manager Espen Agdestein til Aftenposten at verdensmesterens sykdom ikke var betydningsfull for spillet. Carlsen skyldte dessuten ikke på forkjølelsen etter partiet.

Atle Grønn tror imidlertid at Carlsen er svekket.

– Jeg vil si det har sammenheng med sykdom. En frisk Carlsen spiller ikke sånn.

Les også

Sjakk-Hammer briljerer i Fantasy Premier League - trekker frem én spiller du må ha på laget

Tapet er skjebnesvangert for Carlsen. Nå er han ute av dansen i London Chess Classic-tetstriden. Jan Nepomnjasjtsjij leder før turneringens siste dag.

Carlsen har imidlertid mye å spille for mandag. Nordmannen kan fortsatt berge seieren i Grand Chess Tour-sammendraget.

I skrivende stund ligger Carlsen an til å vinne sammenlagt foran Maxime Vachier-Lagrave. Hvis franskmannen sikrer et bedre resultat enn Carlsen mandag, kan han imidlertid passere nordmannen.