Sjakk

Ny sjakkpresident etter konfliktfylt valg: – En åpenbar Putin-mann

Russiske Arkady Dvorkovitsj ble onsdag valgt som ny president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Arkady Dvorkovitsj er tidligere visestatsminister i Russland.
  • Pål Strande Gamlemoen
    Pål Strande Gamlemoen
    Journalist

I disse dager møtes flere av verdens beste sjakkspillere i sjakk OL i den georgiske byen Batumi. Blant dem er Magnus Carlsens VM-motstander Fabiano Caruana.

På samme sted avholdt det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) deres årlige kongress onsdag. Der ble Arkady Dvorkovitsj stemt frem som ny president foran motkandidaten Georgios Makropoulos.

Sjakkekspert og professor i russisk, Atle Grønn, mener det var som forventet at Dvorkovitsj ble valgt som president. Han så på Makropoulos som en dårlig kandidat, og synes det var rart at russeren ikke vant med større margin.

– Han er en åpenbar Putin-mann, men selv om han er det, har Dvorkovitsj mange sterke kort. Han er ung, dynamisk, i tillegg til at kontaktene til Kreml også kan ha en positiv side ved seg. Det sikrer sjakken midler og muligheter. Det er viktig at Russland satser som verdens ledende sjakknasjon, forteller Grønn.

  • LEST DENNE? Lekket e-post kan ha avslørt Putins slu plan. Nå hagler kritikken.

Dvorkovitsj’ valgkamp har fått mye kritikk før valget. I august kunne Aftenposten fortelle om hvordan mye tydet på at Russland forsøkte å påvirke valget av ny president.

Sjakknettstedet chessbase.com satt på dokumentasjon som tydet på at Russlands president Vladimir Putin hadde blandet seg inn i valget.

Beskyldt for skittent spill

En e-post fanget opp av Chessbase, sendt fra det israelske utenriksdepartementet til Israels sjakkforbund, beskrev et møte mellom Israels president Benjamin Netanyahu og Putin 11. juli.

Der skal Putin ha lovet Russlands støtte til Israels kandidatur som vert for det neste mesterskapet, mot at Israel støttet Dvorkovitsj’ valgkamp.

Representanten for det israelske utenriksdepartementet som skal ha sendt e-posten, nektet å kommentere saken.

Flere kritiserte den påståtte innblandingen og kalte den «uetisk». Sjakkforbund over hele verden skal også ha fått brev fra russiske ambassader der de ble oppfordret til å støtte den russiske kandidaten. Dvorkovitsj og hans team ble beskyldt for å spille skittent.

– Det jeg vet, er at vår FIDE-kampanje er blitt nevnt i offisielle sammenhenger, inkludert gjennom ambassader, men bare for å informere om det (kampanjen, journ.anm.) og aldri for å love noe i retur, svarte Dvorkovitsj via sin visepresidentkandidat, Bachar Kouatly, i en e-post til chessbase.com.

Dvorkovitsj var visestatsminister i Russland fra 2012 til mai i år. Han var også leder av den russiske komiteen som organiserte årets fotball-VM i Russland. Atle Grønn synes ikke at den russiske påvirkningen er noe å bry seg om.

– Det er ganske trivielle greier, synes jeg. Det sies at russiske ambassader har prøvd å påvirke ulike land, men det er ikke noe kriminelt i å påvirke. Det blir litt Russlands-hysteri. Putin og Russland har en interesse av å styre sjakkverden, slik Norge har interesse i vintersporten.

Atle Grønn er sjakkespert, i tillegg til å være professor i russisk.

Ekspresident med bånd til Assad-regimet

Årets valg ble sett på som en mulighet til å endre sportens politiske klima. Den nåværende presidenten, den russiske forretningsmannen Kirsan Iljumzjinov, ble tidligere i år presset ut av valgkampen etter at USA innførte sanksjoner mot ham grunnet bånd til Syrias president Bashar al-Assad.

Det førte til at FIDEs bankkontoer ble frosset.

Kirsan Iljumzjinov ble ekskludert fra valgkampen da USA begynte med økonomiske sanksjoner mot han.

Makropoulos, Dvorkovitsj’ motkandidat, var visepresident under kontroversielle Iljumzjinov.

Norges Sjakkforbund uttrykte glede på sine hjemmesider da valgresultatet var klart onsdag.

– Norges Sjakkforbund ønsket en endring fra eksisterende ledelse i FIDE, og er tilfreds med valgresultatet og mener det gir håp om endring. Vi har tro på at vi får gjennomslag for de endringer som vi har tatt opp med Dvorkovitsj, som vi mener er helt klart nødvendige. Forbundet føler seg trygg på at man har valgt rett kandidat, sier president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen i en pressemelding.

Grønn er enig i at det er grunn til å være positiv over at man unngikk grekeren – og istedenfor fikk russeren.

– Det eneste du kan bruke mot ham er egentlig at han er russer og har jobbet høyt i Putins administrasjon. Det var et opplagt valg. Man kan bruke Putin-kortet mot en russer, men da kan man bruke Trump mot amerikanere. Dvorkovitsj har en kjempebra CV. Han er ikke en av dem som har svin på skogen. Det er stor grunn til å håpe at han kommer inn med friske midler – de samme midlene som har holdt sjakken oppe.

Bitter valgkamp

Valgkampen har vært av det turbulente slaget. Striden mellom kandidatene ble ekstra bitter da Makropoulos anklaget Dvorkovitsj for å ha bestikket velgere og for å ha satt de serbiske og israelske sjakkforbundene under press.

Saken gikk til FIDEs etiske komité, som frikjente Dvorkovitsj 30. september.

– Ikke skyldig. Det visste alle. Selvsikker foran den siste fasen i FIDE-valget, skrev Dvorkovitsj på Twitter.

Den tredje kandidaten var britiske Nigel Short. Den engelske stormesteren har tidligere langet ut mot de to konkurrentene.

– Disse guttene har ikke skjeletter i skapene sine, de har en hel gravlund, har Short sagt, skriver The Guardian.

Etter å ha holdt tale under onsdagens kongress, valgte Short å trekke seg fra valget. Han erklærte da sin støtte til Dvorkovitsj.

Les mer om

  1. Sjakk