Sjakk

Carlsen overrasket stort: – Funker dette, blir han genierklært

Etter 20 minutter var det avgjørende Norway Chess-partiet over.

Magnus Carlsen overrasket da han gikk for remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Her er han tidligere i turneringen.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

MAXIME VACHIER-LAGRAVE-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

STAVANGER: Utgangspunktet før torsdagens Norway Chess-runde var perfekt for sjakkentusiaster. Fire spillere – deriblant Magnus Carlsen – lå i tet med fire poeng.

Det var ventet at Carlsen ville jage seieren. Men så tok dagen en uventet vending.

Etter kun 20 minutters spill inviterte Carlsen til remis. Partiet mot Maxime Vachier-Lagrave var over etter bare 17 trekk.

Det resultatet gjorde Carlsen avhengig av at partiene Fabiano Caruana-Wesley So og Levon Aronian-Hikaru Nakamura endte med remis. Kun det utfallet ville resultere i omspill om Norway Chess-tittelen.

TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer understreker at Carlsen har tatt en stor sjanse.

– Dette er en typisk avgjørelse for Magnus, der han kommer til å masse pes om det ikke funker, men som vil gjøre at han blir erklært som geni hvis det funker, sier Hammer.

Carlsen deler imidlertid ikke den oppfatningen.

– Det tviler jeg på. Det er ikke noe genistrek å bare spille sitt vanlige repertoar og håpe at remis holder. Det var en pragmatisk beslutning, sier Carlsen til Aftenposten.

  • FIKK DU MED DEG GÅRSDAGENS STORE SNAKKIS? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.

– Kan bli erklært som geni

Carlsen endte dermed Norway Chess med 4,5 av 8 poeng. Hadde han vunnet, ville han vært oppe på 5 poeng. Da ville han vært garantert minst omspill.

Rundt en halvtime etter at Carlsen forlot lokalet, inngikk Levon Aronian og Hikaru Nakamura remis.

Det innebærer at alt koker ned til partiet mellom Wesley So og Fabiano Caruana.

Vinneren av partiet vinner Norway Chess. Men dersom partiet ender remis, blir det omspill med So, Caruana, Nakamura og Carlsen.

Carlsen anslo etter sitt parti at det var 50 prosent sjanse for at ingen av rivalene vant. Derfor gikk han ikke for en såkalt «skarp» strategi. Begrepet «skarpt» brukes om en strategi der sjansen for enten seier eller tap øker.

Magnus Carlsen kviet seg for å gå «all in» i jakten på seier over Maxime Vachier-Lagrave (bildet).

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre for å spille skarpt. Jeg endte opp med å la det bli opp til ham. Så viste det seg at han ikke hadde noen planer om å spille for seier. Da ble det sånn, sier Carlsen.

Satt lenge og vurderte strategien

Svaret får vi innen noen timer. Dersom strategien funker for Carlsen, spiller han omspill om Norway Chess-tittelen fredag.

I TV 2-studio innrømmet Carlsen at han hadde tenkt lenge på inngangen til torsdagens parti.

– Jeg gikk utvilsomt for det sikre. Det handler om ham (Vachier-Lagrave, journ. anm.). Hvis han ville spille, hadde vi fått et parti. Jeg tror kanskje begge hadde litt samme tilnærmingen til partiet.

Han understreket også at han føler seg «fresh», og at han «virkelig håper på omspill».

  • Det avgjørende Norway Chess-partiet mellom Caruana og So pågår fortsatt.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen