Karjakin har rast ned i vekt. Nå håper Putin at Russland bryter forbannelsen.

Sjakkstjernen tror livsstilsendringen kan hjelpe i gulljakten.

Sergej Karjakin ble mer populær i Russland etter at han spilte VM-kamp mot Magnus Carlsen i 2016. Nå kan Karjakin hjelpe Russland til gull i sjakk-OL.

Verdens beste sjakkspillere er for øyeblikket i Batumi, Geogia. Der arrangeres sjakk-OL, en lagturnering som kårer verdens beste sjakknasjon.

Magnus Carlsen, som i disse dager forbereder seg til VM, står over sjakk-OL i år. Nordmannens forrige VM-utfordrer, Sergej Karjakin, er imidlertid med.

I et intervju med den russiske avisen Sport-Express har Karjakin fortalt at han – rent fysisk – er svært godt rustet. I løpet av de siste månedene har han gått ned 15 kilo i vekt.

– Nå er jeg nøye med maten. Jeg leser mye om temaet og har droppet karbohydrater, sier Karjakin.

Sergej Karjakin har rast ned i vekt. Her er han under Sinquefield Cup nylig.

Allment anerkjent effekt

I nylig avsluttede Sinquefield Cup endte Karjakin på delt sisteplass. Han forteller imidlertid at han «ikke på lang tid har følt seg bedre fysisk».

– En endring i livsstilen påvirker nesten alltid resultatene. Så nå ville det vært veldig bra å slå tilbake i Georgia, sier Karjakin.

Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo. Hun mener kostholdet definitivt kan ha noe å si for sjakkspillere.

– Det tror jeg. Jeg tror ikke det at han (Karjakin, journ.anm.) har gått ned i vekt har noe å si, men jeg tror absolutt kostholdet påvirker konsentrasjonsevnen, sier Borchsenius, som legger til at stabilt blodsukker er viktig for konsentrasjonsevnen.

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius tror kostholdet har betydning for sjakkspillere.

Det er allment anerkjent at fysisk form faktisk spiller inn i sjakk, spesielt i de lange partiene. Magnus Carlsen har lenge lagt vekt på fysisk trening.

Men Karjakins vektnedgang vil ikke nødvendigvis føre til bedre resultater, tror sjakkekspert Atle Grønn.

– Hvis det betyr at Karjakin har drevet med mye kondisjonstrening, kan det kanskje ha en positiv effekt. Det er litt individuelt, sier Grønn.

Atle Grønn skriver Aftenpostens sjakkspalter. Han er også internasjonal mester (IM) i sjakk.

Prøver å bryte forbannelse

Karjakins manager Kyrillos Zangalis har også blitt bitt av treningsbasillen. Han legger jevnlig ut «skrytebilder» fra styrkerommet. «Han har sikkert påvirket Karjakin», sier Atle Grønn.

I første sjakk-OL-runde mandag beseiret Karjakin ugandiske Arthur Ssegwayi. Russland vant alle sine fire partier mot Uganda. I runde 2 tirsdag møter Karjakin og kompani Irland.

Med seg på laget har Karjakin kjente stormestere som Ian Nepomnjasjtsjij, Dmitrij Jakovenko og Nikita Vitjugov. Med andre ord: Et kruttsterkt lag. Det har for så vidt Russland i hvert sjakk-OL. Likevel har ikke sjakkstormakten vunnet sjakk-OL siden 2002.

– Russland har prioritert denne turneringen. De er knyttet stor prestisje til det. Det er absolutt et sårt punkt at de ikke har vunnet på lenge, sier Atle Grønn.

Putin-møte

Gulltørken er knapt til å leve med for Sjakk-Russland – spesielt siden erkerival USA stakk av med gullet i den åpne klassen sist. Den russiske troppen møtte president Vladimir Putin i Sotsji før avreise til Georgia.

– Putin ønsket sjakkspillerne lykke til i sjakk-OL, sa presidentens talsmann Dmitri Peskov til det statseide nyhetsbyrået TASS.

– De hadde en kort prat om sjakkens popularitet i Russland, samt hvordan den nye generasjonen sjakkspillere skal utvikle seg, la Peskov til.

I årets sjakk-OL er imidlertid USA favoritter. De har blant andre Carlsens kommende VM-utfordrer Fabiano Caruana på laget.

– Vi må bevise at det ikke er uten grunn at vi er ansett som verdens ledende sjakkmakt, sier Karjakin.

NB. Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer dropper sjakk-OL. Dermed stiller Norge med et ungt, lovende lag i den åpne klassen. Norge vant 4–0 over Namibia mandag. I kvinneklassen ble det 4–0-seier over Sudan.

NORGES TROPP I SJAKK-OL

Kvinneklassen: Olga Dolzhikova, Ellen Hagesæther, Sheila Barth Sahl, Monika Machlik og Hanna B. Kyrkjebø

Åpen klasse: Aryan Tari, Frode Olsen Olav Urkedal, Johan-Sebastian Christiansen, Benjamin Arvola Notkevich og Johan Salomon

  • Lurer du på hvorfor det er en egen kvinneklasse i sjakk? Vi forklarer i denne artikkelen.