Magnus Carlsen dukket opp i joggebukse – mistet ledelsen etter fem remis

(Magnus Carlsen, 9/12 poeng i lynsjakk-VM) Magnus Carlsen overrasket med å komme for sent til lynsjakk-åpningen – iført en spenstig joggebukse. Nordmannen ligger ett poeng bak leder Hikaru Nakamura før morgendagens avslutning.

– Det er min feil, selvfølgelig, men jeg ble stuck i trafikken, så det tok en evighet. Det var ganske frustrerende, men det gikk akkurat. Det var et sjokk å komme til brettet og se at det var 30 sekunder igjen, sier Carlsen til NRK – og lover at han skal gå og skifte.

Verdensmesteren fra Lommedalen fikk hele salen til å vente da han ikke dukket opp selv om klokka var godt over 10, da det første partiet av VM i lynsjakk skulle startes.

– Jeg får bare beklage til alle som har sittet og ventet. Plutselig satt vi der i et kvarter, og da var det kjørt. Jeg er ikke typen som liker å vente her i hallen, men ... det var fullstendig skandale. Det endte godt for min del, sier Carlsen til NRK før andre parti – nå iført dress.

Ifølge turneringssjef Pavel Tregubov får både Carlsen og Jan Nepomnjasjtsjij advarsel fra arrangøren, med en klar forventning om at de skal kle seg i henhold til regelverket fredag.

Hva synes du om Magnus Carlsens joggebukse?

Hva synes du om Magnus Carlsens joggebukse?

Det ble dramatisk før åpningspartiet.

Selv fem minutter etter partiet skulle startet, var han ikke til stede. Og klokken var i gang. På NRKs direktesending var det full forvirring rundt hvor Carlsen faktisk befant seg.

– Hva er det som skjer med Magnus Carlsen nå? Hva er dette for en start for vår mann? spurte NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Plutselig kom han løpende inn med hettegenser og joggebukse. Med 30 sekunder igjen på klokken tok han endelig sitt første trekk mot Kovalev.

NU KÖR VI! Her er Magnus Carlsen endelig klar for sitt første trekk, med 30 sekunder igjen på klokka.

Forsinkelsen til tross: Carlsen vant første parti i lynsjakk-VM – og gliste godt da han gikk ut av salen. Antrekket var likevel ikke helt innen for regelverket.

– Det fremstår som et ganske klart regelbrudd fra Magnus Carlsen som dukker opp i treningstøy og ikke i pent tøy som man skal ha i henhold til reglene, sier Bae.

Grunnen til at han kom for sent? Han var på skitur, i regi av arrangørene.

UTFOR HERFRA: Magnus Carlsen deler på Instagram at han har stått på alpint, med bildeteksten «i går var fantastisk, alt går utfor herfra». Han visste ikke hvor rett han skulle få. Her sammen med Benjamin Haldorsen.

Kjempestart spillemessig

I andre parti vant han overbevisende med hvite brikker mot Zhamsaran Tsydypov, og i tredje utspilte han Ivan Cheparinov med svarte brikker. Deretter vant han mot Evgeny Tomashevsky med hvite brikker.

I femte parti malte han den sterke polakken Jan-Krzysztof Duda i senk og vant med svarte brikker.

Carlsen fikk dermed en perfekt start på lynsjakk-VM – rent sportslig – med fem av fem mulige seirer. Han delte da ledelsen med blant andre Yu Yangyi, som han møtte i parti seks.

Det endte med remis etter en dramatisk avslutning.

– Jeg begynner å bli litt kokt i toppen. Dette partiet gikk litt over stokk og stein, men remis er greit, sier Carlsen til NRK etter halvspilt første dag.

I syvende parti møtte han den nederlandske stormester Anish Giri, som lenge hadde nordmannen på gaffelen. Carlsens forsvar var imidlertid godt og Giri gikk til slutt tom for tid.

Åttende parti endte med en relativt kontollert remis mot tittelrivalen Hikaru Nakamura.

Både Nakamura og Carlsen spilte remis i parti ni, nordmannen mot Vladimir Fedosejev.

– Det går sakte oppi toppen nå, altså. All pause jeg kan få nå er bra, sier nordmannen til NRK.

Parti 10: Remis mot Shakhriyar Mamedyarov og 8 av 10 poeng totalt.

Parti 11: Nok en remis, den fjerde på rad, denne gangen mot Daniil Dubov. Hikaru Nakamura vant sitt parti og dermed ble Carlsen henvist til en delt annenplass.

Parti 12: Og enda en kjapp remis, denne gangen mot Vladislav Artemjev, en mann han tapte mot i hurtigsjakken. Carlsen avslutter dermed dagen med 9 av 12 poeng totalt. Nakamura leder med 10 poeng.

– Det er helt greit. Jeg har kjent siden runde tre at jeg er kokt i hodet. Jeg trenger litt hvile. Jeg er glad for å ha kommet hit uten tap, så skal jeg prøve å komme tilbake sterkere i morgen, sier Carlsen til NRK.

Regjerende mester

Magnus Carlsen er på jakt etter nok en VM-tittel etter å blitt verdensmester i hurtigsjakk onsdag.

Skulle han klare «dobbelen», vil det være tredje gang for Carlsens vedkommende. Også i 2014 og 2019 vant han både hurtig- og lynsjakk-tittelen, men i fjor gikk det skeis i lynsjakken. Da endte han bare på 12. plass.

Lynsjakk-VM går over to dager, torsdag 29. og fredag 30. desember, med totalt 21 partier. Tolv av dem skal etter planen spilles torsdag.