Truer med å avlyse sjakk-OL

Sjakk-OL fikk ingen tilleggsbevilgning fra Regjeringen. Arrangørene er i akutt pengeknipe. Ordet avlysning blir nå brukt.

Magnus Carlsen skal spille på det norske laget under sjakk-OL i Tromsø i august. Nå er arrangørene kommet i en alvorlig pengeknipe.

— Vi er satt i en dramatisk og meget alvorlig og vanskelig situasjon. Dette er noe styre og eiere må se nærmere på, sier presidenten i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson til Aftenposten.no. Han er nestleder i styret for mesterskapet.

Alvoret i situasjonen blir undrestreket i en pressmelding fra lederen i styret for sjakk-OL, Hans Olav Karde:

— Med Kulturdepartementets forslag om ikke å gi noen tilleggsbevilgning til Sjakk-OL 2014 i Tromsø, blir det ikke mulig for styret å kunne gjennomføre arrangementet innenfor de økonomiske rammer vi har, heter det i pressemeldingen.

Avlysning mulig

I verste fall kan hele OL-turneringen i Tromsø i august være i fare.

Til Aftenposten.no bekrefter Hans Olav Karde at avlysning av hele arrangementet kan bli den ytterste konsekvens av at turneringen i Tromsø ikke står oppført i det reviderte budsjettet.

- Ingen penger, ingen sjakkturnering?

— Ja det kan bety det. Vi har ingen muligheter til å bruker penger som vi vet at vi ikke har, sier Hans Olav Karde.

Nå skal Hans Olav Karde og resten av styret ta opp saken med eierne som blant andre er Tromsø kommune.

Har fått 75 mill. kr.

I 2010 ble det bestemt av sjakk-OL i Tromsø skulle få en beviligning på 70 millioner kroner. 10 millioner ble utbetalt i 2013, mens 60 millioner pluss et reisefond på fem millioner kroner blir utbetalt i år.

Daværende kulturminister Anniken Huitfeldt og Tromsø-ordfører Arild Hausberg (midten) jubler sammen med delegasjonen fra Norges Sjakkforbund og Tromsø kommune, etter at Den internasjonale sjakkongressen lørdag tildelte Tromsø sjakk-OL i 2014.

Til tross for en statsstøtte på 75 millioner kroner, har utgiftene økt kraftig. Blant annet ble Tromsø nødt til å arrangere en verdenscupturnering i fjor som ga arrangøren betydelige utgifter. Dette er en av grunnene til at arrangørene henvendte seg til Regjeringen med et ønske om en tilleggsbevilgning på 15 millioner kroner.

Gir ikke opp

Aulin-Jansson har likevel ikke gitt opp håpet om at sjakk OL i Tromsø i august blir avviklet på en forsvarlig og skikkelig måte.

— Jeg setter min lit til at politikerne på Stortinget gjør noe med dette når de skal behandle det reviderte budsjettet, sier sjakkpresidenten.