Sjakkeliten sliter med å takle Carlsens utrolige sesong: – Vi er litt i sjokk

Magnus Carlsen har aldri gitt konkurrentene mer hodepine enn i år. – Det er vanskelig å finne ord, sier Vishy Anand om sjakkenerens resultater.

Magnus Carlsen har det siste halvåret herjet med rivalene.
  • Bernt Harald Brennevann

Indias suverent største sjakkstjerne kjenner Carlsen svært godt. Rivalene duellerte om VM-tittelen i både 2013 og 2014, og siden har de møttes en rekke ganger hvert år.

Carlsen har toppet verdensrankingen avbrutt siden 2011, men i år er formen på et nivå som får selv garvede profiler til å måpe.

– Allerede i dag er det mange som mener han er den sterkeste spilleren i sjakkhistorien. Resultatene hans i år er rett og slett ... Det er vanskelig å finne ord. Det er totalt utenfor det som er normalt. Jeg tror sjakkverdenen fortsatt er litt i sjokk, sier Vishy Anand til det indiske magasinet Sportstar og fortsetter:

– Resten av feltet sliter med å takle et slikt fenomen. Selv dominansen han hadde i 2012 og 2013, er mindre enn den har i år. Alle prøver fortsatt å ta det innover seg.

Vishy Anand tapte VM-kampene mot Magnus Carlsen i både 2013 og 2014.

Forvandlingen alle snakker om

I 2019 har Magnus Carlsen vunnet samtlige syv konkurranser han har spilt. Senest forrige helg tok han hjem sammenlagtseieren i Grand Chess-turneringen i Kroatia.

Kontrasten til fjorårets sesong er markant. Da var ikke Carlsen i nærheten av å være i skikkelig toppform i klassisk sjakk, men greide likevel å forsvare VM-tittelen etter tolv strake remispartier og omspill mot Fabiano Caruana.

Siden har han blomstret med kreativt spill ved sjakkbrettet. I flere av årets storturneringer har 28-åringen herjet rått med rivalene og vunnet med høye poengsummer.

Magnus Carlsen smiler bredt etter at han i fjor høst forsvarte VM-tittelen i langsjakk.

Tangerer verdensrekorden

Vishy Anand mener det er vanskelig å forklare Carlsens forvandling.

– Det har alltid vært hans forse å spille til siste slutt. Han får mye ut av veldig lite. Også når fordelen er svært liten eller posisjonene er like, klarer han å se muligheter. Det har alltid vært hans styrke. Hva har endret seg i år? Ingen vet, sier inderen som var sjakkverdensmester mellom 2007 og 2013.

Anand har ikke slått sin norske rival i langsjakk siden triumfen i Norway Chess i 2015.

Carlsen står nå med hele 79 strake langsjakkpartier uten nederlag. Forrige smell kom så langt tilbake som 31. juli i fjor. Når verdensrankingen for august blir lagt frem, kommer han til å tangere sin egen verdensrekord fra 2014 med en rating på 2882 poeng.