Ekspert reagerer på Magnus Carlsen-intervju: – Det er rart å si det

Magnus Carlsens selvsikre uttalelse slo tilbake på ham.

Her blir Magnus Carlsen intervjuet etter seieren over Fabiano Caruana i første runde av Norway Chess.
  • Nicholas Bergh

– For å være ærlig, så skjer det vanligvis ingenting i disse partiene. Jeg kan ikke huske at han noen gang har vært nær å vinne mot meg. Hvis jeg vil ha remis, får jeg det ofte lett.

Det sa Magnus Carlsen, ifølge sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen, før søndagens parti mot Wesley So.

Men så ble Carlsen – og resten av sjakkverdenen – overrasket. Amerikanske So vant over Carlsen for aller første gang.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn synes timingen for Carlsens uttalelse var merkelig.

– Det er rart å si det. Alle er jo litt overtroiske. Å på forhånd si at det kommer til å gå bra, er de fleste redde for. Å bare utbasunere det slik kan være litt farlig, sier Grønn.

  • Etter partiet kritiserte to sjakkstjerner Carlsen for «provoserende valg». Les mer her.

Tror Wesley So ble motivert

Wesley So er kjent for å være en ganske forsiktig spiller. Før partiet mot Carlsen hadde 20 av hans siste 22 partier endt med remis.

Mot Magnus Carlsen har amerikaneren som regel tatt svært lite risiko.

– Poenget til Carlsen var nok at So alltid har vært fornøyd med remis, sier Grønn, som også innehar tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

Sjakkekspert Atle Grønn mener Magnus Carlsens uttalelse slo feil ut.

Når Carlsen har hatt svarte brikker i Norway Chess, har motstanderne spilt på det trygge. Før So-partiet hadde Carlsen spilt tre frustrerende remis-partier mot Sergej Karjakin, Hikaru Nakamura og Viswanathan Anand.

Atle Grønn tror uttalelsen kan ha vært et forsøk på å påvirke So.

– Jeg vet ikke om Magnus prøvde å psyke ut So. Men uansett satte han seg selv i en rar psykologisk situasjon. For So var det sikkert motiverende å høre.

Tar Carlsen i forsvar

Atle Grønn er ikke den eneste som synes Carlsens uttalelse var merkelig. Tidligere toppsjakksjef synes kritikken mot Carlsen er litt urettferdig.

– Jeg oppfatter det Magnus sa, som 100 prosent faktabasert. Det oppsummerte historikken mellom spillerne, sier Tisdall.

Han forteller videre at han foretrekker en verdensmester som «snakker opp seg selv» over «falsk ydmykhet». Tisdall oppfattet ikke Carlsens uttalelse som breial eller fornærmende.

– Men det kan ha vært en indikasjon på at følte at han kunne ta sjanser. Med tanke på hvordan partiet gikk, var det en uheldig uttalelse, sier Tisdall.

Her snakker Wesley So og Magnus Carlsen sammen etter Norway Chess-partiet søndag.

Overrasket med strategien

Amerikanske So gikk ikke akkurat i strupen på Carlsen. Etter ni trekk var stillingen nesten helt symmetrisk – noe som i praksis tyder på remis.

I løpet av de neste trekkene begynte imidlertid So å koble grepet. Plutselig ble det tydelig at amerikaneren ikke skulle styre partiet mot remis igjen.

– De andre har ikke prøvd å vinne med hvit mot Carlsen. Han trodde kanskje So skulle gjøre det samme. Det var litt eplekjekt, sier Grønn.

Partiet fikk en uvanlig utvikling. Wesley So gikk for seieren – og ble belønnet. Også tidligere verdensmester Viswanathan Anand merket seg ironien.

– Det er morsomt, for Magnus sa at det aldri skjer noe i partiene mot So. Men dette partiet gnistret til, sa Anand i TV 2s direktesending.

Jevnt i teten

Det er imidlertid Carlsen som har stått for mesteparten av fyrverkeriene i Norway Chess. Nordmannen ble rost opp i skyene for spillet mot Fabiano Caruana og Levon Aronian.

De seirene innebærer også at Carlsen fortsatt er i tetstriden, til tross for tapet for So.

Mens Carlsen har hviledag både mandag og tirsdag, kan So ta over turneringsledelsen om han vinner over Sjakhrijar Mamedijarov. Carlsen har selv tre partier igjen av turneringen.

– Det er helt åpent, sier Atle Grønn.

Slik ligger det an i Norway Chess etter seks runder:

poeng/partier spilt

1. Magnus Carlsen 3,5/6

2. Wesley So 3/5

3. Levon Aronian 3/6

4. Viswanathan Anand 2,5/5

5. Hikaru Nakamura 2,5/5

6. Sergej Karjakin 2,5/5

7. Fabiano Caruana 2,5/5

8. Sjakhrijar Mamedijarov 2,5

9. Maxime Vachier-Lagrave 2

*Ding Liren har trukket seg. Les mer om det her.