Sjakk

Magnus Carlsens dristige valg overrasker ekspert

Verdensmesterens VM-oppladning får Atle Grønn til å heve øyenbrynene.

Magnus Carlsen skal spille Sinquefield Cup før VM.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I november spiller Magnus Carlsen VM-kamp mot amerikanske Fabiano Caruana i London. Sist gang de møttes, i Norway Chess, vant Carlsen.

Det blir imidlertid ikke stående som VM-generalprøven.

Mandag kveld ble det nemlig bekreftet at Carlsen stiller i Sinquefield Cup i St. Louis, USA (17.-28. august). Der står også Caruana på deltagerlisten.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn forteller at det er uvanlig at motstanderne møtes så kort tid før VM-kampen.

– Det er et spenstig valg. Det er litt overraskende. Carlsen setter press på seg selv, men setter samtidig press på Caruana. Det er et interessant psykologisk spill, sier Grønn.

  • LEST DENNE? Det startet med en Magnus Carlsen-anklage. Nå har et av sjakkens største tabuer nådd overflaten.
Fabiano Caruana møter Magnus Carlsen til VM-kamp i november.

Slik begrunnes beslutningen

Å møte Caruana så kort tid før VM, tar Carlsen-leiren med knusende ro. Slik forklarer manager Espen Agdestein valget:

– Det passer bra inn i programmet. Magnus trenger spilletrening. I tillegg er turneringen interessant i seg selv – alle de beste er med, forklarer Agdestein.

Siden oppstarten i 2013 har Sinquefield Cup vært blant sjakkens største turneringer. Carlsen har vært med i fire av fem utgaver.

Manager Espen Agdestein sier at Magnus Carlsen trenger spilletrening før VM.

Kun i 2016 – året han spilte VM-kamp mot Sergej Karjakin – valgte Carlsen å droppe Sinquefield Cup. At han ikke tok samme beslutning i år, er altså Atle Grønn litt overrasket over. Han utdyper det slik:

– Jeg tenker på VM-historien. VM er så mye større enn alt annet. Da pleier man å være forsiktig. Det ligger i menneskets natur ikke å ta unødige sjanser. Beregningen er nok at Caruana også havner i en risikabel situasjon. Det blir morsomt å se på, sier Grønn.

– Men hva er ulempen med å spille Sinquefield Cup?

– Han slo Caruana i det siste møtet. Det har en betydning. Men Magnus har jo en god «score» mot Caruana i det siste (tre seire og tre remis på siste seks innbyrdes partier, journ.anm.). Magnus er ganske sikker på seg selv. Og selv med tap er det ikke noe krise, sier Grønn, før han legger til:

– Men jeg vet ikke om Caruana trenger et nytt tap nå.

Sjakkekspert Atle Grønn er overrasket over Carlsens planer for VM-oppladningen.

Kan bli flere møter

Fabiano Caruana har nemlig herjet mot de aller fleste elitespillerne de siste månedene – unntatt Carlsen. I år har Caruana vunnet to turneringer – Norway Chess og Grenke Chess – der Carlsen også var med.

I Biel Chess, der Carlsen deltar i juli, stiller ikke Caruana. Nå skal de altså måle krefter i Sinquefield Cup.

Det kan dessuten bli enda flere dueller før VM. Magnus Carlsen har ennå ikke bestemt seg om han skal European Club Cup (for Vålerenga) og/eller sjakk-OL (for Norge). «Sinquefield Cup er avklart, men det blir sannsynligvis mer spilling», sier Espen Agdestein.

Caruana har både European Club Cup og sjakk-OL på kalenderen. Etter Norway Chess fortalte Caruana til Aftenposten at brorparten av VM-forberedelsene vil bli gjennomført i månedene før Sinquefield Cup.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk