Sjakk

Magnus Carlsen-intervju ble tema: – Han så ut som en vridd oppvaskklut

Sjakkekspert Atle Grønn tror verdensmesteren var ekstremt sliten etter sterk seier.

Magnus Carlsen har imponert stort i Biel Chess. Her pønsker han ut trekk under partiet mot Maxime Vachier-Lagrave.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen (27) er i strålende form fire måneder før VM-kampen mot Fabiano Caruana.

Nordmannen har startet forrykende i den sveitsiske storturneringen Biel Chess. Etter tre runder står han med to seire og én remis.

– Det er noe av det mest interessante han har prestert - rent sjakkfaglig. Det har vært veldig variert sjakk i alle tre partiene, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

  • Har du hørt om den bitre maktkampen i sjakkverden? Beskyldningene hagler, men Magnus Carlsen vil ikke velge side.

Bet seg merke i oppførselen

I tredje runde tirsdag spilte Carlsen remis mot Peter Svidler - etter et forrykende parti. Før det beseiret han David Navara og Maxime Vachier-Lagrave.

Spesielt partiet mot Vachier-Lagrave vakte oppsikt. «En fantastisk oppvisning», sa kommentator Daniel King. Partiet varte i seks timer. Carlsen fikk til slutt overlistet Vachier-Lagrave i et svært komplisert sluttspill.

Atle Grønn er internasjonal mester (IM) i sjakk og Aftenpostens sjakkspaltist.

Men det kostet. Etterpå ble Carlsen og Vachier-Lagrave intervjuet i arrangørens offisielle studiosending. Der var Carlsen tydelig utslitt. Det la det russiske sjakknettstedet chess-news.ru merke til. «Han sa ikke noe forståelig i det hele tatt», skrev nettstedet.

– Magnus så ut som en vridd oppvaskklut. Han var helt ferdig. Det var ingenting igjen, sier Grønn.

– Det var ekstremt komplisert

Grønn mener Carlsens kroppsspråk var et godt tegn. Det viste at han hadde vært helt i kjelleren på jakt etter de beste trekkene mot Vachier-Lagrave.

– Det var et av de mest kompliserte og slitsomme partiene han har spilt. Det var ekstremt komplisert. Én ting som gjorde at det var så slitsomt, var at det kom frem nye motiver for hvert eneste trekk som ble gjort. Derfor måtte spillerne bytte planer hele tiden. Når man sitter og spiller sånn i seks timer, blir man ekstremt sliten.

Dagen etter var remispartiet mot Svidler over etter 26 trekk. Det var synlig på pressekonferansen at Carlsen brukte mindre krefter enn dagen før. Carlsen var kvikk og sprudlende. På et tidspunkt fikk han motstander Svidler til å bryte ut i latter.

Også på brettet har Carlsens spill variert. Det kan være vanskelig for kommende VM-motstander å forholde seg til, tror Grønn.

– Magnus er i leke- og trenemodus. Han prøver ut litt nye ting. Han spiller enda flere stillingstyper enn tidligere. Det er et skremmeskudd til Caruana. Han ser at Magnus er kapabel til absolutt alt.

Turneringen i Biel er trolig den tredje siste før VM-kampen mot Caruana. Carlsen skal også spille Sinquefield Cup og European Chess Club Cup i høst.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen