Sjakk

Carlsen-trend får ekspert til å stusse: – Overraskende

Nå er verdensmesteren ute etter revansje i Norway Chess.

Her er Magnus Carlsen sammen med trener Peter Heine Nielsen under Norway Chess-åpningen søndag.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

– Det var krise i fjor.

Det sa Magnus Carlsen til TV 2 søndag – i henvisning til den sensasjonelle syvendeplassen i fjorårets Norway Chess. I år går Carlsen imidlertid inn i turneringen med superform.

Han ble riktig nok nummer fire i søndagens lynsjakkturnering. Men når hovedturneringen starter mandag, er han storfavoritt.

Verdensmesteren har spilt 32 strake langsjakkpartier uten å tape. Siste nederlag kom 10. desember 2017 – mot Jan Nepomnjasjtsjij i London Chess Classic.

Sjakkekspert Jon Ludvig Hammer er spent på om Carlsen fortsetter i samme spor.

– Han har rett og slett spilt bra sjakk i år. Hvis Magnus fortsetter med det, har han gode sjanser til å vinne Norway Chess, sier Hammer, som selv er rangert som Norges nest beste sjakkspiller.

 • I forrige turnering ble pressekonferansene en stor snakkis. Én dag skulket Carlsen: – Jeg ville heller ha bot.

– Det er overraskende

Carlsen har altså vært bunnsolid så langt i 2018. Det er ikke på grunn av en defensiv tankegang, mener Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Det er overraskende bra, fordi Carlsen har spilt relativt sprekt i år. Han har spilt en del nye, morsomme åpninger og tatt sjanser, sier Grønn – som har tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk.

Magnus Carlsen har allerede to turneringsseire i 2018. Her poserer han med Shamkir Chess-trofeet i april.

Han påpeker imidlertid at Carlsen har spilt remis i 21 av 31 partier i 2018. Ti partier har endt med seier.

– Man ser en tendens til at motstanderne er såpass fornøyde med remis, at de anstrenger seg for å velge trygge løsninger. Så i 2018 har det nok vært flere remis enn Magnus ønsker. Han synes nok ikke det er så morsomt. Det er greit å være ubeseiret, men på en annen side har han ikke vunnet veldig mange partier, sier Grønn.

Selv sier imidlertid Carlsen at han er tilfreds – hvert fall delvis.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatene mine. Spillemessig har jeg en god del å gå på. Jeg håper å få begge deler til her, sa Carlsen til TV 2 før lynsjakkturneringen søndag.

Tror VM-kampen spiller inn

Uansett er det stor kontrast mellom 2017 og 2018 for Carlsen.

I de tre første turneringene i fjor kom Carlsen på 2. plass (Tata Steel Chess), 3. plass (Grenke Chess Classic) og 7. plass (Norway Chess). I år har han innledet året med 1. plass (Tata Steel Chess), 2. plass (Grenke Chess Classic) og 1. plass (Shamkir Chess).

– Jeg tror det er så enkelt at han har spilt bedre i år. Han har kanskje spilt litt mindre ivrig og ikke risikert alt for å vinne med svarte brikker, analyserer Jon Ludvig Hammer.

2018 er et VM-år. I november møter Carlsen amerikanske Fabiano Caruana til VM-kamp i London. Det spiller inn på formen, tror tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

– Jeg tror at årets tittelkamp, særlig siden han møter en farlig motstander, har gitt Magnus mer fokus, sier Tisdall.

Søndag vant Wesley So lynsjakkturneringen i Stavanger, foran Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand og Carlsen.

I 1. runde i hovedturneringen møter Magnus Carlsen VM-utfordrer Fabiano Caruana. Det partiet spilles mandag. Norway Chess spilles over ni runder og avsluttes 7. juni.

Her er feltet:

 • Magnus Carlsen (Norge)
 • Fabiano Caruana (USA)
 • Sjakhrijar Mamedjarov (Aserbajdsjan)
 • Ding Liren (Kina)
 • Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike)
 • Sergej Karjakin (Russland)
 • Wesley So (USA)
 • Hikaru Nakamura (USA)
 • Levon Aronian (Armenia)
 • Viswanathan Anand (India)

Les mer om

 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk