Sjakk

Etter fadesen pekte kritikerne på én ting. Carlsens manager svarer: – Det er ikke problemet - snarere tvert imot

Magnus Carlsen kan miste førsteplassen, men gjør ingen store endringer i forberedelsene.

Magnus Carlsen briljerte under en lyn- og hurtigsjakkturnering i Leuven, Belgia tidligere i sommer. Her venter han på at et av partiene skal starte.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Onsdag kveld tar Magnus Carlsen fatt på Sinquefield Cup – hans første langsjakkturnering siden han skuffet stort i Norway Chess i juni.

Carlsens svake resultater fikk både stormester Simen Agdestein og tidligere verdensmester Vladimir Kramnik til å konkludere med det samme: At Carlsen sliter med åpningene.

Manager Espen Agdestein forteller imidlertid at Norway Chess-skuffelsen ikke har ført til store endringer i forberedelsene.

– Han har et team med sekundanter, og de jobber proft sammen hele tiden. Det er ikke åpningene som har vært problemet – snarere tvert imot. Han har vært bra i åpningene lenge, sier Agdestein, som selv er en habil sjakkspiller, til Aftenposten.

Les også

11-åring tar sjakkverdenen med storm: – Mye bedre enn Magnus Carlsen

– Ulykker kan skje

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn mener heller ikke Carlsen trenger å gjøre store omveltninger.

– Jeg ser ikke hva han kan gjøre annerledes. Han spiller på sine styrker, og det er det som har gjort ham til verdens beste, sier Grønn.

Vladimir Kramnik sentrerte kritikken sin rundt Carlsens åpninger med svarte brikker. Kramniks uttalelser kom rett etter at han hadde beseiret Carlsen.

– Fordelen med åpningene Magnus spiller – italiensk og spansk åpning – er at det finnes så mange tusen små nyanser, sier Atle Grønn.

– Han klarer nesten alltid å vri seg unna. I Norway Chess var det to spillere som fikk inn åpningsforbredelsene sin mot Magnus: Kramnik og Aronian. Aronian hadde forberedt den åpningen i ti år. Han hadde ikke brukt den før, den hadde bare ligget der og ventet. Ulykker kan skje. Og i Norway Chess opplevde Magnus to ulykker i én turnering, fortsetter han.

Magnus Carlsen var overlegen i Grand Chess Tour-turneringen i Leuven. Her står han med trofeet mens han blir intervjuet av reporter Maurice Ashley.

Kan miste førsteplassen

Selv om det var braktapene mot Kramnik og Aronian som stjal overskriftene i Norway Chess, har Carlsens største problem i 2017 vært å vinne partier.

Han står nemlig med seks seire på 29 langsjakkpartier i år.

Rett etter Norway Chess vant han riktignok Grand Chess Tour-turneringene i Paris og Leuven på fenomenalt vis – men dette var i lyn- og hurtigsjakk. Verdensmesteren selv har snakket om at langsjakk- og hurtigsjakkformen ikke har så mye med hverandre å gjøre.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

Så hvis det ikke er åpningene – hvorfor har Magnus Carlsen egentlig slitt i langsjakk? Espen Agdestein forklarer det slik:

– Han har ikke vært like presis over lang tid som tidligere. Han har gjort overseelser som er atypiske for ham. Når han begynner å gjøre umotiverte feil, går det utover selvtilliten.

Magnus Carlsen kommer til Sinquefield Cup med mye å vinne – men også mye å tape. Med et nytt skuffende resultat står han i fare for å miste førsteplassen på verdensrankingen. Dersom han skulle vinne turneringen, derimot, har Carlsen i praksis sikret seieren i Grand Chess Tour-sammendraget.

– Den beste medisinen er å spille noen gode partier. Dersom det skjer tidlig, får han bedre selvtillit gjennom turneringen, sier manager Agdestein.

Her er feltet

Han forteller at Carlsen har spilt mye sjakk i ferien. Agdestein tror noe av nøkkelen i Sinquefield Cup, som spilles i St. Louis, USA, blir å være avslappet.

– Det var litt krampaktig i Norway Chess. Han møtte motgang tidlig, og da ble det ikke lystbetont. Han fant ikke flyten.

Carlsen vant den første utgaven av Sinquefield Cup i 2013, og kan i år bli førstemann til å vinne den prestisjetunge turneringen for annen gang.

Turneringen kan nok en gang skryte av et kruttsterkt felt – om enn litt svakere enn i Norway Chess. Carlsens motstandere er Fabiano Caruana, Sergej Karjakin, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Wesley So, Ian Nepomnjasjtsjij, Levon Aronian og Peter Svidler. Samtlige er spillere i ypperste verdensklasse.

Turneringen spilles over ni runder fra 2. august til 11. august. Rett etter turneringen spilles også en lyn- og hurtigsjakkturnering i St. Louis. Der stiller ikke Magnus Carlsen, men det gjør derimot sjakklegenden Garry Kasparov, som gjør et etterlengtet comeback.

Les mer om Kasparovs comeback og hvorfor NRK-ekspert mener det er dristig her:

Les også

Sjakklegenden Garry Kasparov gjør comeback: – Det er dristig av ham

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk