Sjakk

Advokater om Carlsens «kuppforsøk»: – Kan være rettsstridig

Advokater sier Magnus Carlsens måte å få viljen sin på i Kindred-saken kan være misbruk av foreningsmyndighet.

Magnus Carlsen spiller for tiden i en turnering i Kroatia, mens det stormer rundt etableringen av hans kontroversielle sjakklubb.
  • Vebjørn Olsen

Magnus Carlsen har fått mye kritikk det siste døgnet etter at han startet sjakklubben Offerspill SK. Hovedformål her er tilsynelatende å få nok stemmer på sjakkongressen 7. juli. Der skal det stemmes om en avtale – verdt 50 millioner kroner – mellom Norges Sjakkforbund og spillselskapet Kindred.

Men nå kan det hende at Carlsen ikke får det som han vil, om man skal tro advokater vi har snakket med.

  • MER OM MAGNUS CARLSENS OFFERSPILL SK: Carlsens nye sjakklubb har allerede 1000 medlemmer

– Misbruk av foreningsmyndighet

Advokat i Aurlien Vordahl & Co, Nils Jørgen Vordahl, sier at problemstillingen er om fremgangsmåten gjør at Norges Sjakkforbund uansett ikke har kompetanse til å fatte et gyldig vedtak.

– Ved innmelding i en sjakklubb har ikke medlemmene akseptert at Magnus Carlsen eller andre oppretter klubber med det for øyet å få flertall for sitt standpunkt i en enkeltsak med bindende virkning for flertallet, sier Vordahl.

Han mener at dette særlig kommer på spissen dersom medlemskapet finansieres av stifteren og medlemmene i den nye klubben er mer opptatt av å støtte Magnus Carlsen enn sjakk.

– Da bærer fremgangsmåten preg av et ønske om å "kuppe" en forutsatt demokratisk prosessen. Da fremstår fremgangsmåten som misbruk av foreningsmyndighet og vil være urettmessig, sier Vordahl.

Professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, Geir Woxholth, la tirsdag ut et innlegg på Facebook hvor han blant annet skriver:

– Sjakklubbene er ikke bare underlagt vedtektene til Norges Sjakkforbund, men også ulovfestet foreningsrett. Mye taler for at en slik fremgangsmåte utgjør foreningsrettslig myndighetsmisbruk – og dermed er rettsstridig.

Han skriver også at myndighetsmisbruk gjør at klubben kan nektes enhver representasjon på kongressen.

Vi har vært i kontakt med Geir Woxholth onsdag, men han ville ikke uttale seg mer i saken.

Magnus Carlsen har allerede fått over 1000 medlemmer til sin nye sjakklubb.

– Opp til forbundet

Advokat i EBT advokatfirma, Bent Endresen, sier det nå er opp til Norges Sjakkforbund å finne ut hva som er det neste steget.

– Foreninger har rett til selvdømme. I dette tilfellet er det opp til Sjakkforbundet å akseptere eller bestride fremgangsmåten. Den er jo høyst betenkelig og umoralsk, men det er ikke det samme som at den er ulovlig, eller vil bli bestridt av forbundet, sier Endresen.

Sjakkforbundet hasteinnkalte til styremøte tirsdag kveld, og har nå engasjert juridisk kompetanse til saken.

– Vi får hjelp av ekspertise innen foreningsrett, og trenger gode råd siden saken er så spesiell. Det blir hurtig arbeid nå som kongressen er om halvannen uke, sier generalsekretær i NSF, Geir Nesheim.

Det er forventet at det blir protester på at Offerspill SK skal få bruke sine stemmer på kongressen, og da vil det foregå en saksbehandling der og da.

– Vi har ennå ikke sett noe som tyder på at Magnus Carlsen og Offerspill har brutt med reglene og praksisen slik det er nå, sier Nesheim.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen