Sjakk

Valget av Saudi-Arabia som VM-vert blir latterliggjort. Nå slår sjakktopp tilbake mot norsk kritikk.

– Det er ikke journalistikk og det er ikke sant.

Ilya Merenzon i AGON sier at avtalen med Saudi-Arabia vil bli signert.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Lyn- og hurtigsjakk-VM til Saudi-Arabia. Det var ryktet som spredte seg som ild i tørt gress i sjakkmiljøet torsdag.

Nyheten har også vakt stor oppsikt i norske medier. Ilya Merenzon er administrerende direktør (CEO) i AGON, selskapet som arrangerer VM-kampene for FIDE. Overfor Aftenposten kommer Merenzon nå med en oppdatering.

– Intensjonsavtalen er signert, og vi venter bare på at den offisielle kontrakten signeres. Og den vil bli signert, skriver Merenzon i en e-post.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– Den verste kandidaten

Merenzon hevder riktignok at FIDE også har inngått intensjonsavtaler med to andre land, og at Saudi-Arabia-avtalen dermed ikke må regnes som offisiell helt ennå. Likevel levner han altså liten tvil om at VM kommer til å gå i Saudi-Arabia.

Det er en beslutning som allerede har vært gjenstand for kritikk. Sjakkjournalisten Tarjei Svensen kalte Saudi-Arabia-valget for «et tegn på at FIDE er desperate» i et intervju med Dagbladet torsdag.

Atle Grønn

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn trekker frem kvinners rettigheter og angivelig finansiering av terrorisme som hovedårsaker til at han misliker Saudi-Arabia som VM-arrangør.

– Jeg vil regne med at blant de tre kandidatene, er Saudi-Arabia den verste kandidaten. Det skal godt gjøres å slå Saudi-Arabia der, sier Grønn.

– Det er ikke sant

Det er FIDE som tar den endelige beslutningen om hvilket land som får arrangere lyn- og hurtigsjakk-VM. AGON er imidlertid involvert i prosessen, ifølge Ilya Merenzon. Han slår tilbake mot Saudi-Arabia-kritikken.

– Det letteste er å si at FIDE «er desperate», men det er ikke journalistikk og det er ikke sant. FIDE gjør faktisk jobben sin: De går gjennom forslag fra arrangører og forsikrer at turneringene er så bra som mulig.

AGON-sjefen unngår å svare direkte på spørsmål om det er riktig å samarbeide med Saudi-Arabia med tanke på menneskerettighetssituasjonen i landet. I stedet legger han vekt på at arrangøren kan garantere gode spilleforhold.

– Jeg tror turneringen i Saudi-Arabia kan bli organisert på en veldig god måte, siden de har mulighet til å investere i produksjonen og TV.sendingen og alle andre ting som gjør sjakk interessant.

Les også

Til og med Saddam Husseins Irak ble valgt som VM-vert: - Ingen moralske sperrer

Kritisk Atle Grønn

– Arrangementet blir helt sikkert teknisk og økonomisk bra. Det blir sikkert luksushotell og alt sånt, sier Atle Grønn.

Som likevel ser mørkt på et mulig VM i det arabiske landet. Grønn tror turneringens prestisje i stor grad vil avhenge om hvorvidt Magnus Carlsen deltar. Verdensenerens manager Espen Agdestein har varslet at Carlsen vil vurdere om han skal stille når Saudi-Arabia blir bekreftet som VM-arrangør.

I fjor ble lyn- og hurtigsjakk-VM arrangert i Qatar. Da tok Carlsen bronse i hurtigsjakk, samt sølv i lynsjakk. I de to foregående årene ble turneringen arrangert i Berlin (2015) og Dubai (2014).

Lyn- og hurtigsjakk har vært en suksess på norske TV-skjermer. Faktisk var lyn- og hurtigsjakk-VM i Qatar enda mer populær enn VM-kampen mellom Carlsen og Sergej Karjakin i 2016.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen