Sjakk

I dag er det ett år siden Carlsens imponerende rekke startet

På samme tid i fjor var det stadig flere som tvilte på Magnus Carlsen. I dag har han gått ubeseiret i ett år.

Magnus Carlsen har vunnet syv av syv turneringer i år. Her under Norway Chess i juni. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • Bernt Harald Brennevann
    Bernt Harald Brennevann

1. august 2018: Magnus Carlsen vinner et uinspirert parti mot det tyske hjemmehåpet Nico Georgiadis. Seieren er en liten opptur etter at et grovt feiltrekk dagen før ga et surt tap og skrotet sjakkessets håp om å vinne Biel Chess.

Det skulle bli startskuddet for en av langsjakkens lengste rekker uten tap. Ett år senere kan Carlsen vise til hele 79 strake partier som ubeseiret. Ding Liren fra Kina kom opp i 100 partier uten å tape i perioden august 2017 til november 2018.

– På samme tid i fjor var Magnus inne i en periode der formen i langsjakk ikke var helt patent. Mange hadde begynt å lure på om han hadde nådd toppen og var på vei ned. Det var ikke så rart at de tenkte slik, for resultatene kunne jo tyde på det, erindrer manager Espen Agdestein når han oppsummerer Carlsens siste tolv måneder.

– Men det snudde for alvor med VM-kampen mot Fabiano Caruana. Da fikk Magnus tilbake gleden og motivasjonen til å spille klassisk sjakk igjen. Han syntes det var spennende partier, og selvtilliten vokste underveis i kampen. Siden er han bare blitt bedre og bedre.

  • LES OGSÅ: Få hvileskjær i Carlsens turboår: – Hans travleste program noensinne

Formen var ikke på topp da Magnus Carlsen spilte i Biel Chess i fjor sommer, men siden har han ikke tapt et parti i klassisk sjakk. Foto: Patrick Huerlimann / AP / NTB scanpix

Langt over normalen

Carlsen forsvarte i november VM-tittelen etter tolv strake remispartier og et overlegent omspill. I år har nordmannens resultater vært langt over normalen. Med kreativt spill har 28-åringen vunnet samtlige syv turneringer han har spilt, og tidvis har han herjet rått med rivalene.

– I år har han spilt en type sjakk som er veldig inspirert. Spillet er mer aktivt og dynamisk, og han spiller mer aggressivt med svarte brikker. Magnus har aldri vært bedre, sier Espen Agdestein.

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum mener antallet strake turneringsseiere er mer imponerende enn Carlsens ubeseirede rekke.

– I mange andre sportsgrener er det enklere å vinne konkurranser hvis du er best, men i sjakk er det ganske naturlig at den beste ikke vinner hver gang – særlig når nivået på konkurrentene er så høy som den har vært.

Det er fortsatt lenge igjen av året, men i sjakkmiljøet spør man seg nå om Carlsen kan vinne samtlige turneringer han spiller i en og samme sesong.

– Han ligger veldig godt an, og har til de grader dominert alle konkurranser. Man venter jo nå bare på når det skal ta slutt, men per i dag er det ingenting som tyder på at rekken vil ta slutt med det første, sier sjakkskribent Tarjei J. Svensen.

Espen Agdestein sammen med Magnus Carlsen under sjakk-VM i 2016. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Jakter egen verdensrekord

Årets kruttsterke resultater har gitt Magnus Carlsen en svær luke på verdensrankingen. I øyeblikket er han 64 ratingpoeng foran toer Fabiano Caruana. Stillingen var en ganske annen i fjor høst og ved årsskiftet.

Da levde Carlsens uavbrutte posisjon som verdensener svært farlig. En stund virket det som det bare var et tidsspørsmål før førsteplassen kom til å havne i Caruanas hender.

Det skjedde aldri. I stedet har Carlsen rykket ifra, og på rankinglisten for august er han nå oppe i 2882 poeng. Det er en tangering av hans egen verdensrekord fra 2014.

Magnus Carlsen feirer VM-triumfen i London i fjor høst. Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Carlsens manager utelukker ikke at bestenoteringen blir slått under årets fjerde Gand Chess Tour-turnering. Verdenseliten spiller da langsjakk i St. Louis i Missouri mellom 17. og 28. august. I dagene før står hurtig- og lynsjakk på programmet.

– Det kan skje allerede da, men han må spille på et skyhøyt nivå for ikke å tape ratingpoeng. Hvert poeng sitter langt inne nå som han er så høyt oppe på ratingen, og det er veldig fort sånn at det er ett skritt frem og to tilbake, forklarer Espen Agdestein og viser til at Carlsen taper rating for hver remis han spiller. I tillegg får han lite igjen for hver seier.

– Men han har alle tiders sjanse til å sette ny verdensrekord, i og med at han nå er der oppe. Han måtte ha et fantastisk år for å komme seg dit, sier Agdestein videre.

Slitsom støy

Selv om 2019 har vært en lang opptur for Magnus Carlsen, har det i sommer også vært mye støy rundt sjakkeneren. Han vekket reaksjoner med sitt engasjement for å få Norges Sjakkforbund til å inngå en omstridt samarbeidsavtale med bettingkonsernet Kindred.

Avtalen ble nedstemt med klar margin under forbundets kongress 7. juli.

Carlsen vendte også tommelen ned til et sjakk-VM i Stavanger neste år. Det førte til at planene ble skrinlagt.

– Det var selvfølgelig slitsomt for ham. Det ble mye støy og negative ting som ikke stemte helt, så det ble litt å forholde seg til. Han greide nok ikke å blokkere det helt ut, men utrolig nok var han 100 prosent konsentrert til å spille bra i Zagreb, sier manager Agdestein.