Sjakk

Carlsen-suksessen ble snudd opp ned: – Det med Karjakin er ikke hele forklaringen

Magnus Carlsen var utilnærmelig i superturneringer. Så kom VM-kampen.

Magnus Carlsen kunne glise til slutt etter VM-kampen mot Sergej Karjakin. Men etter det har nordmannens resultater i superturneringer sviktet.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Lørdag innleder Magnus Carlsen Tata Steel Chess i Nederland. Det er en såkalt superturnering - en lukket turnering med elitestormestere der alle møter alle.

Det er gjennom totaldominans i nettopp denne typen turneringer at Magnus Carlsen har inntatt den ubestridte sjakktronen. Men fjoråret ga grunn til bekymring for norske sjakkfans: Fem superturneringer, null Carlsen-triumfer.

– Han har vært dårligere. Han klarte ikke å komme seg videre i 2017, bortsett fra i lynsjakk og hurtigsjakk, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Les også

Carlsens oppførsel får ekspert til å stusse: – Ser veldig rart ut

Skuffende 2017

For selv om Carlsen tok VM-gull i lynsjakk i romjulen - og vant den store åpne turneringen Isle of Man International - underpresterte han i en rekke turneringer i 2017. Slik endte Carlsen sammenlagt i de fem superturneringene han stilte opp i:

 • Tata Steel Chess: 2. plass
 • Grenke Chess: 3. plass
 • Norway Chess: 9. plass
 • Sinquefield Cup: 2. plass
 • London Chess Classic: 5. plass

De fleste av Carlsens konkurrenter ville vært fornøyde med slike prestasjoner. Men hvis man sammenligner resultatene med de fem foregående superturneringene, er situasjonen snudd opp ned:

 • Sinquefield Cup 2015: 2. plass
 • London Chess Classic 2015: 1. plass
 • Tata Steel Chess 2016: 1. plass
 • Norway Chess 2016: 1. plass
 • Bilbao Masters 2016: 1. plass
Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– Karjakin endret psykologien

Mellom de to periodene forsvarte Magnus Carlsen VM-tittelen i en intens duell med russiske Sergej Karjakin. Flere sjakkeksperter har påpekt at noe endret seg for Carlsen etter VM-kampen.

Carlsen sto likt med Karjakin etter 12 langsjakkpartier, men klarte riktignok å avgjøre kampen i de påfølgende hurtigsjakkpartiene. Atle Grønn beskriver likevel duellen som et lite vendepunkt.

– Karjakin viste ganske tydelig at normalresultatet for de nest beste mot Carlsen er remis. Karjakin endret psykologien. Før tenkte de andre kanskje at de skulle tape, og gikk ikke inn i partier mot Carlsen med store forventninger, analyserer Grønn, som er kjent fra NRKs sjakksendinger.

Atle Grønn var skuffet over Magnus Carlsens spill i 2017.

– Karjakin viste vei med tanke på hvordan man skal kjempe for remis mot Magnus, legger han til.

Derfor mener Grønn at Carlsen faktisk kom litt svekket ut av VM-kampen. Men han understreker at de skuffende resultatene i etterkant også har flere årsaker.

– VM-kampen mot Karjakin er ikke hele forklaringen. Han har også spilt dårlig.

– Må komme opp med noe nytt

Et gjennomgående tema i 2017 var at Carlsen spilte ofte remis. Grønn peker på at Carlsen var kreativ med å endre åpningsspillet sitt etter VM-kampene mot Viswanathan Anand. Han trekker frem den utstrakte bruken av åpningen London-systemet, noe flere av konkurrentene etter hvert begynte å etterligne.

– Men jeg synes ikke han tilførte noe nytt i fjor, sier Grønn.

Les også

Magnus Carlsen med klar beskjed til FIDE etter VM-gullet

Likevel leder Carlsen verdensrankingen - med sine 2834 poeng. Det er betryggende 23 poeng ned til amerikanske Fabiano Caruana. Likevel er Carlsen rundt 50 poeng unna sitt eget historiske toppnivå.

– Han må komme opp med noe nytt. Jeg er spent på hva han har å vise frem, sier Grønn.

Allerede lørdag, i første runde av Tata Steel Chess, venter en tøff oppgave for Carlsen. Motstander er verdenstoer Caruana. Carlsen skal spille med de hvite brikkene.

Turneringen sendes på TV 2 Sportskanalen.

Slik spilles første runde i Tata Steel Chess lørdag:

Les mer om

 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk