Sjakk

Anand tøylet Carlsens forsvarsmur: - Jeg var aldri bekymret

Magnus Carlsen fikk ingen perfekt revansje etter tirsdagens tap.

Magnus Carlsen tenker så det knaker under onsdagens VM-parti.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

MAGNUS CARLSEN-VISWANATHAN ANAND 0,5-0,5 (2-2 sammenlagt etter fire partier)

Magnus Carlsen spilte remis mot Viswanathan Anand i det fjerde VM-partiet onsdag.

Sjakkeksperter mente Carlsen kom godt ut av stillingen, men inderen forsvarte seg nøyaktig, og gjorde det slutt umulig for Carlsen å sikre seg en seier.

— Det var en veldig komplisert stilling, så jeg prøvde veldig hardt å skjønne den helt. Men jeg var aldri virkelig bekymret, sier Anand på pressekonferansen etter partiet.

Selv om Magnus Carlsen misbrukte en sjanse til å vinne med de hvite brikkene, tror ikke Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla at verdensmesteren er skuffet.

— Jeg tror han er fornøyd. Han fikk muligheten til å presse for seier, og han var ikke i nærheten å tape noen gang. Remis er aldri et stort nederlag, selv om han selvfølgelig ønsker å vinne med de hvite brikkene, sier Kvisla.

Sjakkeksperten er imidlertid veldig imponert over Viswanathan Anand, som virkelig har slått tilbake etter en dårlig start på VM.

— Det er veldig viktig psykisk. I fjor var stillingen også 2-2 etter fire runder, men det var det fire remiser. Nå vet Anand at han faktisk kan vinne partier mot Carlsen. Jeg tror ikke han hadde den følelsen i fjor. Han har nok bedre selvtillit nå.

Fordel Carlsen etter åpningen

Etter Viswanathan Anands fremragende forestilling i tirsdagens VM-parti, der han beseiret Magnus Carlsen med et perfekt planlagt angrep, var det ventet at Carlsen ville satse alt på å vinne med de hvite brikkene onsdag.

Mens tirsdagens parti var en maktdemonstrasjon i åpningsforberedelser fra Anand, ble onsdagens parti raskt en mer ukjent stilling.

— Etter Anands niende trekk er vi ute av partier som er spilt tidligere, og spillerne er nå helt på egenhånd, skrev Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla.

Dette var i utgangspunktet fordelaktig for Carlsen, som er kjent for å være en mester på å finne kreative løsninger i uryddige stillinger.

Reagerte på støy fra pressen

Etter pressefolket forlot salen etter sine ti tilmålte minutter, var det tydelig at Carlsen reagerte på støyen journalistene skapte. Nordmannen snudde seg og så utover i rommet, noe hans indiske motstander også gjorde. Duoen returnerte imidlertid raskt til sine vanlige positurer, med blikket festet mot brikkene på brettet.

Utover i midtspillet så det ut som at Carlsen hadde gitt seg selv en brukbar mulighet til å vinne partiet, men fra det 25. trekket gjorde nordmannen noen unøyaktige trekk som bedret Anands remis-sjanser.

Det hele skulle utvikle seg til et sluttspill der Anand satt igjen med fire bønder og en dronning, mens Carlsen hadde fem bønder og en dronning.

Carlsen lette og lette etter åpningen som kunne skape fornyet spenning i partiet, men måtte til slutt godta remis etter nesten fem timer spill.

Torsdag er det fridag i sjakk-VM. Fredag kan du på ny følge vår sjakkekspert Johannes Kvisla i sjakkstudio. Da møtes VM-duellantene til det femte partiet, der det er Viswanathan Anands tur å spille med de hvite brikkene.

Les også

  1. Dette har Carlsen spesialtillatelse til å drikke

  2. Sjakkverdens leder: - Det vil selvsagt være naturlig å arrangere neste VM i Norge

  3. Carlsen etter tapet: - Alt gikk galt fra starten av

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen