Dette er Carlsens VM-motstandere

Jan Nepomnjasjtsjij, Wesley So og Fabiano Caruana skal forsøke å fravriste Magnus Carlsen tittelen i tidenes første offisielle VM i Fischer-sjakk.

Magnus Carlsen er klar for VM i Fischer-sjakk.

Semifinaleoppsettet ble klart etter at de siste kvartfinaledagene i mesterskapet ble gjennomført denne helgen. Der røk blant andre amerikanske Hikaru Nakamura og russeren Peter Svidler ut.

Finalespillet i turneringen skal spilles på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik utenfor Oslo, og det vil gå over syv dager mellom 27. oktober og 2. november.

Tidligere har det kun vært avviklet uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk. I februar ble Magnus Carlsen verdensmester etter å ha slått nevnte Nakamura i finaleduellen.

Nordmannen oppnådde 12,5 poeng mot amerikanerens 8,5.

I etterkant besluttet Det internasjonale sjakkforbundet (FIDA) at Fischer-mesterskapet skulle innvilges offisiell VM-status.

Magnus Carlsen i forkant av Norway Chess tidligere i år.

Automatisk kvalifisert

Som følge av at han er regjerende mester, er Carlsen automatisk kvalifisert til semifinalerundene som nå venter. Der møter han tre spillere han kjenner godt fra tidligere.

Carlsen og Fabiano Caruana møttes til VM-kamp i London i fjor høst. Der ble nordmannen til slutt for sterk da duellen gikk til hurtigsjakkpartier. Han forsvarte dermed tittelen på ny.

Carlsen har også utkjempet mange dueller ved sjakkbordet mot Nepomnjatsjtsjij og So.

Den norske verdensmesteren har ikke spilt en turnering siden han i slutten av august ble nummer to i Sinquefield Cup i amerikanske St. Louis. Der tapte han omspillet om seieren mot kinesiske Ding Liren.

Magnus Carlsen topper verdensrankingen i langsjakk foran Caruana og Liren. Nepomnjatsjtsjij er nummer fem, mens So ligger ytterligere tre plasser lenger ned.

Fabiano Caruana er blant spillere som er klare for sluttspillet under VM i Fischer-sjakk. Her møter han Magnus Carlsen under årets Norway Chess.

Ferdigheter og forståelse avgjør

I Fischer-sjakk benyttes samme brett og brikker som i standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning rett før partiet starter.

Et slikt utgangspunkt begrenser mulighetene til å ha en fordel ved å huske åpningstrekk i mange kombinasjoner. Fra første trekk er det kun sjakkferdighetene og sjakkforståelsen som avgjør. Dette gjør at spillerne ikke får lent seg på gjennomanalyserte åpningsteorier, og partiene ender sjelden i ufarlige remiser.

Denne måten å spille sjakk på ble introdusert av legenden Bobby Fischer, som ønsket å utfordre åpningsteori og kjedelige remis-partier.

De innledende rundene i VM i Fischer-sjakk er gjennomført på nettet, mens semifinaler og finaler spilles ansikt til ansikt på Henie Onstad Kunstsenter.

Over 3000 sjakkspillere fra 80 nasjoner har deltatt gjennom 44 innledende runder, før utslagsrunder avgjorde hvilke åtte spillere som gikk til helgens kvartfinaler.

(©NTB)