Sjakk

Kasparov: - En skam at de ikke utnytter potensialet Carlsen viser at sjakken har

Sjakklegenden Garry Kasparov (51) tar et oppgjør med Det internasjonale forbundet (FIDE) i et åpent brev.

Sjakklegenden Garry Kasparov reagerer på at han mener FIDE utnytter sjakkens potensial for dårlig. Magnus Carlsens (t.h) popularitet i Norge viser sjakkens potensial, mener Kasparov.
 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones

Den russiske legenden tapte presidentvalget i sjakk mot Kirsan Iljumzjinov (52) i august.

Jeg synes det er veldig tragisk for sjakk. Nå trenger jeg tid til å slappe av og komme meg igjen, sa Kasparov til NRK rett etter nederlaget.

Nå – en snau måned etter presidentvalget som ble gjennomført i forbindelse med sjakk-OL i Tromsø – skriver Kasparov et åpent brev, der han fortsetter sin kamp mot ledelsen i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Les også

Carlsen signerte kontrakten – spiller VM-kampen likevel

— En skam!Den tidligere sjakkeneren mener forbundet ikke klarer å utnytte potensialet sporten har.

— Som vi ser i Norge nå, takket være Magnus Carlsen: Sjakk har et stort potensial for vekst og sponsing. Det er en skam at sportens internasjonale organ da i stedet velger å isolere seg fra den største delen av verden og gjør seg stadig mer avhengig av tvilsomme avtaler med Russland og deres allierte, skriver Kasparov i brevet som er publisert på chess24.com.

Her er president i FIDE Kirsan Iljumzjinov i forbindelse med sjakk-OL i Tromsø.

Brevet har fått tittelen «FIDE vs. Chess», noe som i grove trekk oppsummerer den 3000 ord lange teksten.Kasparov – som var Magnus Carlsens personlige trener i 2009 og 2010 – har de siste månedene gått voldsomt hardt ut mot den sittende ledelsen i FIDE. Og han gir seg ikke.

Les også

«Ikke stas for Carlsen om Putin står der og skinner i glansen hans»

— Inkompetente- Sjakken vil nå gå videre uten kompetent og gjennomsiktig lederskap, men jeg vil fortsette å jobbe hardt for den globale utviklingen av spillet, skriver sjakklegenden.

Kasparov hadde tidenes høyeste rating i sjakk (2852 i 1991) frem til Magnus Carlsen passerte ham i 2012. Russeren blir sett på som en av historiens beste.

Da han satte seg som mål om å bli FIDEs nye president sommeren 2013, hadde Kasparov håpet at han ville få større støtte fra sjakkverdenen. I brevet skriver Kasparov at han og teamet rundt ham, hadde tro på at de 89 stemmene som var nødvendige.

I stedet stemte hele 110 på Kirsan Iljumzjinov da presidentvalget ble avholdt under Tromsø-OL. Kasparov er tilsynelatende fortsatt bitter etter nederlaget.

— Frykten for noe nytt kan være vanskelig å overkomme. Selv om tingenes tilstand ikke er så bra, så kan radikale endringer virke skremmende, skriver han – og lister opp en liste med punkter som ville blitt iverksatt umiddelbart med ham som ny president:

 • Sletting av gjeld og avgifter.
 • Gratis distribusjon av nye sjakkbrett og digitale klokker.
 • En helt ny arena for VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

— Det er dette man sa nei til! For ikke å snakke om en ny kompetent ledelse.

 1. Les også

  Elvestuen:  - Ikke reis til Sotsji, Erna

 2. Les også

  Magnus Carlsen: - Tåpelig feil gjorde at jeg ikke vant

 3. Les også

  - Jeg så ingen muligheter og ville bare bli ferdig

 4. Les også

  - Kan ikke utelukke korrupsjon i valget av sjakkpresident

 5. Les også

  - Det ble mye lettere enn jeg hadde trodd

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5