Sjakk

Tidligere VM-vinner slår alarm etter Carlsen-seier: – Må løse problemet raskt

Den amerikanske sjakkprofilen Susan Polgár er bekymret for VM-utfordrer Fabiano Caruana.

Her er Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i aksjon mandag. Carlsen vant partiet.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Magnus Carlsen beseiret Fabiano Caruana i Norway Chess-åpningen mandag. Det var trolig siste gang duoen spiller mot hverandre før VM-kampen i London i november.

Dagen før vant Carlsen over Caruana i Norway Chess-lynsjakken. Carlsen har dessuten to seire og tre remis på sine fem siste langsjakkpartier mot Caruana.

– Klart det må være positivt. Magnus fremstår dels som en sterkere spiller, og dessuten nær sin toppform med spillet så langt i 2018, sier NRK-ekspert Torstein Bae, som likevel minner om at det er en annen dynamikk i VM-kamper enn i turneringersspill.

  • Bli bedre kjent med Torstein Bae i dette intervjuet: Da Magnus Carlsen hørte NRK-profilens kommentarer, kom han med en freidig replikk.
Magnus Carlsen har et overtak i innbyrdes oppgjør mot Fabiano Caruana, men NRK-ekspert Torstein Bae tror likevel på en tøff VM-kamp.

Slår alarm

Carlsen poengterte etterpå at partiet betyr mer for Norway Chess-turneringen til Caruana enn for VM-kampen.

Den ungarskfødte amerikanske sjakkprofilen Susan Polgár, tidligere verdensmester for kvinner, fremhever imidlertid betydningen av partiet. På sin Twitter-konto slår USA-bosatte Polgár alarm på vegne av Caruana og VM-teamet hans.

– Carlsen sendte et brutalt sterkt signal ved å slå Caruana to ganger i Norway Chess. Dersom Caruana ikke revolusjonerer teamet sitt og finner på en ny plan, kommer hans livs mulighet til å fordufte uten det ønskede resultatet, skriver Polgár på Twitter.

Susan Polgár ble verdenskjent gjennom sjakken. Hun var verdensmester for kvinner mellom 1996 og 1999. Nå er hun bosatt i USA.

Når en Twitter-bruker skyter inn at Caruana trolig sparer noen nye åpningsideer til VM-kampen, svarer Polgár slik:

– Åpningene er ikke problemet. Nye åpningsideer vil ikke være problemet. Problemet er at teamet til Caruana ikke klarer å svare Carlsen. De må finne ut av ting raskt, hvis ikke blir det en kort kamp, skriver Polgár – i henvisning til at førstemann til 6,5 poeng vinner VM-kampen.

Ville droppe Norway Chess

Det er delte meninger om hvorvidt Carlsen nå har skaffet seg et betydelig psykologisk overtak på Caruana. Amerikaneren har uansett havnet i en situasjon han helst ikke ville havne i.

Mandag avslørte nemlig TV 2 at Caruana ønsket å droppe Norway Chess. Overfor Aftenposten forteller Norway Chess-styreleder Kjell Madland at Caruana kontaktet ham etter at det ble klart at han skulle møte Carlsen til VM-kamp.

– Men dette er blitt litt hausset opp. Vi har løst det. Vi har ikke brukt tvang. Han bare stilte spørsmålet. Han er her og er positiv til å spille.

– Hvilket spørsmål stilte han?

– Det handlet om at han har et veldig tøft program. Da kandidatturneringen var over, opplevde han at ting ble hektisk.

Norway Chess-styreleder Kjell Madland forteller at Fabiano Caruana luftet muligheten for å trekke seg fra Norway Chess.

At Caruana uttrykte interesse for å slippe prestisjetunge Norway Chess, tolker Torstein Bae slik:

– Det er på en måte litt defensivt. Men han ønsker vel å ha fullt fokus på VM, og ser på det som et forstyrrende avbrudd, sier Bae.

Bae advarer Carlsen

Det er nemlig ventet at arbeidsomme Caruana vil dukke opp eksepsjonelt godt forberedt til VM-kampen. Mandag fortalte Carlsen til chess24.com at han ser for seg en annerledes Caruana i VM.

– Han virker å være en annerledes spiller i disse VM-relaterte turneringene, så jeg vet at jeg ikke kan forvente å vinne på denne måten hvert parti, sa Carlsen.

Her hilser Magnus Carlsen på Fabiano Caruana før mandagens Norway Chess-parti.

Han la også til at seieren naturligvis styrket selvtilliten hans. Carlsen var likevel ikke eplekjekk i uttalelsene om VM-kampen. Det tror Torstein Bae var lurt.

– VM-kampen blir noe annet. Den er fortsatt åpen, med Magnus som knepen favoritt. Han var større favoritt mot Karjakin enn i år. Og man så hvor nærme det var at det gikk galt. I VM-kamper er det viktig med disse ekstreme forberedelsene i forkant. Det var en utfordring Magnus ikke håndterte veldig godt sist, sier Bae.

Carlsen virker imidlertid å være i bedre form nå enn i den jevne VM-kampen mot Karjakin. Nordmannen leder Norway Chess etter én runde. Tirsdag spiller han med svarte brikker mot nettopp Sergej Karjakin.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk