Sjakk

Norway Chess blir tidenes sterkeste sjakkturnering

Åtte av ti deltakere i Norway Chess er klare. Samtlige er blant verdens ti høyest rangerte sjakkspillere.

Norway Chess blir tidenes sterkeste sjakkturnering. Her fra 2014-utgaven av turneringen, under et parti mellom Magnus Carlsen og russeren Vladimir Kramnik.
  • Cornelius Munkvik

— Selvfølgelig er vi fornøyde, sier styreleder Kjell Madland i Norway Chess.

Han er inne på nettsiden som fortløpende oppdaterer listen over verdens beste sjakkspillere.

Da han fredag kveld offentliggjorde hvilke spillere som allerede er klare for årets Norway Chess, lå samtlige av navnene han leste opp inne på topp ti.

— Vi var nære i fjor, men i år er det ingen tvil. Norway Chess blir verdens sterkeste sjakkturnering gjennom tidene, sier styrelederen.

Nordisk plass

Norway Chess, som så dagens lys så sent som i 2013, starter 15. juni. Innen den tid vil arrangørene ha ytterligere to navn på deltakerlisten.

Fabiano Caruana er rangert som verdens nest beste spiller, og kommer til Norway Chess. Her fra da Carlsen og Caruana møttes under Zürich Chess Challenge i Sveits i fjor.

— Den ene av disse har vi allerede på blokka. Jeg røper vel ikke altfor mye om jeg sier at også denne spilleren er i det øverste sjiktet, sier Madland.Den tidende spilleren er det imidlertid knyttet mer spenning til.

— Hvem som får den tidende plassen vil bli avgjort i begynnelsen av mai når nordiske spillere skal gjøre opp seg imellom i en TV2-sendt turnering. Vinneren får automatisk plass i Norway Chess, sier Madland.

Les også

- Dette trodde jeg aldri Carlsen skulle klare

Høster ros

Suksessen Norway Chess opplever forklarer styremedlemmene med at arrangørene allerede fra første stund har hatt en klar målsetning. Allerede i 2013 uttalte Norway Chess at turneringen ville bli en av verdens største.

— Flere var nok skeptiske til måten vi gjorde ting på. Det er for eksempel langt fra det normale i store sjakkturneringer å spille kamper på forskjellige plasser. Norway Chess bruker hele regionen. Vi har spilt i fabrikker og på Flor og Fjære for å nevne noe, sier styremedlem Heidi Jeanette Nygård.

At hele regionen blir brukt fører ikke bare til økt sjakk-entusiasme i distriktet. Det fører også til at Norway Chess får markedsført regionen.

— Det viser seg at både sponsorer, utøvere og ikke minst sjakkjournalister liker måten vi gjør ting på. Allerede i 2013 kåret sjakkjournalister Norway Chess til verdens beste sjakkturnering, sier Nygård.

Sjakk-tour

Det var ikke bare en imponerende deltakerliste som ble lagt frem under en pressekonferanse på Scandic hotell på Forus. Norway Chess-styret kunne også fornøyd fortelle at turneringen er en del av nystartede Grand Chess Tour.

— I tillegg til Norway Chess er Sinquefield Cup i Saint Louis USA og London Chess Classic med på i touren. Vår mal skal brukes også i de to andre deltakerbyene. Det sier meg at vi har gjort mye riktig, sier styremedlem Benedicte Westre Skog.

Spillerne som deltar i Norway Chess vil også delta i de to andre turneringene bortsett fra den siste plassen som holdes av til den som vinner kvalifiseringsturneringen i forkant.

— Merk at store og tunge sjakknasjoner som for eksempel Russland ikke er representert med egen turnering i touren. Planen er å utvide den. Til neste år vil også Jakarta i Indonesia delta, sier styremedlemmet.

Spør selv

Samtidig som Norway Chess-styret offentliggjør deltakerlisten og nyheten om Grand Chess Tour, blir de samme opplysningene sendt ut til medier i USA.

— I Saint Louis sier de at Grand Chess Tour er det største sjakkarrangementet USA har vært med på siden 1886, da World Chess Championschip ble arrangert i New York, sier Westre Skog fornøyd.

Norway Chess-styret er også fornøyd med tilbakemeldingene de får fra spillerne selv. Ifølge styrelederen er det ikke vanskelig å få dem til å komme tilbake. Skal vi tro Madland har sjakkstjerner selv tatt kontakt og minnet om at de ønsker å delta i år også.

— Som sagt så var nok skepsisen til stede det første året. Vi la jo opp til at spillerne i tillegg til å spille sjakk skulle være med på ulike sosiale arrangement. Det viser seg imidlertid at de liker det. Til nå har de fått oppleve mye av det Stavanger-regionen har å oppleve. I år venter nye opplevelser, sier Madland.

Les også

  1. Carlsen har fortsatt ikke slått Giri

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen