Sjakk

Slik har Magnus Carlsen forandret seg: – Han har mistet killerinstinktet

Ekspert synes det er mystisk at Carlsen ikke spiller like bra som før.

Her er Magnus Carlsen i aksjon i det sjette VM-partiet. Nordmannen fikk ikke noe fordel ut av åpningen, men forsvarte seg mesterlig til en remis.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

LONDON, TORSDAG: Ordstyreren snur seg mot Magnus Carlsen. «Kan du nevne et par spillere fra historien du liker?» «Jeg er ikke typen som har idoler. Jeg beundrer hva mennesker gjør og ikke nødvendigvis menneskene i seg selv. Med tanke på det vil jeg si at favorittspilleren min er meg selv for tre-fire år siden». Publikum bryter ut i latter. Applauderer til og med. Magnus Carlsen trekker på skuldrene og gliser tilbake.

Det finnes imidlertid også litt alvor bak Carlsens svar. Han har erkjent at han har forandret seg som spiller. Og han er ikke alene om å legge merke til en endring.

– Jeg tror selv ikke Magnus kan forklare det. Han har mer kunnskap nå. Han har studert og studert og forbedret sjakken sin, men av én eller annen grunn spiller han ikke like bra. Det er et mysterium. Hvis Magnus visste hvorfor, tror jeg han ville spilt mer effektivt her i VM, sier internasjonal mester (IM) i sjakk, Anna Rudolf, som jobber som kommentator.

  • FIKK DU MED DEG DENNE SAKEN? – Caruana må være rasende

– Har mistet killerinstinktet

Da Carlsen ble bedt om å være mer spesifikk, trakk verdensmesteren frem «Magnus, 23» som den helt store spilleren. Da Carlsen fylte 23 år 30. november 2013 var det en drøy uke siden han hadde vunnet sin første VM-kamp, i utklassingsstil over Viswanathan Anand.

På det tidspunktet hadde Carlsen 2872 i rating. Nå har han 2835.

Da var det 69 poeng til annenmann på rankingen. Nå er det 3 poeng.

Når ekspertene snakker om Carlsens forandring, handler det imidlertid ikke først og fremst om tall. Den engelske stormesteren David Howell mener Carlsen er en bedre, men annerledes spiller nå.

– Han er godt forberedt til partiene. Midtspillforståelsen hans er utrolig. Han er aldri på bakbeina. Men han har mistet killerinstinktet, sier Howell.

David Howell har en rating på 2697 (nummer 48 i verden). Han bor rett utenfor London og følger VM-partiene tett. Howell var en del av Vålerengas lag i e-cupen tidligere i høst. «Jeg glemte å ta på meg Vålerenga-drakten i dag», sier han med et glis.

– For tre-fire år siden ville han vunnet partiet i VM-runde 1 med én gang. Jeg føler det på samme måte. Jeg er samme alder som ham. For tre-fire år siden følte jeg at jeg alltid vant hvis jeg fikk én sjanse. Jeg tror Magnus føler det samme. Kanskje det er frustrasjon, kanskje det er alderen, sier Howell (28), som er Carlsens lagkamerat i Vålerenga Sjakk.

– Magnus er selvfølgelig ikke gammel, sier Anna Rudolf.

– Jeg er ganske sikker på at han tror han er best fortsatt. Han vil prøve å bevise det. Men han pleide å være uovervinnelige Magnus som bare knuste alle, legger ungarske Rudolf til.

IM Anna Rudolf mener det er et «mysterium» at Magnus Carlsen har forandret seg som spiller.

«Lyn fra klar himmel-trikset»

I sommer snakket Aftenposten med Viswanathan Anand om VM-kampene han har tapt for Carlsen. Da kom Anand med følgende betraktning om Carlsens spillestil:

– Det viktigste mot Magnus – hvert fall for tre-fire år siden – var å forhindre dette «lyn fra klar himmel-trikset». Han pleide å ha en vane for å vinne partier som så livløse ut.

Anand snakker da om partiene som er remis-aktige etter åpningen. Et kjennetegn ved Carlsens karriere er en helt spesiell evne til å vinne disse partiene – ofte etter timevis med press. Det gjør han ikke like ofte lenger.

– Det er ikke det som er bekymringsfullt, sier den norske stormesteren Jonathan Tisdall.

– Det som er bekymringsfullt, er at han ofte ikke vinner stillinger der han står veldig bra eller nesten til vinst. I gamle dager, så snart han hadde en mikrofordel, ventet alle, motstanderne inkludert, langvarig tortur og høy seiersprosent, sier Tisdall.

Søndag kan sjakkentusiaster få en «Carlsen spesial». Med de hvite brikkene jakter nordmannen sin første VM-seier i runde 7.

Torsdag fikk Carlsen oppfølgingsspørsmålet «kan du klare å etterligne idolet ditt?». Carlsen svarte:

– Nei, han vant sitt første parti i runde 5 av VM. Så det skipet har seilt.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Fabiano Caruana