Sjakk

Klart for dramatisk Norway Chess-avslutning: – Skeptisk til at Carlsen skal klare å snu det

Torsdag kan Fabiano Caruana snyte Magnus Carlsen for historisk øyeblikk.

Her er Magnus Carlsen under partiet mot Fabiano Caruana i runde 1 av Norway Chess. Nå kan nettopp Caruana snyte Carlsen for turneringsseieren.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Norway Chess kommer til å avslutte med et brak torsdag. Det ligger mye i potten for Magnus Carlsen. Han prøver å tangere Sergej Karjakin – den eneste som har vunnet Norway Chess to ganger.

Carlsen ledet lenge etter en strålende start, men så har turnering tatt en uventet vending. Etter ett tap og én remis har tre spillere tatt ham igjen i teten. Carlsen, Wesley So, Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana står alle på fire poeng.

– Det blir veldig spennende. Jeg tror beste sjansen for Magnus er masse remiser. Jeg er litt skeptisk til at han skal klare å snu det, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

  • Les mer om den dramatiske Norway Chess runden her: Rivalen ødela for Carlsen. Så fortalte han en hemmelighet.

Forbauset VM-utfordrer

Aller best utgangspunkt har kanskje Fabiano Caruana, som skal spille VM-kamp mot Carlsen i november. Caruana er nemlig den eneste av tetkvartetten som skal spille med hvite brikker torsdag.

Caruana har slått grusomt tilbake etter tapet for Magnus Carlsen i første runde. Han er forbauset over Carlsen.

– Etter de første rundene tenkte jeg at jeg ikke hadde en sjanse til å vinne turneringen. Men de andre spillerne har ikke hevet seg. Jeg forventet at Magnus ville ta flere seire. Det er en overraskelse, men en fin en, sier Caruana til Aftenposten.

Fabiano Caruana har et strålende utgangspunkt før siste runde av Norway Chess. Her analyserer han etter seieren over Viswanathan Anand.

Kinkig situasjon for Carlsen

For Magnus Carlsen er ikke lenger i fyr og flamme i Stavanger. Onsdag kunne han ha skaffet seg et viktig forsprang, men han klarte ikke mer enn remis mot Sjakhrijar Mamedijarov.

Dermed har Carlsen havnet i en kinkig situasjon, der han kan komme til å måtte ta store sjanser med svarte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave.

Tetkvartetten skal ut i følgende partier torsdag (spillere som er i teten med mørk skrift):

Maxime Vachier-Lagrave-Magnus Carlsen

Fabiano Caruana-Wesley So

Levon Aronian-Hikaru Nakamura

Dersom flere spillere ender på samme poengsum avgjøres turneringen gjennom omspill. Der pleier Carlsen å være best.

Nordmannen røpet litt av tankegangen inn i finalerunden etter sitt parti.

– Det ville ikke være noe gøy å spille remis, og håpe at de andre spiller remis, sa han i TV 2-studio.

Carlsen skal spille mot Maxime Vachier-Lagrave. Franskmannen ligger sist før siste runde, og har ikke vunnet et parti i Stavanger. Men Atle Grønn advarer:

– Vachier-Lagrave er egentlig en ganske farlig motstander. Selv om han ligger sist, er han kjempegod. Noen må ligge sist i dette feltet, sier Grønn - som også er internasjonal mester i sjakk.

– Det kan hende Vachier-Lagrave spiller litt kynisk og håper Magnus går berserk. Åpningen vil ha mye å si, legger han til.

Konkurrent har Caruana som favoritt

Dermed kan vi få se en offensiv Carlsen torsdag. Hikaru Nakamura legger vekt på å ikke la seg påvirke av den sjeldent spennende turneringssituasjonen.

– Jeg vil bare prøve å spille bra. VI får se om jeg gjør noe annet eller ikke. Jeg skal bare prøve å slappe av. Jeg vil sikkert begynne å bekymre meg for morgendagens parti rundt midnatt, sier Nakamura.

Amerikaneren må imidlertid bryne seg på Levon Aronian med svarte brikker. Derfor tror Sjakhrijar Mamedijarov, som selv er ute av dansen, på en annen amerikaner.

– Caruana er favoritt, slår han fast.

Når Caruana får videreformidlet spådommen, smiler han lurt.

– Jeg vet ikke hvem som er favoritt. Det er så jevnt. Det er umulig å si, sier Caruana.

Slik er stillingen før siste runde:

Les mer om

  1. Chess
  2. Magnus Carlsen