Carlsen storspilte seg til VM-ledelse. Så kom beskjeden som gjorde ham sint.

Den regjerende mesteren slo tilbake etter lynsjakkturneringens første tap og leder etter én av to VM-dager.

Magnus Carlsen startet svært godt i VM i lynsjakk.

Magnus Carlsen var forhåndsfavoritt og innfridde da han lørdag ble verdensmester i hurtigsjakk. Søndag fortsatte han med sterkt spill da verdenseliten byttet fra hurtig- til lynsjakk.

Etter dag én og tolv av 21 partier, leder Carlsen med et halvt poeng på nærmeste motstander. Med ti poeng har han tangert sin egen førstedagsrekord, og er dermed i rute til å kunne greie 17 poeng, som han også endte på i 2018. Ingen har noensinne tatt flere poeng i lynsjakk-VM.

Til tross for at det på brettet stort sett gikk Carlsens vei søndag, var han tydelig frustrert etter siste parti. Mens han skrev autografer umiddelbart etter seieren, fikk han beskjed om at han måtte gjennom dopingkontroll. Han og pappa Henrik Carlsen måtte dermed gå rett forbi de fremmøtte journalistene og inn på bakrommet.

– Det er ofte litt belastende, for man må gjerne sitte lenge før man kan levere, sier NRKs sjakkommentator Torstein Bae.

Carlsens kroppsspråk var ikke til å ta feil av. Sjakkstjernen var åpenbart svært lite fornøyd med å bli plukket ut til dopingtest, når han helst skulle kommet seg hjem for litt sårt tiltrengt hvile.

– Jeg var ikke så fornøyd, det så alle. Jeg var veldig sliten, og det var dårlig timing, sier 29-åringen selv til NRK senere på kvelden.

Les også

Les mer: Magnus Carlsen er verdensmester i hurtigsjakk

Risikerer to timers ventetid

Dopingsjefen i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Marape Marape, forteller til NRK at det var Carlsens tur, etter at han vant hurtigsjakk-VM lørdag.

– Noen ganger er det kanskje upraktisk for dem, men det er et krav. Det er utenfor vår kontroll, forteller han.

Magnus Carlsen fortalte tidligere søndag at han var tung i hodet etter tre dager med hurtigsjakk. Far Henrik Carlsen mener det er en viktig grunn til frustrasjonen over dopingkontrollen.

– Det var en av de dårligste nyhetene han kunne få etter siste parti, for det utsetter hjemreisen en time eller to, forteller han til NRK.

Carlsen senior valgte bevisst å ikke gi sønnen beskjed om dopingkontrollen før etter det siste partiet, for at han skulle få konsentrere seg om spillet.

Les også

Tidligere Carlsen-hjelpere med klar spådom: – Han vinner lynsjakken også

Startet og avsluttet sterkt

Carlsen fikk en strålende start da han med svarte brikker vant over Alexandr Predke i første parti. Han vant også sine fire neste partier, før det i søndagens sjette parti ble remis mot 15 år gamle Nodirbek Abdusattorov fra Usbekistan.

I det sjuende partiet kom det første tapet for Magnus Carlsen, mot Dimiri Andrejkin. Han slo imidlertid tilbake igjen og vant sine neste partier.

I søndagens tolvte og siste parti feide Carlsen russeren Vladislav Artemjev av brettet, etter at han i partiet før hadde spilt remis mot Hikaru Nakamura, og klatret opp på ti poeng.

Nærmeste konkurrent er russiske Maksim Matlakov på 9,5 poeng. Bak følger Nakamura, Daniil Dubov og Jan Nepomnjasjtsjij på 9.

De to andre nordmennene i VM, Aryan Tari og Johan Sebastian Christiansen, har også startet bra. Etter tolv partier har begge 7,5 poeng.

Les også

Irans myndigheter nektet «den neste Magnus Carlsen» (16) å delta. Nå herjer han i VM.

Carlsen er regjerende verdensmester i lynsjakk og ønsker å forsvare tittelen han har hatt siden 2017. Lørdag tok han sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2015.

29-åringen er også regjerende mester i langsjakk. Lørdagens hurtigsjakktittel var hans ellevte totalt i karrieren.

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles i Moskva fra 26. til 30. desember. Hurtigsjakkpartiene spilles de tre første dagene, mens lynsjakkpartiene avgjøres de to siste dagene. Søndag er duket for 12 partier, mens de resterende ni spilles fra mandag klokken 12.00 norsk tid.