Sjakk

Blind sjakkspiller må gjennom test for å motbevise juks

Blinde Stein Tholo Bjørnsen (50) har fått sjakk-Norge til å måpe. Nå må han motbevise at han har jukset.

MÅ GJENNOM TEST: Stein Tholo Bjørnsen (til høyre). Tarjei J. Svensen/Sjakkbloggen

 • Mats Slaastad Birkelund

Blinde Stein Tholo Bjørnsen (50) har imponert sjakk-Norge det siste året.

Han skal ha spilt hele 66 turneringspartier på rad uten å tape. Han skal også ha foretatt 298 trekk på rad uten feil, ifølge Sjakkbloggen.

De oppsiktsvekkende resultatene har fått flere til å reagere. Han er klaget inn for juks. Det reageres spesielt på en ørepropp som Bjørnsen bruker til å ta opp — og høre på - trekkene som er gjort.

Onsdag kveld behandlet Norges Sjakkforbundsaken. De kom fram til at Bjørnsen må gjennom en test for å bevise sin uskyld. Den har han sagt seg villig til å delta i.

Fram til testen er gjort er Bjørnsen utestengt fra norske turneringer.

 • Les pressemeldingen i bunn av saken.

- Grei avgjørelse

- Avgjørelsen er egentlig helt grei. Det viktigste er å utelukke at han bruker elektroniske hjelpemidler i testen. Da kan man spille et vanlig parti, stille han enkle spørsmål om stillingen og be han forklare valgene sine. Da har man kommet langt på vei, sier Tarjei Svensen, som driver Sjakkbloggen og har fulgt denne saken tett.

Etter at Bjørnsen vant turneringen Fagernes Chess International i begynnelsen av januar, reagerte flere i sjakkmiljøet på den voldsomme progresjonen Bjørnsen har hatt.

På drøyt to år har Bjørnsen gått fra å ende på fjerdeplass i den laveste av tre klasser under NM for synshemmede til å slå flere sterke mesterspillere.

Etter turneringen på Fagernes skal det ha blitt sendt inn flere klager til turneringsledelsen, ifølge Sjakkbloggen. Det hevdes at Bjørnsen har jukset til seg seierne via elektroniske hjelpemidler.

Mener øreproppen er juks

Bjørnsen er helt blind på det ene øyet, og ser kun litt lys på det andre. Han er avhengig av et spesialbrett for å utføre trekkene. Han sier trekkene han vil gjøre til en ledsager som fysisk flytter brikkene på bordet.

Bjørnsen har fått lov til å spille med en liten ørepropp i øret, koblet til en diktafon. På den måten kan han gå gjennom partiene i etterkant.

Klagene om juks går ut på at denne øreproppen har bluetooth-løsning som er brukt å motta informasjon.

I flere saker Sjakkbloggen har publisert har både navngitte og anonyme kilder uttalt seg om Bjørnsen - og ment at prestasjonene må være juks.

– At en blind og fersk spiller skulle spille bedre enn verdensmesteren, er like sannsynlig som at jeg lærer meg å skyte bedre enn Ronaldo. Det er også flere typiske maskintrekk i partiet, har journalist og sjakkinstruktør Ole Valaker sagt til Sjakkbloggen.

- Ikke gjort noe galt

Bjørnsen har hele tiden nektet sin uskyld.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Dommerne satt 20 centimeter fra meg hele tiden under alle partiene, og diktafonen jeg bruker ble sjekket under turneringen. Anklagene kommer i tillegg fra folk som ikke var til stede under turneringen, sa Bjørnsen til VGetter at beskyldningene ble omtalt.

På spørsmål fra Sjakkbloggen om hvorfor han bruker øreplugg svarer Bjørnsen:

– Jeg har en gammel diktafon som jeg leser inn trekkene på.Jeghar jo ørepluggentil diktafonen, så jeg spiller gjennom partiene og de 5-6 siste trekkene for å gjøre bildet tydeligere og for å ta vare på partiet etterpå. Jeg har jo ingen glede av noteringsskjemaene.

Dette skriver sjakkforbundet i pressemeldingen:

"Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har i møte 20/1-16 behandlet en klagesak om mulig juks av en spiller under turneringsspill, og fattet følgende enstemmige vedtak:

_* Sentralstyret ønsker – før det fattes en endelig avgjørelse i saken – å invitere spilleren til å avlegge en test, etter regler utarbeidet av et spesielt nedsatt utvalg.

 • Den aktuelle spilleren har sagt seg villig til å gjennomføre en slik test, som vil bli avviklet så snart som mulig.
 • Inntil testen er gjennomført vil spilleren ikke delta i noen av NSFs turneringer.
 • Sentralstyret vil behandle saken på nytt så snart resultatet av testen foreligger."_

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:​

 1. Les også

  Carlsens fjerde remis i Nederland

 2. Les også

  Langrennsprofil sliter med hjerteproblemer

 3. Les også

  Avis: Chelsea signerer falmet brasiliansk stjerne

 4. Les også

  Roy Johansen tar over Vålerenga: - Vi skal være ekstreme

Les mer om

 1. Sjakk

Relevante artikler

 1. SJAKK

  Blind sjakkspiller utestengt for juks

 2. SJAKK

  Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

 3. SJAKK

  Denne uken er flere hundre mobiler innelåst på skolen

 4. SJAKK

  Seierspallen besto av juksemakere. Sjakkekspert er bekymret for ny trend.

 5. SJAKK

  Datteren ble utsatt for sjakkjuks. Under NM tar pappa grep.

 6. SJAKK

  Slik jobber arrangøren for å forhindre juks under sjakk-VM