Sjakk

Hvem møter Carlsen i neste VM? Her er Lahlums fire tips

Sjakkeksperten tror på Carlsens generasjon.

Hans Olav Lahlum er en av Norges mest populære sjakkeksperter. Her poserer han på et bilde før Sotsji-VM i 2014.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

I 2013 nådde endelig Magnus Carlsen toppen av sjakkfjellet.

Hittil har to utfordrere testet verdensmesterens standhaftighet.

Viswanathan Anand klarte ikke å ta tilbake tronen i Sotsji i 2014. Og natt til torsdag var Sergej Karjakins forsøk ved veis ende.

Dermed skal Carlsen få bryne seg på en ny utfordrer i 2018-VM. Utfordreren vil bli kåret gjennom en kandidatturnering tidligere samme år.

Kandidatturneringen er en veldig annerledes oppgave enn en VM-match. Siden det er så mange spillere som kjemper om én plass, må man nemlig som regel spille mer aggressivt og vinne flere partier i en kandidatturnering.Kampen om en plass i kandidatturneringen begynner allerede i 2017.

Les også

Carlsens siste trekk fikk ekspertene til å skrike. Hylles som VM-historiens beste

Spent Lahlum

Sjakkekspert og forfatter Hans Olav Lahlum mener det er vanskelig å spå hvem som blir Carlsens utfordrer.

– Det er egentlig ganske jevnt og åpent i gjengen bak Magnus. Det blir spennende å se, sier Lahlum til Aftenposten i nattetimene etter Carlsens triumf.

Lahlum utelukker ikke at en ny sjakkomet som foreløpig ikke er i verdenseliten kan komme opp og utfordre Carlsen. Han beskriver det som «lite sannsynlig» at veteraner som Anand (46), Veselin Topalov (41) eller Vladimir Kramnik (41) kan vinne kandidatturneringen.

Les også

Ga blaffen i dronningen - her er forklaringen bak Carlsen-trekkene som roses opp i skyene

Dermed sitter sjakkeksperten igjen med fire hovedkandidater til å måle krefter med Carlsen i 2018-VM. Alle tilhører samme generasjon som Carlsen.

Fabiano Caruana (24)

Fabiano Caruana.

Han begynner å true Magnus på verdensrankingen, der er han nesten på skuddhold. Han er i stand til å vinne mange partier, og han er yngre enn Magnus. En kamp mellom Magnus og Caruana kunne jeg sett for meg i 2018, sier Lahlum.

Sergej Karjakin (26)

Sergej Karjakin.

Han kommer styrket ut av årets VM-kamp. Han viste bedre motstand enn Anand, og viste absolutt at han har kapasitet i en slik kamp.

Hikaru Nakamura (28)

Hikaru Nakamura.

– Han har betydelig kapasitet, men han har en elendig statistikk i partier mot Magnus (1 seier på 32 partier, journ. anm.). Han er helt annerledes enn Karjakin. Nakamura er god offensivt, men sliter i forsvar.

Anish Giri (22)

Anish Giri.

– Giri har et problem. Han kan være en farlig motstander i en VM-kamp, men problemet er å komme seg dit. Han vinner for få partier. Han spilte for eksempel bare remis i kandidatturneringen sist (på 14 partier, journ. anm.).

Les også

Carlsens sjakkbragd hylles over hele verden: - Det var som russisk rulett

Tror utfordrerne er oppmuntret

Carlsen kunne puste ut et lettelses sukk natt til torsdag, etter at det måtte hurtigsjakkomspill til for å senke Karjakin.

– En VM-tittel er noe man kjemper for lenge, så det er ikke noe gøy å miste. Jeg er veldig, veldig lettet over å ha beholdt den, sa Carlsen til NRK.

Hans Olav Lahlum tror fremtidige Carlsen-utfordrere er oppmuntret av det de så i New York – hvert fall på ett område.

– Det kan være oppmuntrende på den måten at det er første gang Magnus spiller mot en fra sin egen generasjon, og det var en helt jevn kamp. Med litt bedre uttelling i de siste langsjakkpartiene kunne Karjakin vunnet, sier Lahlum, og fortsetter analysen:

– Samtidig sendte Magnus en styrkebeskjed i hurtigsjakken. Det sender et signal om at man ikke bør gå inn i omspill med Magnus.

- Jeg er veldig, veldig lettet sa Magnus Carlsen etter å ha beseiret Sergej Karjakin.
Les også

Magnus Carlsen skulle sørge for sjakkfeber, men havnet i skyggen av Donald Trump

– Viste at han er menneskelig

Lahlum poengterer samtidig at Carlsen viste at han ikke må være i toppslag for å vinne en VM-kamp. Forfatteren minner imidlertid igjen om svakhetstegnene verdenseneren viste.

– Dersom han hadde utklasset Karjakin, hadde andre spillere tenkt «okei, her er det fortsatt et godt stykke opp». Men Magnus viste at han er menneskelig, sier Lahlum.

Carlsen ledet nemlig VM-kampen først etter det tredje hurtigsjakkpartiet. Og på ett tidspunkt i langsjakken ledet Karjakin med kun tre partier igjen. Carlsen snudde det imidlertid til sin fordel, og kunne smilende rose Karjakin for innsatsen på pressekonferansen i etterkant.

Karjakin varslet på sin side at han har planer om å spille om VM-tittelen igjen i fremtiden. Frem mot 2018, blir det imidlertid et bikkjeslagsmål om å få møte Carlsen.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen