Sjakk

Magnus Carlsen knuste verdens nest beste etter overraskende knep

Fabiano Caruana kollapset da han fikk dårlig tid mot verdensmesteren.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana barket sammen søndag. Her fra møte mellom spillerne i Sinquefield Cup i St. Louis i september 2014. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Å spille med sorte brikker mot verdenstoer Fabiano Caruana (22) er av mange sett på som den største sjakkutfordringen Magnus Carlsen (24) kan stå overfor.

Søndag taklet han nettopp denne utfordringen — med glans.

Carlsen overrasket Caruana i åpningen av det tredje partiet i storturneringen Shamkir Chess, og nordmannen tok vare på muligheten da 22-åringen kollapset etter rundt fire timers spill.

Seieren betyr at Carlsen nå leder turneringen, med 2,5 poeng av 3 mulige, sammen med supertalentet Wesley So (21).

— Jeg visste at det ikke ville bli et lett parti, men jeg føler at hvis jeg aldri bør tape partier, så lenge jeg spiller på mitt vanlige nivå, sier Carlsen selvsikkert på den offisielle pressekonferansen etter partiet.

Caruana, som kun har Carlsen foran seg på verdensrankingen, ga opp etter 52 trekk.

— Jeg tenkte at stillingen ville bli remis uansett hva jeg gjorde, men det gikk dårlig. Nesten hvert trekk jeg gjorde var en katastrofe, forklarer Caruana.

Avviser spesiell rivalisering

Dermed bevarer Carlsen et godt grep på mannen som regnes som hans sterkeste utfordrer til sjakktronen i årene fremover. Carlsen har nå vunnet 7 av av 19 oppgjør mot Caruana.

Italieneren står med fire seire mot Carlsen, og åtte partier har endt remis.

Spesielt etter at Caruana, som er født i USA, herjet under Sinquefield Cup i september 2014, snakket mange om 22-åringen som en reell utfordrer til Carlsen.

I 2015 har imidlertid Carlsen satt Caruana på plass. Først slo nordmannen verdenstoeren i Nederland i januar, før han fulgte opp med en remis i Tyskland måneden etter. Så tok han altså nok en seier søndag.

Etter partiet ville ikke Carlsen gå med på at det smaker ekstra godt å slå Caruana.

— Vi har spilt mange kamper siden i fjor. Det er har vært oppturer og nedturer. Han har hatt noen gode turneringer, jeg har hatt noen dårlige turneringer. Det er et helt vanlig parti, sier Carlsen.

Les også

Carlsen om politibeskyttelsen: - Man kan bli vant til alt

— Kan ikke huske at Carlsen har gjort dette

Magnus Carlsen overrasket med sitt åpningstrekk i søndagens parti. Caruana valgte å flytte dronningbonen to steg frem (1.d4), og Carlsen svarte så med trekket 1. f5. Carlsen gikk dermed inn i en hollandsk åpning, som er relativt uvanlig på absolutt toppnivå. Det regnes som en ambisiøs åpning med de svarte brikkene.

Magnus Carlsens første trekk med de svarte brikkene overrasket. Nordmannen gikk for en hollandsk åpning, som ofte fører til ubalanserte stillinger. Foto: Skjermdump chess24.com

Dermed sendte Carlsen et klart signal i møte med høyt respekterte Caruana. Verdensmesteren hadde nemlig ikke tenkt til å nøye seg med å forsvare inn en remis, han ønsket å gå for seier.I den offisielle sendingen fra turneringen var stormesteren Evgenij Mirosjnitsjenko overrasket over Carlsens valg.

— Jeg kan ikke huske at Carlsen har spilt hollandsk forsvar. Det kan være første gang, hvert fall i en stor turnering, sa Mirosjnitsjenko.

Senere antydet imidlertid den norske sjakkskribenten Tarjei J. Svendsen på Twitterat Carlsen faktisk hadde spilt åpningen tidligere.

Les også

Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Caruana-kollaps

Det så lenge ut til at det hele ville ende i remis, men etter Caruanas 30. trekk fikk Carlsen et lite overtak.

Caruana fikk etter hvert svært dårlig tid, og først etter 40 trekk skulle han få mer tid. I trekkene før tidskontrollene raserte italieneren egen stilling med flere upresise trekk.

Dette trekket fra Magnus Carlsen økte seierssjansene betraktelig for nordmannen, etter at Fabiano Caruana hadde gjort en feil. Foto: Chess24.com, skjermdump

Det var spesielt det 40. trekket som forseglet Caruanas skjebne. Da Carlsen flyttet kongen til f7 mente sjakkcomputerne at Carlsens seiersprosent gikk fra 56 prosent til 66 prosent.Spillerne hadde begge fire bønder og et tårn hver, men Carlsens c-bonde var fri, og nordmannen truet dermed med å få bonden helt over, og dermed få en ny dronning. Det var dette poenget som var ødeleggende for Caruana, og den direkte årsaken til at han til slutt ga seg etter 52 trekk og over fire timer med spill.

Les også

  1. Carlsen holdt verdenstoeren til remis: - Jeg valgte den late løsningen

  2. Carlsen reddet remis mot erkerival Anand

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen