Sjakk

Spådommen er snudd på hodet: - Det desidert mest oppsiktsvekkende med VM-kampen

Sergej Karjakin får kritikk.

Sergej Karjakin setter seg ned i forkant av pressekonferansen etter det første partiet, som endte med remis.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Sergej Karjakin satt med hodet i hendene og stirret intenst mot brikkene foran seg. På den andre siden av brettet satt Magnus Carlsen med armene i kors, og ventet tålmodig på hva russeren skulle foreta seg.

Det var kun 28 trekk ut i det sjette VM-partiet i New York, og allerede virket Karjakin rådvill. Han flyttet først etter 10 minutter. Det er ingen evighet i sjakksammenheng, men i denne VM-kampens kontekst virket det oppsiktsvekkende.

For flere sjakkeksperter spurte seg: Hvordan kan Sergej Karjakin være så dårlig forberedt til et parti med hvite brikker i VM? Den samme Sergej Karjakin som hadde skrytt av sitt profiltunge sekundantteam etter kandidatturneringen. Den samme Sergej Karjakin som hadde russiske oljerubler i jakten på de perfekte åpningsforberedelsene. Den samme Sergej Karjakin som nærmest har gått under jorden mesteparten av tiden siden mars — i påvente av duellen med Magnus Carlsen i New York.

Karjakin brukte senere rundt et kvarter på sitt 25. trekk. Da spillerne tok hverandre i hendene, hadde russeren brukt nesten en halvtime mer enn Carlsen. En tidsdifferanse som i seg selv ikke er dramatisk, men likevel illustrerende for hvem som vant teoriduellen i åpningen.

— Jeg er ikke veldig imponert over Karjakins åpningsspill. Han begynner noen ganger å tenke rundt trekk 10. Jeg hadde forventet at han hadde forberedt kjempelange analyser, og at Carlsen skulle sitte å tenke, sier norgesmester i sjakk Johan Salomon. 19-åringen er ett av Norges største sjakktalenter.

LEST DENNE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter ny remis. Eksperter tror han vet årsaken.

Roste Carlsen

Sergej Karjakin har i stedet ikke fått til noe som helst på tre partier med de hvite brikkene. I utgangspunktet skulle nettopp dette være Magnus Carlsens akilleshæl. Det var det mot Viswanathan Anand i 2014-VM. I stedet er alt snudd på hodet. Når Karjakin spiller med hvit, er Carlsen nærmest å vinne. Da Karjakin var nær å ryste Magnus Carlsen i parti 5, spilte han med svarte brikker.

Sergej Karjakin tenker så det knaker under det fjerde partiet i New York.

Karjakin valgte å rose da Carlsen da han ble spurt om famlingen med hvit på den internasjonale pressekonferansen etter parti 6.— Magnus sitt åpningsspill er undervurdert av mange spillere, og jeg skjønner ikke hvorfor. Noen ganger spiller han veldig bra i åpningen, sa Karjakin.

Ekspertene klør seg imidlertid i hodet over utviklingen.

— Dette har definitivt vært det mest oppsiktsvekkende i VM-kampen. At Karjakin, som har hatt ubegrensede ressurser i Russland og forberedt seg siden mars, ikke har klart å komme opp med nye nytt i åpningene, sier Atle Grønn, professor i russisk og internasjonal mester (IM) i sjakk.

  • Genistreken som gjorde Magnus Carlsen (13) berømt over hele verden: - Trekkene var fantastiske.

- Det var åpningene man fryktet

Karjakins har trengt sine ekstreme forsvarsevner til å sørge for at det stadig er dødt løp i VM-kampen. De seks remisene skjuler imidlertid masse dramatikk. Magnus Carlsen har heller ikke klart å ro i land en seier, men det er ikke på grunn av åpningene, forteller forfatter og sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

— Magnus har vært fullt på høyde i åpningene, om ikke bedre, sier Lahlum.

— Det var åpningene man fryktet kunne blitt et problem mot Karjakin, men Magnus har klart seg fint. Til gjengjeld har ikke Magnus vært like god til å utnytte sjansene senere i partiet, noe han vanligvis er veldig god til, fortsetter han.

For spesielt i det tredje og fjerde partiet presset Magnus Carlsen hardt for seier - uten hell. Det er disse partiene som kan holde nordmannen våken om nettene dersom det skulle gå galt i fortsettelsen i New York.

Fortsatt venter altså sjakkverden på at Karjakin skal komme med fyrverkeri med de hvite brikkene. Det kan skje allerede søndag, i det syvende partiet.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :

Les mer om

  1. Sjakk