Sjakk

Carlsen hørte stemmer under partiet: – Uakseptabelt

Magnus Carlsen kritiserer arrangøren.

Her er Magnus Carlsen på pressekonferansen etter søndagens parti.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Midt i mandagens parti stoppet plutselig Caruana og Carlsen opp. Begge så rundt seg og var tydelig irriterte.

Reaksjonen kom før Caruanas 24. trekk etter rundt to timers spill. På pressekonferansen etterpå fortalte Caruana at han hørte en stemme.

– Jeg vet ikke hvem det var. Jeg tror ikke de kom fra publikum. Det var lyd som ble skrudd på, sier Caruana.

– Det var ingen som sa noen trekk hvert fall, skyter Carlsen inn – til stor latter fra salen.

Aftenposten får opplyst av arrangøren World Chess at lydene ikke kom fra VIP-rommet eller publikum. Lydkilden var i stedet kameraene som filmer partiet, ifølge arrangøren. Lyden skal bare ha vart i to sekunder.

  • Fikk du med deg det fine øyeblikket med Carlsen og niåringen? – Det var nok et stort øyeblikk.

– Uakseptabelt

Sjakkspillere pleier å være ekstremt følsomme når det kommer til lyd. Når man sitter og regner på kompliserte trekksekvenser, kan én liten lyd distrahere deg.

Denne gangen kom lydene på en avgjørende fase av partiet. Caruana presset for seier, men mistet til slutt overtaket. Carlsen ser alvorlig på hendelsen.

– Det er åpenbart uakseptabelt, sier han.

Carlsen oppfattet situasjonen slik:

– Det var faktisk folk som snakket, men det var ikke så veldig klart. Det er ikke noe vi bør ta i offentligheten. Jeg er sikker på at de er oppmerksomme på det og at de vil fikse det.

Tarjei Joten Svensen driver sjakknettstedet mattogpatt.no. Han har fulgt sjakkturneringer på elitenivå i flere år. Svensen reagerer på at lydglippen kunne skje i VM.

– Jeg trodde det var snakk om noe fra publikum. Hvis det viser seg, som Magnus og Caruana sa, at det var støy fra arrangøren, er det litt pinlig for arrangøren. Det er klart det ikke skal skje. Det er snakk om en VM-kamp, sier Svensen.

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
  3. Fabiano Caruana