Sjakk

Nå er han favoritten igjen, men ekspertene er usikre på om Carlsen avgjør mandag

De som vet mer om sjakk enn de fleste, er usikker før siste kamp.

Magnus Carlsen kan avgjøre VM-kampen mandag.
  • Kurt B.M. Haugli

NEW YORK: Magnus Carlsen var i ferd med å bli avskrevet. Slik er det ikke etter de to siste partiene i VM-kampen.

Lørdag kveld spilte han remis for niende gang mot Sergej Karjakin. Etter at 11 av 12 partier i VM-kampen er gjennomført, står de to helt likt. Det er bare den store finalen som gjenstår. Og selv etter den kan det komme til å stå uavgjort.

Da blir det omspill med hurtig— og lynsjakk kommende onsdag.

Les også

Ekspertene spår seier, men pappa Carlsen har et annet budskap

Putin følger tett

Men først skal det 12. og siste partiet med langsjakk gjennomføres. Hele det norske folk håper på at nordmannen skal vinne. Hele Russland, med Putin i spissen, håper på sin mann.

Det blir meldt at Putin blir jevnlig informert om stillingen i sjakkpartiene i New York. Vi har derfor prøvd å spørre et knippe sjakkeksperter som har lang erfaring med å analysere slike VM-kamper.

Spådommer som spriker

Det ble ingen entydige svar vi fikk. Carlsens far vil ikke spå og mener det kan gå begge veier. Noen har entusiastisk tro på Carlsen.

Dermed er vi like langt. Det er åpent som det jo vanligvis er i toppidrett.

Mannen som vil være 25 år i to dager til, har et lite overtak i ekspertstemmer. Men dette blir altså heller ingen enkel affære mot mannen som er blitt kalt «forsvarsministeren». Alt dersom vi skal tro ekspertene.

Her er svarene som vårt lille ekspertpanel på Manhattan mener før det 12. partiet mandag kveld.

Les også

Dette symboltunge bildet viser Karjakin (11) sitt helt spesielle vennskap - men Putin gjør at forholdet nå er iskaldt

Dette sier ekspertene:

Leontxo García, sjakkreporter og ekspert for den spanske avisen El Pais

— Nå har Magnus Carlsen fått selvtilliten tilbake. Seieren på torsdag har hatt større effekt enn om han skulle ha fått hjelp av fem psykologer. Derfor tror jeg at han nå har fått et overtak. Han er favoritten igjen. Men samtidig er risikoen mye større nå enn i starten av VM-kampen.

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør for magasinet New in Chess og sjakkekspert:

— Det er helt åpenbart at sjansene til Magnus Carlsen er bedre nå. Men han må spille det siste partiet riktig. Det blir et spørsmål om Magnus Carlsen klarer å bevare roen. Men samtidig er det ikke slik at det vi har sett tidligere i denne VM-kampen tyder på at Karjakin skal gi seg lett.

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund

— Det er jevnt. Men jeg tror han avgjør fordi han spiller med hvit. Dette kommer til å bli et sjakkparti med svært mye nerver inne i bildet. Men jeg både tror og håper det blir norsk seier.

Arne Danielsen, har skrevet Magnus Carlsen-biografi, sjakkekspert

— Magnus Carlsen kommer til å avgjøre alt mandag fordi han har hvite brikker. Jeg synes det han presterte i det 10. og 11. partiet lover godt. Men det blir ikke lett. Men det viktigste argumentet for at han skal klare det er at Magnus har hevet seg etter tapet forrige mandag.

Kyrillos Zangalis, manager for Sergej Karjakin og kulthelt i Norge

— Magnus Carlsen var storfavoritt før VM-kampen. Dersom det skulle gå til omspill ville det vært en utrolig bragd av Karjakin. Jeg har mest tro på at Sergej klarer å ri av stormen og at det blir en siste dag med sjakk i New York onsdag. Og dersom det blir omspill tror jeg fortsatt Magnus Carlsen er favoritten.

Jøran Aulin-Jansson, tidligere norsk sjakkpresident

— Magnus vinner. Det å ha hvite brikker har i denne VM-kampen vist seg ikke å være en like stor fordel som man vanligvis oppfatter det å være. Men skal man spille et parti for å vinne, så er det viktig å ha muligheten til å avgjøre hvordan åpningen blir. Jeg tror Magnus Carlsen sakte, men sikkert kommer til å bygge opp en stilling som kan gi seier. Jeg har veldig tro på at Magnus Carlsen klarer det denne gangen også.

Ulrich Stock, sjakkekspert og sjakkreporter for tyske Die Zeit

— Jeg vet ikke hvem som vinner. Det er usikkert. Hele matchen har ingen klare signaler som gir meg nok til å kunne tippe vinneren mandag. Kanskje blir det remis og mer spill onsdag.

Vi legger til at Stock var ganske sikker på at Magnus Carlsen ikke skulle klare å komme tilbake i kampen og var villig til å sette 20 dollar på Karjakin-seier etter den kampen.

Tarjei Joten Svensen, Dagbladets sjakkekspert:

— Jeg tror det blir remis. Magnus kommer til å gjøre et forsøk og han kommer til å presse Karjakin. Han kommer til å gjøre et seriøst forsøk på å vinne partiet, men Karjakin kommer til å forsvare seg. Da blir det tie-break-kamper på onsdag.

Henrik Carlsen, far til Magnus Carlsen.

— Jeg er ingen spåmann og det partiet er ikke avgjort på forhånd. Det blir avgjort der og da. Det er viktig å få det til å stemme åpningen, dagsformen og psykologi. Det er derfor veldig vanskelig å spå noe om det partiet.

  • Hør Aftenpodden Sport, hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan:

Les mer om

  1. Sjakk