Skiskyting

Bjørndalen skjøt seg bort i skjebneløpet: – Nå henger OL i en særdeles tynn tråd

Ole Einar Bjørndalen kjempet om pallplass i Ruhpolding før tredje skyting. Da gikk det galt.

Ole Einar Bjørndalen hadde et enormt press på seg før dagens renn.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Dagens normaldistanse i Ruhpolding var trolig et av karrièrens viktigste løp for Ole Einar Bjørndalen. Årets sesong har vært en fiasko så langt, med en 18. plass som beste resultat. Det er langt unna kravet for å få delta i OL, så Bjørndalen var avhengig av å prestere på høyt nivå.

Les også

Bjørndalen vraket igjen – får ikke gå helgens stafett

Skiskyttersjef Per Arne Botnan sa for en uke siden at det ikke er noen selvfølge at skiskytterkongen blir tatt ut til OL.

Og det kunne se ut som alvoret tente Bjørndalen ut fra start. Han gikk kjapt på første runde, og med fullt hus på første skyting gikk han ut på 7. plass.

Alle de norske hadde en treg dag ute i løypa, og da Bjørndalen kom inn til andre skyting, hadde allerede tiden til Martin Fourcade gått ut. Men skiskytterveteranen skjøt fullt hus i høyt tempo, og gikk ut på 4. plass, 42 sekunder bak Fourcade, og bare to sekunder bak tredjeplassen.

Les også

Sørlending kan danke Bjørndalen ut av OL-laget: – En fordel om ikke Ole Einar blir med

Bom og bom

Men på tredje skyting gikk det galt. Etter å ha plaffet ned 13 blinker på rad, bommet han to ganger, og skjøt seg dermed langt ned på resultatlistene.

– Vipps så var toppløpet blitt til en 34. plass. Nå henger OL-plassen i en særdeles tynn tråd, sa NRK-kommentator Anders Stabrun Smith etter skytingen.

Ekspert Ola Lunde var enda mer negativ med tankene på OL.

– Han skjøt seg nesten ut av OL-diskusjonen med den skytingen, sa han.

Likevel mente både Stabrun Smith og Halvard Hanevold at Bjørndalens mulighet er å være en reserve på stafettlaget i OL.

På siste skyting fikk Bjørndalen også en bom, og endte til slutt med tre tilleggsminutter.

– Han så bedre ut i dag enn før i vinter, men med tre bom er det vanskelig å få det toppresultatet han hadde lyst på. Jeg har vært forkjemper for å ha med Tarjei i alle mesterskap selv om han har gått dårlig, så det blir litt samme sak nå. Det er fryktelig vanskelig, og det er ikke kjekt for noen, sa Johannes Thingnes Bø etter Bjørndalen hadde skutt seg ferdig.

Dersom Bjørndalen vrakes, er det første gang siden 1992 at et olympisk mesterskap går uten Bjørndalen.

– Prøvde å være på hugget

I mål var Bjørndalen 4,43 bak Fourcade, og gikk inn til 42. plass.

– Det var mye som var positiv med tanke på forrige løp. Men jeg får noen bom og da er løpet kjørt. Jeg bestemte meg for å være mer på hugde etter løpet i Oberhof, og jeg var kanskje litt mer på hugde. Jeg følte meg bedre i sporet og gikk jevnt, men så kommer jeg inn på andre liggende, og det er da løpet blir avgjort, sa Bjørndalen til NRK etter løpet.

Han vil ikke uttale seg om hva han tror om OL-uttaket i neste uke.

Nå skal jeg skifte og gå meg ned, så får vi se hva fremtiden gir. Det er trenerne som skal ta ut laget til OL, så jeg skal ikke uttale meg om det, sier han til NRK.

Dårlig norsk langrennsdag

Det gikk tregt i sporet for de andre nordmennene. Selv om Johannes Thingnes Bø fikk en bom, like mange som Fourcade, var han 1,06 bak i mål. Det holdt til en tredjeplass, fem sekunder bak annenmann Ondrej Moravec.

Les også

Bjørndalen kan bli vraket til OL: – Ingen selvfølge at han skal dit

Erlend Bjøntegaard var 3,37 bak med tre bom, og endte på21. plass. Henrik L´Abée-Lund var 3,49 bak med to bom og havnet på 24. plass, og Emil Hegle Svendsen var 4,02 bak med tre bom på en 30. plass. Vetle Sjåstad Christiansen ble nummer 35.

OL-uttaket skal være klart 15. januar. Bjørndalen er vraket fra fredagens stafettlag, noe som også etter all sannsynlighet betyr at han ikke får gå stafetten i Pyeoungchang-OL uansett. I stedet er det Lars Helge Birkeland som starter stafetten i Ruhpolding.

Les mer om

  1. Skiskyting
  2. Ole Einar Bjørndalen