Eckhoff etter nedturen: - En kollektiv svikt

ÖSTERSUND/OSLO (VG) Det ble ingen jubeldag for de norske jentene, som regelrett ble knust i sporet av konkurrentene. Tiril Eckhoff kaller det en kollektiv svikt.

SLITEN OG KALD: Tiril Eckhoff på vei ut fra stadion etter en skuffende 32. plass på dagens sprint.

– I dag var det kollektiv svikt, og det var ikke noe gøy. Det var ikke noe gøy å starte heller og se at jentene var så langt bak, sier Eckhoff til VG.

De fleste tilskuerne hadde forlatt stadion da 31-åringen gikk i mål med startnummer 111, blant de sist startende.

Sist sesongs verdenscupvinner har startet sesongen her i Östersund med en 30. plass (normalen), 28. plass (sprint) og nå - sesongens dårligste resultat - en 32. plass (sprint).

Og der har du også grunnen til at Eckhoff måtte starte sist: Hun har færrest verdenscup-poeng av de norske, og var ikke høyt oppe torsdag:

Ingrid Landmark Tandrevold (25) hadde ikke dagen i sporet og var ett minutt og 23 sekunder bak østerrikske Lisa Therese Hauser, som vant sprinten i Östersund.

– Jeg føler ikke at jeg er der jeg burde være og det er litt fortvilende for meg. Den fysiske formen er jeg litt usikker på hvorfor ikke er til stede, sier Tandrevold.

Bæringen var blant annet hele ett minutt og elleve sekunder bak nummer to i ettermiddag, svenske Elvira Öberg, til tross for at den svenske jenta også hadde to bom.

– Skytingen så vet jeg hva jeg gjør feil, men så klarer jeg ikke å gjøre den endringen jeg vil gjøre. Det vet jeg at kan snu fra en dag til en annen, sier 25-åringen.

TIL TOPPS: Lisa Theresa Hauser jubler etter å ha gått i mål til sin aller første sprint-seier i verdenscupen. Hun sto med to seirer fra før på normalen og fellesstart.

På den siste runden ble hun slått med over 22 sekunder av Elvira Öberg.

Mens NRKs kommentatorer spekulerer i om det kan være noe galt med skiene, trekker Marte Olsbu Røiseland på skuldrene da hun blir spurt om det er skiene sin skyld.

– Det var veldig spesielt. Jeg aner ikke hva som har skjedd på fire dager som gjør at jeg plutselig går sånn her i sporet. Det verste er at det føles bra, men jeg får negative sekunderinger hele tiden. Jeg blir litt sånn i stuss og har ikke flere gode forklaringer på det, sier Olsbu Røiseland til VG.

Samtidig sier hun at hun «ikke vil spekulere for mye» og at hun «må ta en prat med teamet» for å finne ut hva som har skjedd.

– Jeg aner ikke, svarer hun på spørsmål om hva det kan være.

Olsbu Røiseland endte som Norges beste med sin 12. plass.

Heller ikke Tiril Eckhoff var i nærheten av å blande seg inn i teten. Én bom på hver av skytingene er en ting, men hun som var raskest på de fleste sprintene i sesongen som gikk, ble nå slått med ett minutt i sporet av Elvira Öberg. 19 andre løpere gikk fortere enn Eckhoff.
Hun endte til slutt nesten ett minutt og 22 sekunder bak Hauser.

Dermed får de norske en vrien oppgave under søndagens jaktstart.

– Det kan nok hende at det norske smørerteamet har en dårlig dag på jobben. Jeg kan nesten ikke huske sist, sier NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith om den kollektive norske svikten.