Fransk profil langer ut mot Norge: – Hvordan er det mulig å prestere så dårlig?

Det norske landslaget innrømmer at de ikke er gode nok.

Franske Raphaël Poiree slakter den norske skytingen.

Franske Raphaël Poirée har åtte VM-gull og en haug med andre medaljer fra VM og OL.

Han har også vært trener for kvinner rekrutt/junior i Norges Skiskytterforbund. Nå har han sett seg lei på den dårlige skytingen til de norske skiskytterne og langer ut på Facebook:

«Hva gjør de norske? Bom, bom, bom og i tillegg når det går fint bommer de på det siste skuddet gang på gang? God trener, smører, fysio, skytetrener og beste budsjett ... er det mulig å se så dårlig prestasjon!»

Poirée mener at det ikke bare må jobbes på landslagsnivå, men også helt nede i de yngste aldersklassene.

«Kanskje det er på tide å endre kulturen, filosofien for skytetrening fra starten av karrieren ... luftgevær, presisjon, avtrekk, steg for steg. Det hjelper ikkje lenger å ha fokus på beste langrennstid. De andre nasjonene har jobbet konsekvent i mange år! Norge har ikke lenger forsprang. Frustrerende å se !!! Kom igjen Norge».

Les også

Nå skjønner «Super-Svendsen» hvorfor Fourcade ble forbannet

– Vi ser vi ikke er gode nok

Per Arne Botnan er utviklingssjef for det norske skiskytterlandslaget. Han er enig med Poirée at den norske skytingen ikke er god nok.

– Man trenger ikke å være rakettforsker for å se at vi ikke er gode nok til å skyte i dag. Det er ikke bare Raphael som sier det, vi sier selv at vi har noe å hente, spesielt på ståskytingen. Der har vi ikke utviklet oss godt nok de siste årene, sier han til Adresseavisen.

En analyse landslaget gjorde etter forrige sesong viser at de norske utøverne er like gode som de beste på liggende skyting. Men på stående skyting har de beste utlendingene hatt en økning i antall treff på nesten ti prosentpoeng, mens de norske utøverne har stått stille i utviklingen.

– Så det er på stående vi ikke er gode nok til å hente ut de store prestasjonene, sier Botnan.

Martin Fourcade har vært overlegen i sesonginnledningen. Han er den første i historien til å vinne seks individuelle verdenscupsseire før jul. Avstanden opp til skiskytterkongen virker stor for de norske utøverne.

Martin Fourcade har vært suveren denne sesongen.

– Skytingen skal gå som en lek

Overfor NRK utdyper Poirée hva han mener mangler i norsk skiskyting. Han sammenligner med Frankrike, der unge utøvere trener med luftgevær frem til de er 16 år. Først da går de over til kaliber 22, som brukes i skiskyting. Poirée sier at norske utøvere begynner med kaliber 22 i langt tidligere alder.

Ifølge Poirée gjør det at norske utøvere blir opptatt av å skyte raskt, men at de ikke trener nok på å skyte presist.

– Tanken er at talentene skal ha skytingen i fingrene og i kroppen før de begynner å koble det med langrenn. Skytingen skal gå som en lek ute i løypa, sier Poirée til NRK.

Han mener at de norske utøverne ikke står tilbake for konkurrentene fysisk, men det er et stort forbedringspotensial på skytedelen.

– I min tid var det nok å gå fort og skyte raskt. Fikk du en bom eller to, kunne du hente det inn igjen. Norske skiskyttere hadde alltid best langrennstid i min tid. De var ikke de beste til å skyte, men det de gjorde, var godt nok. Det forspranget er innhentet av andre, sier Poirée.

Les også

Etterlengtet opptur for Svendsen: - De siste årene har vært tunge

Opprettet prosjektstilling

Skiskytterforbundet har sett utviklingen i skyteresultatene, og har opprettet en prosjektstilling for å bedre utdanningen for de yngste skiskytterne. Instruksjonsvideoer skal hjelpe de yngste med rett skyteteknikk.

I tillegg er den franske suksesstreneren Siegfried Mazet hentet inn til det norske landslaget. Han har tidligere trent Fourcade, og skal nå ta ansvaret for Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen og resten av det norske landslaget.

– Vi startet jobben for to år siden, men det er i år vi virkelig kom i gang. Den franske treneren er også en viktig brikke i dette, og han har kommet med en del nye ting som vi jobber med, som vi håper vil bære frukter på lang sikt, sier Botnan.