Skiskyting

Nå er Norge favoritt før VM på hjemmebane: - Skrekkblandet fryd

Norsk stafettseier i går gjør ikke VM-forventningene mindre.

- Det er gøy å være VM-favoritter, konstatere de norske stafettløperne etter seieren i Ruhpolding fredag kveld. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

  • Kurt B.M. Haugli

RUHPOLDING: Bø-brødrene berget dagen, alle jublet og på tribunen sang de «Seier’n er vår» allerede på tredje etappe.

— Det er dette som er gøy. Vi trenger litt trøkk rundt laget. Vi gleder oss virkelig til denne VM-øvelsen. Dog med litt skrekkblandet fryd, sier Emil Hegle Svendsen etter at Norge tok sin første stafettseiere i verdenscupen siden januar i fjor.

Les også

Bø-bragd berget stafettseier: - Det var bare meg og de fem svarte prikkene

Øver til den store VM-dagen

Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bø er klare på at dette bare er trening til den store stafettdagen under VM i Oslo. Det er så godt som utsolgt allerede til denne dagen. Det vil si at 25 000 mennesker forventningsfullt vil kranse løypa i Kollen. De krever seier.

Johannes Thingnes Bø skjøt fantastisk og gikk Norge inn igjen i stafetten. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

— Vi liker å ha press på oss. Vi liker å være favoritter. Og når vi klarer å vinne som lag med såpass dårlig skyting som i dag, så er vi favoritter, sier Ole Einar Bjørndalen.Norge skjøt 12 ekstraskudd, men unngikk strafferunder. Russland på annenplass skjøt bare seks ekstraskudd, men var til slutt likevel 14 sekunder bak i mål.

— Det blir nok ikke mindre forventninger etter dette. Men akkurat det er kanonbra. Ingenting er bedre trening enn å gå en god stafett, sa Johannes Thingnes Bø etterpå. På mange måter var det han som rettet opp det som kom skjevt ut for det norske laget.

Bø-brødrene blir med på selfie med kommentatoren Dimitrij Gubjernijev fra russisk TV. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Bø-showOle Einar Bjørndalen hadde skutt fem ekstraskudd på startetappen og var på 10. plass til veksling. Johannes Thingnes Bø rettet opp mye med sin perfekte etappe. Han trengte ikke et eneste ekstraskudd og gikk fort i løypa.

— Jeg tenkte ikke på konkurrentene. Det var bare meg og de fem svarte prikkene, sa Johannes Thingnes Bø som definitivt har ristet av seg alle tvil om formsvikt etter noen dårlige løp før jul.

At han for to år siden hadde sitt svarteste øyeblikk som stafettløper for Norge i nettopp Ruhpolding, hadde han ikke tankene. I 2014 skjøt han fem bom, gikk tre strafferunder og Norge var sjanseløs på pallen den gang.

— Slikt går det ikke an å tenke på, sa han.

«Seier’n er vår»

I går vekslet han sin eldre bror ut på en annenplass etter en sterk etappe. Tarjei Bø brukte ikke lang tid på å ta inn Simon Destiux som gikk denne etappen for Frankrike. Da, midt i den tredje etappen, var det deler av den norske kontingenten på tribunen i Ruhpolding som dristet seg til å synge «Seier’n er vår».

— Vi er veldig gode på ski i dag. Og så er vi bedre enn russerne til å lade ekstraskudd. De er litt sånn «old school» akkurat der og har nok ikke terpet like mye på det som oss, sa Tarjei Bø etter at det hele var over.

Den seierssangen kunne fort ha stilnet På siste etappe var det Emil Hegle Svendsen som skulle ut. Norges faste ankermann de siste fire årene. Han fikk en luke på godt over ett minutt til neste lag servert av Tarjei Bø.

Svendsen skapte ny spenning

Svendsen måtte bruke to ekstraskudd får å få ned alle fem blinkene på siste stående. Russiske Anton Shipulin nærmet seg faretruende. Han skjøt fort og godt og tok innpå. Ut fra standplass var ledelsen krympet til 20 sekunder. Det holdt. I mål var Russland 14 sekunder bak Norge. Svendsen fikk en slags revansj etter det forsmedelig spurtnederlaget mot Shipulin i stafetten i Hochfilzen før jul.

Men han mener at det er noe som mangler fortsatt.

— Jeg er ikke i min beste skyteform. Jeg må jobbe ut ifra det, så blir det vel bedre etter hvert. Det sniker seg inn en bom innimellom. Det føles som jeg er et hav unna mitt beste, men det er bare små detaljer som mangler, sa han etterpå.

Mellomfornøyd Gjelland

Det var mye smil og latter i den norske gjengen etter den sterke stafettseieren. Trener Egil Gjelland var veldig glad for seieren, men han var ikke imponert.

— Det var ruskete forhold i dag, men det er ingen god stafett. Norge vinner stafetten og de andre lagene var like dårlig.

Presset og forventningene er for ham en arbeidsoppgave.

— Dette er noe vi bare må jobbe med. Det er det som gjelder fremover nå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport med fokus på ski, kombinert og fotball:

Les også

  1. Norske Torstein (26) går for Sverige. I dag slo han hele Norges lag

  2. Eckhoff gikk mot seier - sprakk på siste skyting

  3. Eckhoff-eksperiment endte med fiasko: - Dette gjør jeg ikke igjen