Skiskyting

Bjørndalen (41) vant verdenscupåpningen: - Hadde aldri trodd jeg skulle stille til start i dag

Ole Einar Bjørndalen mener han aldri har vært så dårlig trent som i sommer. Men i sesongåpningen overrasket han alle.

KONGEN: Ole Einar Bjørndalen tok steget helt opp på seierspallen under verdenscupåpningen. Simon Shempp (t.v.) ble nummer to, mens Aleksej Volkov tok tredjeplassen.
  • Kurt B.M. Haugli
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

ÖSTERSUND/OSLO (Aftenposten): For drøye fire måneder siden trodde Ole Einar Bjørndalen at det var umulig. Men under verdenscupåpningen i Östersund onsdag gikk Ole Einar Bjørndalen til topps. Etter at legenden var tilbake som vinner, haglet hyllesten fra alle kanter.

Superveteranen overrasket alle. Han gjorde et praktløp. Med 20 treff var det ingen som kunne tukte ham. Gleden sto skrevet i ansiktet på 41-åringen da han plaffet ned den siste blinken på siste stående.

Bjørndalen gikk nye veier før årets sesong:

Les også

Her Bjørndalens nye supertrailer

Det var tydelig at denne triumfen betyr mye for Bjørndalen. Etter målgang kastet han seg i armene på støtteapparatet.

— Dette rennet betydde vanvittig mye for meg. Jeg trodd aldri at jeg skulle være på start i dag etter det jeg hadde opplevd i sommer. Aldri i hele mitt liv har jeg vært i så dårlig form. På den tiden trodde jeg sesongen og VM var kjørt. Og nå sitter jeg her. Det er enormt, sier en svært glad Bjørndalen til Aftenposten.

- Aldri vært så dårlig trent

Det er Bjørndalens 95. verdenscupseier, men den første siden 12. februar 2012. Han vant imidlertid også OL-sprinten i Sotsji i 2014. Sist gang han gikk til topps på normaldistansen var 17. februar 2009.

TRIUMF: Ole Einar Bjørndalen gikk helt til topps i verdenscupåpningen.

Bjørndalen hadde nok ikke drømt om en slik åpning på sesongen tidligere i høst. Sommertreningen fikk seg en alvorlig knekk. Han var syk i juni og halve juli. Da han endelig kom seg i trening igjen, var det en råtten kropp som tok fatt på de første treningsøktene.Men etter hvert kom han tilbake. Og etter et testløp i Kollen-anlegget i september skjønte han at han var på rett vei.

— Jeg har ikke hatt én dårlig treningsøkt etter at jeg kom meg på beina igjen etter sykdommen, sier Bjørndalen.

Fysiolog Erlend Hem på Olympiatoppen var en av dem som var med på gjenoppbyggingen av kroppen til Bjørndalen.

— Han mente at om jeg hadde gått på fylla i to måneder, så ville jeg ikke vært i dårligere form, forteller Bjørndalen.

- Kongen er tilbake

41-åringen gjorde noe i nærheten av et perfekt løp, men det var først etter siste skyting, da han fikk sekundering, at han skjønte at dette virkelig kunne bli hans dag.

— Jeg var bare overlykkelig da jeg skjønte at det ble seier. Jeg måtte bare gå jevnt å holde meg på beina til mål. Jeg har tryna fra seier her i Östersund før, sier Bjørndalen.

— Det er bare å ta av seg hatten for Ole Einar, sa skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid i NRKs direktesending av rennet.

— Den gamle kongen er kommet tilbake. Jeg tror nesten ikke at det er sant, jublet NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Skiskytternes nye sportssjef av året, Morten Aa Djupvik, lot seg også imponere over mannen som bare er ett år eldre enn ham selv. Han hadde sett at noe var på gang.

— Jeg skjønte at han ville være i stand til å vinne denne sesongen. Men at det skulle komme en seier allerede i dag, hadde jeg ikke trodd, sier Djupvik.

VM i Holmenkollen i mars er sesongens store mål for Bjørndalen og de andre skiskytterprofilene.

Les også

Bjørndalen står over sesongåpningen etter mye sykdom

Omfavnet av Svendsen

De norske lagkameratene er fulle av beundring for Bjørndalen.

Emil Hegle Svendsen lå lenge an til pallplass, men det holdt bare til delt fjerdeplass. Simon Schempp tok andreplassen, 27 sekunder bak Bjørndalen, mens Aleksej Volkov ble nummer tre.

Da Svendsen traff Bjørndalen i NRKs intervjusone etter det nærmest feilfrie løpet, ble Bjørndalen omfavnet som om han skulle ha scoret vinnermålet i en cupfinale.

— Det var veldig, veldig imponerende. Jeg synes det er ekstra morsomt når han har hatt nok av tvilere rundt seg. Folk som sier at han er for gammel og at han ikke ville komme tilbake etter sykdommen i sommer. Og så kommer han bare her og feier all tvil til side. Jeg synes sånne ting er så utrolig artig, fortalte Svendsen etter at det hele var over.

— Dette skal dere få slite med å sette ord på. Det er bare helt sykt, sier Johannes Thingnes Bø (22). Landslagets yngste er 19 år yngre enn Bjørndalen.

Hylles av konkurrentene

Det var stilt store forventninger til Tarjei Bø, som for første gang på flere sesonger har hatt en oppkjøring blottet for lange sykdomsavbrekk. Det ville seg imidlertid ikke på standplass for eldstebror Bø, og det ble ingen pangåpning på verdenscupsesongen.

Bø orket nesten ikke å snakke om eget løp (22.-plass). Han ville bare hylle kongen av skiskyting.

Her passerer Ole Einar Bjørndalen målstreken. Som vinner.

— Jeg skjønte det allerede i september, da vi møtte ham i testløp, at han kom til å bli god denne sesongen, forteller Bø glisende.En som definitivt ikke lot seg overraske var mannen som har vunnet verdenscupen sammenlagt de siste fire sesongene: Martin Fourcade.

-Jeg skjønte det på oppvarmingen at han kom til å bli sterk i dag, sier han om Bjørndalen.

— I dag var det vanskelige skyteforhold, og når Ole Einar holder hodet kaldt som i dag, er det rett og slett bare imponerende, fastslår dagens nest beste, Simon Schemp.

Bjørndalen hadde noen problemer på den siste stående skytingen. Han brukte lang tid, men fikk ned alle blinkene som sikret seieren.

-Jeg fikk vind fra flere kanter og valgte å vente. Det lønnet seg i dag, sa Bjørndalen mens gratulasjonene haglet fra alle hold.

PS: Lars Helge Birkeland gikk inn til niendeplass. L'Abee-Lund kom på 11.-plass og Johannes Thingnes Bø på 19.-plass.

Les også

Tarjei Bø har aldri hatt bedre oppladning

Les mer om

  1. Ole Einar Bjørndalen