Skiskyting

- Jeg opplevde det som et sjokk for forbundet at jeg var gravid

Da skiskytteren Liv Grete Skjelbreid Poirée ventet barn som 29-åring, måtte hun selv å legge til rette for å fortsette karrièren.

Liv Grete Skjelbreid Poiree ble skuffet over Skiskytterforbundets strategi for å legge til rette for aktive mødre. Foto: NTB scanpix

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  journalist

FALUN (Aftenposten.no): Både hun og Ann Kristin Aafedt Flatland mener Skiskytterforbundet har mye å gå på for å legge til rette for aktive mødre.

— Jeg opplevde at det var et sjokk for forbundet at jeg skulle ha barn. Det var mye opp til meg selv hva jeg ønsket, og jeg hadde som nybakt mor ikke peiling, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Les også

Professor: - Bør ikke vente med å få barn

Hun kommer med en innrømmelse:— Jeg hadde lagt opp hvis det ikke var for Jorunn Sundgot-Borgen og Olympiatoppen. Det var så mye usikkerhet, og jeg ble overlatt til meg selv. Men da Jorunn stilte meg en del spørsmål, ble jeg tryggere. Da bestemte jeg meg for å satse videre.

Skjelbreid Poiree valgte å stå utenfor landslaget i lange perioder.

— Jeg ordnet alt selv, skaffet barnevakt og knyttet til meg dem som jeg visste ville være bra for Emma, sier hun om datteren som i dag er 11 år.

- Var det problematisk å ha med ungen på samlinger og mesterskap?

— Det var derfor jeg tok valget om eget opplegg, som også inkluderte smører. Ungen kunne være litt syk og gråte om natten. Det er viktig at landslaget tar slike diskusjoner om hva man gjør i slike tilfeller.

Live Grete Skjelbreid Poiree og eksmannen Rafael har tre unger sammen. Foto: NTB scanpix

Skjelbreid Poiree forteller at det hadde vært flere kvinnelige skiskyttere som hadde fått barn tidligere, men at hun var den første som hadde idretten som yrke. Hun angrer ikke et sekund på at hun fortsatte karrièren med barn.— Jeg ble mye sterkere av det som person, sier Skjelbreid Poiree, som la opp som 33-åring.

Deretter fikk hun to barn på rappen.

— Jeg ga meg da jeg følte at Emma var lei all reisingen.

Savner en plan

Landslagets Ann Kristin Aafedt Flatland skal delta i verdenscupfinalen i Holmenkollen neste helg. Skiskytteren har en datter som snart er to år, og har også gjort sine erfaringer.

Ann Kristin Aafedt Flatland tok en pause fra skiskytingen da hun fikk barn, men kom tilbake på toppnivå. Foto: NTB scanpix

— Jeg har fått lov til å ha med meg barnet, men det var et sterkt ønske om at jeg også måtte ha med mannen min som barnepasser. Og det var en utfordring siden han også har en jobb. Mitt råd er at forbundene skal være veldig åpne om at de skal være støttende hvis en utøver velger å få barn underveis i karrièren. Da hadde det vært lettere for jenter å legge et løp, hvis man visste at forbundet var med på laget.31-synes det er et dilemma når man må være mye bote fra barnet, som fire uker i forbindelse med OL.

— Jeg fikk et ultimatum om at jeg måtte være med på alt eller ingenting, og skal en reise mye, koster det mentalt å være borte fra barnet. Derfor tror jeg på en tilrettelegging er veien å gå. Hvis man vet at forbundet er positivt, kan man mye lettere stifte familie samtidig som man planlegge å komme tilbake.

Skiskytterpresident Tore Bøygard mener at forbundet ikke har gjort nok, men at man er innstilt på å legge til rette, hvis det dukker opp behov.

— Jeg må nok innrømme at vi ikke har tenkt så mye på dette. Vi bør snarest mulig ta en prinsipiell diskusjon i styret. Det skal jeg ta initiativet til, sier han.

Bøygard medgir at Skjelbreid Poirees svangerskap midt i karrièren kom bardus på forbundet.

— Vi var veldig uforberedt. Jeg ønsker at forbundet skal strekke seg langt for å etterkomme ønsker, men det finnes ingen A4-løsninger. Dialog er viktig.

Flere artikler

 1. LANGRENN
  Publisert:

  Skitopp vil unngå samme feil som skiskytterne - lover Bjørgen hjelp

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Bjørndalens tidligere rival mener ledelsen ikke hadde noe valg: – Sånn er det

 3. SKISKYTING
  Publisert:

  Derfor kan Tiril Eckhoff senke skuldrene før normaldistansen

 4. SKISKYTING
  Publisert:

  Skiskytterforbundet jobber for å sikre seg Berger

 5. SKISKYTING
  Publisert:

  Bjørndalen ville ikke snakke om fremtiden. Men Raphaël Poirée tror han vet hva som skjer.

 6. SPORT
  Publisert:

  Oppfordres til å få barn tidligere