Skiskyting

Dale tok sin aller første seier: - Vil huske dette resten av livet

Da Johannes Thingnes Bø feilet på det aller siste skuddet, var det en annen Johannes som gikk sitt livs løp og sørget for en ny norsk skiskyttertriumf. Så kom tårene.

 • Jostein Magnussen, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Johannes Dale (23) inntok podiet for første gang og tok sin første verdenscupseier i 31. forsøk. Seieren på dagens sprint i Hochfilzen var imponerende - intet mindre.

– Dette er hele livet til oss skiskyttere og jeg har drømt om dette så lenge. Jeg har sittet og dagdrømt nesten 24-7 de siste ukene om hvordan det skal være, og når man endelig klarer å ta den seieren så er det helt utrolig, sier Dale til VG etter triumfen.

At det ble mange tårer var ikke så rart.

– Det er mange følelser som går gjennom kroppen. Du tenker på hvor mange år og hvor mange timer trening som ligger bak og hvor mange som har vært med på å hjelpe meg til seieren. Det er en stor dag, sier 23-åringen.

For tredje gang i karrieren leverte han en «smultring» på standplass og traff på alt.

– Det er så deilig å få til et godt løp. Jeg er utrolig glad. Jeg har trent veldig for å komme meg på pallen, sier Dale til SVT.

– Det blir ikke bedre enn 0–0. Jeg bestemte meg for å være offensiv og gå på, men samtidig ha kontroll, sier 23-åringen.

Han tok til tårene og gråt i målområdet etter at seieren var i boks. Det skjedde da Tarjei Bø skjøt seg bort på stående skyting.

– Du ser hvor mye det betyr å lykkes her, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

Lenge etter triumfen var et faktum kjempet Dale med tårene da han igjen ble intervjuet av SVT.

– Det er veldig emosjonelt å klare å vinne. Å komme på pallen i det hele tatt er veldig stort. Dette har vært en drøm så lenge. Dette er en dag jeg kommer til å huske resten av livet, sier Dale.

– Jeg tenker på hvor mye jobb som ligger bak, alle de hjemme som har hjulpet meg opp. Mamma og pappa, besteforeldre og kjæreste. Det er mange som er bak denne seieren.

I dag var han raskest av alle i sporet og gikk i mål 17,1 sekunder foran Quentin Fillon Maillet og med Fabien Claude på 3. plass.

Johannes Thingnes Bø måtte ta til takke med en 4. plass, mens Tarjei Bø endte på en 11. plass. Selv om Thingnes Bø hadde skutt feilfritt så ville han ikke ha slått Dale.

I morgen går Dale ut først på jaktstarten som starter klokken 14.45.

TIL TOPPS: Johannes Dale fotografert på dagens sprint i Hochfilzen. Foto: Andreas Schaad / AP

Les mer om

 1. Vintersport

Flere artikler

 1. SKISKYTING
  Publisert:

  Fransk dobbel - Dale med sterk 3. plass

 2. SKISKYTING
  Publisert:

  Tarjei Bø med første triumf på tre år: - Gikk for livet

 3. SKISKYTING
  Publisert:

  Norsk storeslem: Skiskytter-Sturla med suveren seier nummer to

 4. SKISKYTING
  Publisert:

  Thingnes Bø vant på sønnens bursdag: - Var det store ønsket

 5. SKISKYTING
  Publisert:

  Thingnes Bø med Maskorama-fleip etter bommen

 6. SKISKYTING
  Publisert:

  Marte Olsbu Røiseland vant fellesstarten i Hochfilzen