Skiskyting

Russland får ikke fullverdig IBU-medlemskap

Dopingskandaler holder Russland på sidelinjen i Det internasjonale skiskytterforbundet.

Russiske Anton Sjipulin vant i Holmenkollen i mars 2017. Russisk skiskyting får problemer på grunn av stadig nye dopingskandaler. Derfor har også russisk skiskyting mistet sitt fullverdige medlemskap i Det internasjonale forbundet.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

I desember i fjor førte stadig nye dopingavsløringer til at Russland mistet sitt fullverdige medlemskap i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). De fikk status som såkalt «provisional» medlem. Det betyr at landets utøvere kan delta i konkurranser, men at Russland ikke har stemmerett og forslagsrett til styre og stell i organisasjonen.

Fredag formiddag ble det klart at Russland ikke får tilbake sitt fullverdige medlemskap i IBU. IBU har denne helgen sin kongress i den kroatiske badebyen Porec. Russlands gjeninnsetting som fullverdig medlem var på dagsordenen fredag formiddag. Flertallet av nasjonene representert på kongressen ønsket ikke å ta russerne inn i varmen etter de siste måneders avsløringer.

Les også

Norsk skiskyttertopp fikk pengegave fra russer: – Jeg oppfattet det som et forsøk på smøring. Korrupsjon altså.

Skandaler i fleng

I forrige uke ble det kjent at fire russiske skiskyttere var under etterforskning for brudd på dopingbestemmelsene. I tillegg skal russiske skiskytterledere har vært involvert i den angivelige korrupsjonssaken som ble rullet opp da president Anders Besseberg og generalsekretær Nicole Resch ble satt under etterforskning på vårparten i år.

Dermed er det fortsatt slik at russisk skiskyting ikke har direkte innflytelse i IBU.

Kongressen bestemte seg også for å ekskludere Kenya fra IBU.

Les mer om

  1. Russland
  2. Skiskyting